Horticultorul.ro

apr. 12 2016

Inmultirea Muscatelor prin Butasi

Butasi de Muscata_1Muscatele cuprind un numar de soiuri din varietati de plante, ele fiind cultivate atat ca plante de gradina (in ghivece, jardiniere) cat si de interior.

Inflorirea muscatelor are loc de primavara pana toamna.

Inmultirea prin butasi ne permite obtinerea de plante ce vor inflori mai repede (decat cele obtinute prin semanarea semintelor) si obtinerea intr-un timp mai scurt a unui numar mai mare de varietati de muscate.

Frunzele sunt de forma rotunda, lobate (la unele specii), cu usor parfum, de culoare verde sau variegate.

Pentru inmultirea muscatelor prin butasi, se recomanda prelevarea butasilor tot timpul anului, apoi ampalsarea lor in pahare cu apa (sau diferite substraturi de inradacinat).

Dimensiunile butasilor ar trebui sa varieze intre 7-10 cm. Butasii se recomanda sa fie recoltati de la plante viguroase si sanatoase, care au avut cresteri bune.

Recoltarea butasilor de Muscate se poate face folosind o foarfeca horticola sau un briceag de altoit – bine ascutite, pentru a nu rănii planta. Butasii recoltati  trebuie sa contina minim 3-4 frunze (noduri, Vezi fig.).

Fasonarea butaului in vederea inradacinarii presupune eliminarea  frunzelor de la bazale, lasand 1-2 frunze in partea superioara a butasului (Vezi fig.) si efectuarea taieturii de la baza butasului sun nod (Vezi fig.). Butasii proaspat prelevati se vor introduce (o treime din butas/partea bazala) intr-un pahar (borcan) cu apa la temperatura camerei.

Pentru o inradacinare sigura si mai rapida se pot introduce ramurele de salcie in acelasi vas, seva de salcie stimuleaza inradacinarea muscatelor pentru inradacinare.

Pentru Butasii de Muscata pusi la inradacinare in substrat de inradacinare putem efectua un tratament cu solutie de  Atonik sau Radistim lichid sau Radistim pudra (butasii tratati cu Radistim pudra se planteaza cu un plantator pentru a nu disloca inelul de pudra de la baza).

Un mediu ideal pentru o inradacinare corespunzatoare este cel din spatii protejate (sere, solarii) dar rezultate bune se obtin si in apartamente, balcoane, verande. Butasii pusi la inradacinat trebuiesc feritii de lumina directa (soare), dar se amplaseaza in locuri luminoase.

Inradacinarea muscatelor poate dura 25-30 zile. Dupa aparitia primelor radacini, se recomanda lasarea butasilor inca 2-3 saptamani in acelasi mediul de inradacinare pentru a se putea dezvolta un sistem radicular puternic.

Transplantarea butasilor inradacinati se poate face in ghivece sau jardiniere, in care s-a creat initial un strat de drenaj in partea bazala a lor si apoi s-au umplut cu un substrat ideal pentru plante cu flori.

Udarea se poate realiza dupa plantarea butasilor folosind cantitati moderate de apa tinuta la temperatura camerei, udarile ulterioase se vor face pentru a mentine substratul reavan.

Butasii pusi la inradacinat in substrat se pot uda cu fungicide specifice pentru a prevenii aparitia bolilor de substrat – datorate umiditatii excesive.

Butasi de Muscata_2

Fig. 1 Fasonarea butasilor de muscata

Butasi de Muscata_2

Fig. 2 Fasonarea butasilor de muscata

Butasi de Muscata_2

Fig. 3 Butas de muscata pus la inradacinat in apa

Butasi de Muscata_2

Fig. 4 Butas de muscata care a inradacinat in apa

Butasi de Muscata_2

Fig. 5 Butasi de muscata pusi la inradacinat in substrat

Butasi de Muscata_2

Fig. 6 Lastar de Muscata curgatoare

Butasi de Muscata_2

Fig. 7 Fasonarea butasului de muscata curgatoare

Butasi de Muscata_2

Fig. 8 Butasi de muscata curgatoare plantati in substrat

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Inmultirea Muscatelor prin Butasi

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii