Horticultorul.ro

ian. 28 2023

Dahlia Bracken Ballerina: ingrijire, inmultire

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Dalia, Gherghine, Gherghina

Denumire stiintifica: Dahlia ‘Bracken Ballerina’

Proprietati ornamentale: Dahlia ‘Bracken Ballerina’ este o planta perena cu radacinile tuberizate (tuberculi), ce poate ajunge la inaltimi de 100-110 cm si o intindere de pana la 80-90 cm.

Dahlia ‘Bracken Ballerina’ este o planta decorativa prin flori, cultivata adesea in gradini, containere, sau pentru flori taiate.

Tulpinile sunt inalte, semi-lemnoase, fistuloase.

Frunzele sunt mari, cu marginea dintata, de culoare verde.

Inflorirea plantelor de Dahlia ‘Bracken Ballerina’ are loc de la mijlocul verii si tine pana toamna (prima bruma) (iulie-octombrie).

Florile au diametrul de 10-15 cm, asemanatoare unei mingi, petalele rasucite spre partea superioara, de culoare roz deschis.

Se recomanda indepartarea florilor uscate sau ofilite pentru a stimula inflorirea ulterioara.

Toamna, odata cu aparitia primelor brume, acestea vor afecta organele aeriene ale plantei, frunzele, se vestejesc, se inegresc si mor.

In tara noastra, odata cu venirea iernii, se recomanda scoaterea tuberculilor din pamant si depozitarea acestora in spatii corespunzatoare. Astfel, la doua saptamani de la caderea primului inghet (primelor brume) este momentul prielnic, de scoatere a tuberculilor din sol. Acestia se scot, se pastreaza circa 10 cm din tulpina si se indeparteaza partial pamantul de pe tuberculi.

Tuberculii se pastreaza pe perioada iernii in cutii de carton in care se poate adauga un strat de turba sau ziare (hartie taiata fasii). Cutiile se amplaseaza in spatii (beciuri – pivnite, magazii, sere reci, depozite frigorifice) cu temperaturi ce pot varia intre 4-7°C si o umiditate relativa a aerului – medie, pentru a prevenii deshidratarea.

Daca iernile nu sunt prea grele in zonele de cultura, se taie tulpinile uscate de la nivelul solului, tuberculuii se pot lasa in pamant si se vor acoperi (mulcii) cu iarba, frunze, paie, sau chiar se musuroiesc.

Radacinile tuberizate se planteaza cand temperatura solului atinge valori intre 10-15°C si a trecut riscul de inghet de revenire (luna Mai).

Substratul (pamantul) pentru Dahlia ‘Bracken Ballerina’ trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu un pH de 6.0-7.

Udarea la plantele de Dahlia ‘Bracken Ballerina’ este foarte importanta, aceasta se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, evitand excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea plantelor de Dahlia ‘Bracken Ballerina’, acestea prefera spatii luminoase, insorite, dar si spatiile semiumbrite sunt ideale pentru verile toride (la orele pranzului).

Inmultirea se face prin tubercului sau seminte. Tuberculii se scot din pamant la doua saptamani dupa primul inghet si se planteaza primavara, cand riscul de inghet a trecut si temperatura solului atinge 10-15°C. Divizarea tuberculilor trebuie facuta cu mare atentie, pentru a evita afectarea mugurilor prezenti pe acestia.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin flori (cu o concentratie mai mica de azot). Fertilizarea trebuie facuta la intervale mari de timp (o data pe luna), pentru a evita cresterile excesive de frunze.

Boli : Fainarea (Oidium spp.), viroza-mozaicul daliei, Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Fuzarioza (Fusarium spp.), Verticilioza (Verticillium spp.), etc.

Daunatori: Melci, Acarieni Paianjenul rosu, Tripsi, Afide, Coropisnita, etc.

Fig. 1 Dahlia ‘Bracken Ballerina’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dahlia Bracken Ballerina: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii