dec. 26 2022

Dahlia ‘Enkan’- Sfaturi de ingrijire, inmultire Dalia

Familia: ASTERACEAE

Demumire populara: Dalia, Gherghine, Gherghina

Denumire stiintifica: Dahlia ‘Enkan’

Proprietati ornamentale Dahlia Enkan este o planta perena cu radacinile tuberizate (tuberculi), ce poate ajunge la inaltimi de 120-135 cm.

Dahlia Enkan este o planta decorativa prin flori, cultivata adesea in gradini sau  pentru flori taiate.

Tulpinile sunt inalte, semi-lemnoase, fistuloase.

Frunzele sunt mari, cu marginea dintata, de culoare verde.

Inflorirea plantelor de Dahlia Enkan are loc de la mijlocul verii si tin pana la primul inghet (prima bruma).

Florile sunt mari, cu dimetrul de 20-25 cm, cu petalele asemanatoare unor tuburi inguste si lungi, colorate intr-un amestec de culori rosu corai-orange si galben.

Toamna, odata cu venirea primelor brume, acestea vor afecta organele aeriene ale plantei, frunzele, se vestejesc, se inegresc si mor.

In tara noastra, odata cu venirea iernii, se recomanda scoaterea tuberculilor din pamant si depozitarea acestora in spatii corespunzatoare. Astfel, la doua saptamani de la caderea primului inghet (primelor brume) este momentul prielnic, de scoatere a tuberculilor din sol. Acestia se scot, se pastreaza circa 10 cm din tulpina si se indeparteaza partial pamantul de pe tuberculi.

Tuberculii se pastreaza pe perioada iernii in cutii de carton in care se poate adauga un strat de turba sau ziare (hartie taiata fasii). Cutiile se amplaseaza in spatii (beciuri – pivnite, magazii, sere reci, depozite frigorifice) cu temperaturi ce pot varia intre 4-7°C si o umiditate relativa a aerului – medie, pentru a prevenii deshidratarea.

Daca iernile nu sunt prea grele in zonele de cultura, se taie tulpinile uscate de la nivelul solului, tuberculuii se pot lasa in pamant si se vor acoperi (mulcii) cu iarba, frunze, paie, sau chiar se musuroiesc.

Radacinile tuberizate se planteaza cand temperatura solului atinge valori intre 10-15°C si a trecut riscul de inghet de revenire (luna Mai).

Substratul (solul) pentru Dahlia Enkan trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive si cu un pH de 6.0-7.

Udarea este foarte importanta, aceasta se realizeaza folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, evitand excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea plantelor de Dahlia Enkan, acestea prefera spatii luminoase.

Inmultirea se face prin tubercului sau seminte. Tuberculii se scot din pamant la doua saptamani dupa primul inghet si se planteaza primavara, cand riscul de inghet a trecut si temperatura solului atinge 10-15°C. Divizarea tuberculilor trebuie facuta cu mare atentie, pentru a evita afectarea mugurilor prezenti pe acestia.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza folosind ingrasaminte specifice pentru plante decorative prin flori (cu o concentratie mai mica de azot). Fertilizarea trebuie aplicata la intervale mari de timp (o data pe luna), pentru a evita cresterile excesive de frunze.

Boli : Fainarea (Oidium spp.), viroza-mozaicul daliei, Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Fuzarioza (Fusarium spp.), Verticilioza (Verticillium spp.), etc.

Daunatori: Melci, Acarieni Paianjenul rosu, Tripsi, Afide, Coropisnita, etc.

Fig. 1 Dahlia ‘Enkan’

Fig. 2 Dahlia ‘Enkan’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Dahlia ‘Enkan’- Sfaturi de ingrijire, inmultire Dalia

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii