Horticultorul.ro

iul. 25 2016

Fittonia: ingrijire, inmultire

Fittonia-ingrijire-inmultire-1Familia: ACANTHACEAE

Demumire populara: Fittonia, Planta cu piele de sarpe, Floarea care lesina

Denumire stiintifica: Fittonia spp.

Origine: Fittonia  cuprinde plante originare din America Centrala si America de Sud, mai ales Peru

Proprietati ornamentale – Fittonia este o planta sempervirescenta, decorativa prin frunze, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 20-50 cm.

Fittonia este adesea cultivata in apartamente pentru frumusetea frunzelor ei in ghiceve clasice sau cosuri suspendate.

Frunzele sunt eliptice, decorative datorita contrastului dintre culoarea frunzei si culoarea nervurilor. Frunzele pot fi colorate in verde inchis  sau verde deschis, cu nervurile colorate in alb, crem, roz sau rosu.

Tulpinile sunt carnoase, de culoare verde deschis, pe care cresc frunzele frumos colorate. Se recomanda taierea tulpinilor care sunt degarnisite (fara frunze), pentru a asigura un aspect compact si placut plantei.

Florile la Fittonia sunt de culoare alba, slab decorative, motiv pentru care se recomanda ruperea acestora, pentru a determina cresterea plantei.

Temperatura optima pentru dezvoltarea Fittoniei poate varia intre 25-28°C. Temperaturile mai mici de 12-15°C, nu sunt recomandate, acestea pot determina caderea frunzelor.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive, cu umiditate moderata si un pH neutru-slab alcalin. Amestecul folosit ca substrat poate sa contina turba si nisip.

Transplantarea se realizeaza primavara si este recomandata in momentul cand radacinile plantelor au acoperit in totalitate ghiveciul. Intrucat sistemul radicular al Fittoniei este foarte superficial, se recomanda folosirea vaselor cu diametrul mai mare si adancimea mai mica.

Udarea ideala se face folosind apa la temperatura camerei. Udarea Fittoniei se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Pentru udarea pe timpul iernii se recomanda reducerea cantitatii de apa folosita si marirea intervalelor intre doua udari. Excesul de apa in sol poate duce la caderea masiva a frunzelor, la putrezirea radacinilor plantei si chiar la moartea plantei.

Lumina Fittonia necesita spatii cu lumina indirecta, umbroase sau semiumbroase, ferite de actiunea directa a razelor de soare. Incretirea si brunificarea frunzelor poate fi cauzata de amplasarea plantelor de Fittonia sub actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea la Fittonia se face prin butasi. Butasii se taie din varfurile plantei, se planteaza in vase cu substrat optim pentru inradacinat, urmand ca 14-20 zile sa apara radcinile.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Fittonia se recomanda sa se faca vara, de doua ori pe luna,  folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin frunze.

Boli: Putregaiul; etc.

Daunatori:  Afide

Soiuri si varietati:

Fittonia argyroneura – are frunzele de culoare verde si nervurile colorate in alb;

Fittonia gigantea – are frunzele de culoare verde si nervurile colorate in rosu;

 Fittonia verschaffeltti – are nervurile foarte pronuntate de culoare rosu carmin.

Fittonia

Fig. 1 Fittonia white

Fittonia

Fig. 2 Fittonia spp.

Fittonia

Fig. 3 Fittonia ‘Mosaic White’

Fittonia

Fig. 4 Fittonia spp.

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fittonia: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii