oct. 21 2014
Arborele de cafea (Coffea arabica) – ingrijire, inmultire
Demumire populara: Arborele de cafea
Denumire stiintifica: Coffea arabica; Coffea canephora; Coffea stenophylla; etc.
Origine: sub denumirea populara ’ Arborele de cafea’ se regasesc mai multe specii originare din zonele tropicale ale Africii (Ethiopia, Sudan, Congo, ) si Sudul Asiei.
Proprietati ornamentale Arborele de cafea este o planta tropicala perena, ce poate ajunge la 1,8 m inaltime daca este cultivata in apartament. Este o planta frumoasa, usor de cultivat si „trainica” daca i se ofera mediul prielnic.
Coffea spp. are frunzele lucioase, de culoare verde inchis, cu nervuri proeminente si crete pe margini.
Florile apar dupa o perioada de 3-4 ani, sunt de culoare alba, acestea fiind urmate de fructe de culoare verde (Vezi fig.).
Fructul arborelui de cafea (apare dupa 5-6 ani) prezinta unele transformari in ceea ce priveste culoarea: acesta initial este verde (Vezi fig.), apoi se inroseste, pentru ca la final (dupa cateva luni) sa aiba culoarea maro inchis spre negru.
Daca planta este cultivata in apartamente, polenizarea florilor se va face manual.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, Ghiveciul plantei poate fi inlocuit primavara, la interval de 1-2 ani, atunci cand se observa ca radacinile au ocupat vasul. pH-ul optim pentru arborele de cafea este 6,5.
Udarea se face cu cantitati suficiente de apa de primavara pana toamna, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Iarna se reduce cantitatea de apa folosit. Se recomanda uscarea substratului intre doua udari. In perioada calduroasa a anului se poate pulveriza apa pe frunzele plantei.
Temperaturile medii pentru Coffea spp. pot sa varieze intre 16-24°C. Arborele de cafea nu tolereaza temperaturile foarte scazute (inghetul). Pentru arborele de cafea se recomanda ca pe timpul iernii temperatura sa nu scada sub 13°C.
Lumina pentru arborele de cafea este un factor important, el prefera lumina directa, dar trebuie ferit de actiunea directa a razelor de soare.
Inmultirea se face prin seminte semanate primavara, sau prin butasi. Butasii recoltati trebuie sa fie semilemnificati, se pot trata si cu stimulator de inradacinare (Radistim, Atonik, etc.) iar inradacinarea va avea loc in aproximativ 4-6 saptamani.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna de primavara pana toamna utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentu plante decorative prin flori. Pot fi folosite si batoane sau tablete de ingrasaminte cu eliberare prelungita (o data la cateva luni, conform indicatiilor fiecarui produs).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii & varietati-cultivaruri:
- Coffea arabica ‘Parche’, Vezi fig.;
- Coffea arabica ‘Catura’, Vezi fig.;
- Coffea arabica ‘San Ramon’, Vezi fig.;
- Coffea robusta;
- Coffea benghalensis, Vezi fig.;
- Coffea canephora – cafea de Congo, Vezi fig.;
- Coffea stenophylla, Vezi fig.
Daunatori:
Acarieni – Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Afide, Musculita alba, etc.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Atentie !!!
- Excesul de apa in substrat poate duce la inglabenirea frunzelor plantei sau chiar caderea lor.
- Actiunea directa a razelor solare poate cauza arderea frunzelor pe margine si absenta aspectului lucios al frunzelor.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Arborele de cafea (Coffea arabica) – ingrijire, inmultire