dec. 26 2024
Orhidee Brassia – caracteristici si ghid de ingrijire
Genul: Brassia
Orhidee Brassia sunt originare din padurile tropicale din America Centrala si de Sud, datorita formei florilor, acestea mai sunt denumite si Orhideele paianjen.
Genul Brassia cuprinde 35 specii, cultivate ca plante ornamentale, decorative prin flori. In acest gen sunt cuprinse plante epifite, cu bulbi turtiti, de forma eliptica.
Utilizare: Orhideele Brassia sunt cultivate la noi in tara, ca plante de interior, in apartamente, terase incalzite, etc.
DESCRIERE:
Orhideele Brassia sunt plante perene decorative prin flori, care ajung la inaltimi de 70-75 cm.
Frunzele sunt simple, lanceolate, fiecare tulpina avand 2-3 frunze. Frunzele de culoare verde inchis indica faptul ca plantele respective sunt amplasate intr-un spatiu unde nu primesc suficienta lumina, iar daca acestea sunt galbene, amplasarea lor este in spatii cu prea multa lumina.
Florile apar in partea superioara a tijelor florale (70-80 cm), individuale sau grupate in inflorescente de tip racem, ce pot sa cuprinda pana la 8 flori, cu lungimi de pana la 20 cm, asemanatoare unui paianjen, colorate intr-un mozaic de culori: galben, verde, orange cu pete de diferite culori, frumos parfumate.
Inflorirea Orhideelor Brassia are loc in perioada de primavara-vara.
CULTIVARE Orhidee Brassia
Orhideele Brassia sunt cultivate ca plante ornamentale, flori de apartament decorative prin flori. Acesta se pot cultiva in ghivece amplasate in spatii ferite de inghet, pe tot timpul anului.
EXIGENTE ECOLOGICE SPECIFICE (factori eco-pedologici limitativi)
Substratul trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de scoarta cu dimensiuni reduse, muschi, fulgi de nuca de cocos si perlit sau se poate achizitiona substrat pentru orhidee, din magazinele de profil.
Temperaturile minime tolerate de catre Orhideele Brassia trebuie sa nu scada sub 10ºC. Orhideele Brassia prefera temperaturi in timpul verii intre 20-25 ºC, iar dupa trecerea florilor, prefera o perioada de repaus cu temperaturi intre 13-16 ºC.
Umiditatea substratului – este un factor foarte important in dezvoltarea Orhideelor Brassia. Udarea acestora se realizeaza diferit, in functie de temperatura si mediu. Acestea necesita o cantitate suficienta de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a determina exces de umiditate la nivelul radacinilor/bulbilor. Udarea excesiva a substratului poate conduce la putrezirea radacinilor/bulbilor si chiar la moartea plantelor. Udarea insuficienta in perioadele calde ale anului, poate provoca uscarea plantelor.
Umiditatea atmosferica – este un factor important pentru orhideele Brassia, acestea necesita o umiditate atmosferica relativa de circa 60-70%.
Lumina pentru Orhideele Brassia este importanta in cresterea si inflorirea acestora. Se recomanda amplasarea in spatii luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare, in timpul verii.
INGRIJIREA PLANTELOR DE Orhidee Brassia
Ca si lucrari de ingrijire la plantele de Orhidee Brassia sunt necesare:
Transplantarea (schimbarea ghiveciului) se poate realiza doar dupa trecerea florilor, folosind ghivece de plastic sau de ceramica. Transplantarea totala este recomandata la intervale mai mari de timp (2-3 ani).
Indepartarea florilor uscate este importanta pentru a realiza un aspect placut plantei.
Udarea plantelor de Brassia se face diferit, in functie de perioada din an. Se recomanda udarea la circa 7-10 zile in perioada rece a anului (iarna) si mai des, la 2-3 zile, in perioada calda a anului (vara), astfel incat substratul sa nu se usuce in totalitate intre doua udari.
Fertilizarea la Orhideele Brassia se poate efectua in perioada de crestere, la intervale de 2 saptamani, folosind ingrasaminte specifice orhideelor.
Orhideele Brassia – INGRIJIREA IARNA
In perioada rece din an, se recomanda amplasarea ghivecelor cu Orhidee Brassia pe pervazele geamurilor, unde plantele vor putea primi suficienta lumina.
INMULTIREA LA Orhideele Brassia
Plantele mature de Brassia se pot inmulti prin bulbii noi creati, astfel acestia pot fi plantati intr-un ghiveci nou, rezultand astfel o noua planta.
BOLI SI DAUNATORI LA Orhideele Brassia
Din cauza mediului umed acestea pot face usor putregaiuri ca:
- Putregaiurile de origine micotica, din cauza ciupercilor – „fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp. si Phytophtora spp.). Se manifesta prin putrezirea radacinilor si pete negre pe spatele frunzelor.
- Putregaiuri cauzate de bacterii (Erwinia spp. si Pseudomonas spp.). Preventia – pentru putregaiurile cauzate de bacterii (preventie inseamna o udare corespunzatoare – nu excesiva), un mediu in care aerul sa circule si un substrat bine aerisit si drenat.
Daunatorii la orhidee:
Paduchele lanos; Afidele (paduchi de frunze); Acarienii, in special paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).
Specii si varietati/cultivaruri de Orhidee Brassia
♦ Brassia ‘Summer dream’
♦ Brassia allenii
♦ Brassia angusta
♦ Brassia arachnoidea
♦ Brassia aurantiaca
♦ Brassia caudata
♦ Brassia gireoudiana
♦ Brassia pumila
♦ Brassia sulphurea
♦ Brassia wageneri, etc.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Orhidee Brassia – caracteristici si ghid de ingrijire