mai 18 2016
Muscatele Curgatoare Tiroleze: ingrijire, inmultire
Demumire populara: Muscate curgatoare, Muscate tiroleze, Ivy geranium
Denumire stiintifica: Pelargonium peltatum
Origine: Muscatele curgatoare sunt specii originare din Africa de Sud.
Muscata tiroleza (Pelargonium peltatum) este incadrata in Genul Pelargonium, acesta cuprinde peste 200 se specii de plante perene.
Proprietati ornamentale: Muscatele curgatoare sunt plante perene, decorative prin flori, cultivate adesea, de exmplu, in ghivece, jardiniere sau cosuri suspendate, la care ramurile pot ajunge pana la 1-1,5 m.
Frunzele sunt asemanatoare cu cele de iedera, alterne, simple sau divizate, ondulate pe margine, de culoare verde.
Inflorirea Muscatelor curgatoare are loc vara (mai-august), astfel acestea sunt incadrate in categoria florilor de vara.
Florile la Muscata tiroleza sunt grupate (cate 3-9) in inflorescente de tip umbele, pot fi simple (5 petale) sau involte, colorate intr-o singura culoare sau bicolore.
Se recomanda ciupirea varfurilor plantelor pentru ramificarea plantelor si inlaturarea frunzelor si florilor uscate, pentru a asigura inflorirea pe o perioada mai lunga de timp.
Substratul (pamantul) pentru Muscatele curgatoare trebuie sa fie realizat dintr-un amestec de pamant de frunze, mranita si nisip, bine drenat, cu fertilitate medie si un pH intre neutru-slab alcalin. Transplantarea Muscatelor curgatoare se poate realize primavara (martie) cand se observa radacinile la suprafata substartului.
Udarea se face cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa nu fie ud, Muscata curgatoare tolereaza si perioade de seceta. Excesul de umiditate in sol duce la ingalbenirea frunzelor si chiar la moartea lor.
Atentie!!! Nu lasati niciodata apa in farfurioara ghiveciului in care cultivati muscate.
Lumina – reprezinta un factor important in cresterea si inflorirea muscatelo, de aceea se recomanda amplasarea lor in spatii luminoase, unde soarele poate ajunge la plante cel putin 6 ore/zi. Muscatele sunt plante de zi lunga, astfel, ele suporta bine soarele, dar vara la orele pranzului, la temperaturi de peste 33°C, sa fie amplasate in spatii semi-umbrite;
Inmultirea la Muscatele curgatoare se face mai ales prin prin semintesi prin butasi.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) Muscatelor curgatoare (tiroleze) se realizeaza in perioada de crestere si inflorire (aprilie-septembrie) de doua ori pe luna si se intrerupe iarna. Pentru fertilizarea Muscatelor se pot folosi ingrasaminte cu continut mai ridicat de fosfor si potasiu, cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide specifiec plantelor cu flori;
Cultivaruri (Varietati)
- Pelargonium peltatum Lila Cascade – florile sunt roz
- Pelargonium peltatum Amethyst – flori mov
- Pelargonium peltatum Rouleta – flori rosu cu alb
- Pelargonium peltatum Acapulco – florile sunt colorate in alb si roz
- Pelargonium peltatum Snow Cascade -florile sunt albe
- Pelargonium peltatum Feuer Cascade – florile sunt de culoare rosie
- Pelargonium peltatum King Edward – florile sunt roz-violet
- Pelargonium peltatum Leucht Cascade- florile sunt de culoare rosie
- Pelargonium peltatum Artic Red – florile sunt de culoare visinie
Boli si daunatori la muscatele curgatoare-tiroleze (Pelargonium peltatum)
Boli – Putregaiul cenusiu este provocat de ciuperca Botrytis cinerea – simptome (pete gri pe spatele frunzei). Putregaiul cenusiu aparein primul rand in conditiile excesului de umiditate;
Daunatorii cei mai intalniti la muscate sunt: omizi, afidele; paduchii lanosi, musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Muscatele Curgatoare Tiroleze: ingrijire, inmultire