Horticultorul.ro

iul. 07 2019

Aechmea: ingrijire, cultivare, intretinere, specii

Bromeliile sunt specii de plante epifite (cresc sustinute de alte plante, dar nu le paraziteaza). Acestea sunt impartite din punct de vedere stiintific in numeroase genuri, specii si cultivaruri/varietati.

Aechmea reprezinta bromeliile originare din America Centrala si de Sud, decorative atat prin frunze cat si prin flori.

Aechmea (Familia BROMELIACEAE) sunt reprezetate de plante epifite cu cresteri lente si inaltimi moderate (30-50 cm), decorative prin frunze sau flori.

Frunzele la Aechmea sunt rigide, late, lucioase, colorate in nuante de verde sau gri, cu pete transversale, ce apar din centru plantelor determinand aspectul de rozeta al plantelor.

Inflorescentele se dezvolta in partea superioara a tijei florale, din ele apar florile mici fara o valoare decorativa prea mare, ele rezistand foarte putin in comparatie cu bracteele, care dureaza 4-5 luni.

Florile la Aechmea  apar la plantele adulte (3-4 ani – o singura floare pentru fiecare rozeta), fiecare planta poate produce o singura inflorescenta, apoi planta va forma la baza lastari, care se vor dezvolta, urmand ca in anii urmatori sa infloreasca.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor sunt de dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie golita.

Temperatura optima pentru plantele de Aechmea poate varia intre 20-28°C, dar nu trebuie sa scada sub 15°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru plantele de Aechmea este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda sa fie ferite de actiunea directa a razelor de soare (prin umbrire) pe timpul verii, pentru a evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena).

Inmultirea la Aechmea se realizeaza prin lastarii bazali ce rezulta dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari,  acestia vor forma viitoarele plante.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori.

Atentie!!!

–        exces de umiditate in sol poate cauza brunificarea frunzelor si putrezirea radacinilor;

–        Arsurile cauzare de actiunea soarelui de la orele amiezii sunt observate sub forma unor pete galbene la nivelul frunzelor;

–        Aerul uscat din incapere determina brunificarea varfurilor frunzelor;

Boli si daunatori:

 1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
 2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
 1. Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
 2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

Specii si varietati de bromelie Aechmea:

 • Aechmea fascinata;
 • Aechmea Blue Rain;
 • Aechmea gamosepala;
 • Aechmea comata;
 • Aechmea coelestis var. albomarginata;
 • Aechmea pineliana;
 • Aechmea nudicaulis;
 • Aechmea gamosepala; etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 3 Aechmea nudicaulis

Fig. 4 Aechmea comata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aechmea: ingrijire, cultivare, intretinere, specii

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii