Horticultorul.ro

ian. 03 2023

Dahlia ‘Boogie Woogie’ – sfaturi ingrijire, inmultire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Dalia, Gherghine, Gherghina

Denumire stiintifica: Dahlia ‘Boogie Woogie’

Proprietati ornamentale: Dahlia ‘Boogie Woogie’ este o planta perena cu radacinile tuberizate (tuberculi), ce poate ajunge la inaltimi de 110-120 cm si o intindere de pana la 50-70 cm.

Dahlia ‘Boogie Woogie’ este o planta din categoria Daliilor Anemone, decorativa prin flori, cultivata adesea ca floare de gradina, plantata direct in sol sau in containere, intrebuintata  si pentru flori taiate.

Tulpinile sunt inalte, semi-lemnoase, fistuloase.

Frunzele sunt mari, cu marginea dintata, de culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Dahlia ‘Boogie Woogie’ are loc de la mijlocul verii si tine pana toamna (prima bruma) (iulie-octombrie).

Florile au diametrul de 10-15 cm, cu doua straturi de petale, unele mai lungi, mai mari, de culoare liliachiu-roz inchis, la exteriorul florii, si altele de dimensiuni mai mici si dese in partea centrala, de culoare galben-orange.

Se recomanda indepartarea florilor uscate sau ofilite pentru a stimula inflorirea ulterioara.

Toamna, odata cu aparitia primelor brume, acestea vor afecta organele aeriene ale plantei, frunzele, se vestejesc, se inegresc si mor.

In tara noastra, odata cu venirea iernii, se recomanda scoaterea tuberculilor din pamant si depozitarea acestora in spatii corespunzatoare. Astfel, la doua saptamani de la caderea primului inghet (primelor brume) este momentul prielnic, de scoatere a tuberculilor din sol. Acestia se scot, se pastreaza circa 10 cm din tulpina si se indeparteaza partial pamantul de pe tuberculi.

Tuberculii se pastreaza pe perioada iernii in cutii de carton in care se poate adauga un strat de turba sau ziare (hartie taiata fasii). Cutiile se amplaseaza in spatii (beciuri – pivnite, magazii, sere reci, depozite frigorifice) cu temperaturi ce pot varia intre 4-7°C si o umiditate relativa a aerului – medie, pentru a prevenii deshidratarea.

Daca iernile nu sunt prea grele in zonele de cultura, se taie tulpinile uscate de la nivelul solului, tuberculuii se pot lasa in pamant si se vor acoperi (mulcii) cu iarba, frunze, paie, sau chiar se musuroiesc.

Radacinile tuberizate se planteaza cand temperatura solului atinge valori intre 10-15°C si a trecut riscul de inghet de revenire (luna Mai).

Substratul (pamantul) pentru Dahlia ‘Boogie Woogie’ trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu un pH de 6.0-7.

Udarea este foarte importanta la plantele de Dahlia ‘Boogie Woogie’, aceasta se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, evitand excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea plantelor Dahlia ‘Boogie Woogie’, acestea prefera spatii luminoase, insorite, dar si spatiile semiumbrite sunt potrivite pentru verile toride (la orele pranzului).

Inmultirea se face prin tubercului sau seminte. Tuberculii se scot din pamant la doua saptamani dupa primul inghet si se planteaza primavara, cand riscul de inghet a trecut si temperatura solului atinge 10-15°C. Divizarea tuberculilor trebuie facuta cu mare atentie, pentru a evita afectarea mugurilor prezenti pe acestia.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin flori (cu o concentratie mai mica de azot). Fertilizarea trebuie facuta la intervale mari de timp (o data pe luna), pentru a evita cresterile excesive de frunze.

Boli : Fainarea (Oidium spp.), viroza-mozaicul daliei, Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Fuzarioza (Fusarium spp.), Verticilioza (Verticillium spp.), etc.

Daunatori: Melci, Acarieni Paianjenul rosu, Tripsi, Afide, Coropisnita, etc.

Fig. 1 Dahlia ‘Boogie Woogie’

Fig. 2 Dahlia ‘Boogie Woogie’

Fig. 3 Dahlia ‘Boogie Woogie’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dahlia ‘Boogie Woogie’ – sfaturi ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii