dec. 30 2019
Cactusul Coada sobolanului – Aporocactus flagriformis
Denumire populara: Cactusul Coada șobolanului
Denumire stiintifica: Aporocactus flagriformis sin. Disocactus flagelliformis, Aporocactus leptophis
Origine: Disocactus flagelliformis este o planta suculenta originara din Mexic.
Proprietati ornamentale: Disocactus flagelliformis este un cactus cu tulpini cilindrice groase, care la inceput cresc vertical si apoi, din cauza greutatii lor, se indoaie si devin curgatoare. Cactusul Coada de sobolan poate ajunge la lungimi de 90-100 cm si diametrul tulpinilor de 2 cm.
Cactusul Coada de sobolan este cultivat adesea pentru frumusetea florilor, dar si pentru aspectul plantei in general.
Acele sunt subtiti asemanatoare cu un puf, de culoare galben-rosiatica.
Inflorirea la Disocactus flagelliformis are loc la sfarsitul primaverii sau inceputul verii.
Florile de Aporocactus flagriformis ajung la 7-8 cm lungime si 3-4 cm diametru, colorate in nuante frumoase de roz.
Substratul (pamantul) pentru Disocactus flagelliformis trebuie sa fie poros si bine drenat, cu un pH neutru. Se recomanda folosirea substratului special pentru cactusi, comercializat din magazine de specialitate.
Transplantarea se poate realiza la intervale mari de timp (4-5 ani), folosind un susbstrat proaspat si un vas de cultura de dimensiuni ceva mai mari decat precedentul.
Udarea plantelor de Aporocactus leptophis se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, numai cand substratul este in totalitate uscat.
Temperatura minima tolerate de Disocactus flagelliformis poate scadea pana la 0…-1°C, iar maxima poate urca pana la 30-34°C. Se recomanda amplasarea pe timpul iernii a ghivecelor cu Cactus Coada de sobolan in spatii uscate si racoroase, unde temperatura sa varieze intre 8-10°C.
Lumina este factor important pentru Disocactus flagelliformis, acesta prefera locurile luminoase, insorite, ferestrele cu expozitie sudica sau estica.
Inmultirea la Disocactus flagelliformis se face prin despartirea plantelor sau prin butasi (segmente de tulpini), cu o lungime de 12-15 cm. Butasii (bucatile de tulpina) ce dorim sa le inmultim, le vom tine “la uscat” pentru 2-3 zile, urmand ca mai apoi sa le plantam in substrat la circa 1,5-2 cm adancime, pentru inradacinare.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Disocactus flagelliformis se poate realiza o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire folosind ingrasaminte pentru cactusi sau plante suculente.
Daunatorii cactusilor:
- Paduchi lanosi sau cosenile fainoase;
- Paduchii testosi la plante decorative de apartament;
- Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);
- Nematozii galicoli.
Bolile la Cactusilor:
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cactusul Coada sobolanului – Aporocactus flagriformis