feb. 04 2016

Plantarea bulbilor de Dalie-Gherghina

Plantarea bulbilor de DalieDalia (Dahlia x hybrida) este o planta care face parte din categoria plantelor perene cu radacini tuberizate (bulbi), ajungand pana la inaltimi de  0,4-1,5 m inaltime. Dalia intra in categoria florilor de vara, cultivata adesea in gradina, ghivece sau ca floare taiata.

Gherghina este o planta decorative prin flori, acestea avand diferite forme (simple sau duble) si o multitudine de culori.

Dhalia infloreste de vara pana toamna (iunie-noiembrie).

Alegerea locatiei de plantare a bulbilor de dalie – pentru cultivarea Daliei sunt necesare arealele cu sol bine drenat, fara exces de umiditate (pentru a prevenii aparitia bolilor de sol ), cu fertilitate moderata si un pH intre 6,5-7. Spatiul de cultura al Daliei trebuie sa fie unul luminos, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante. Amplasarea Gherghinelor in plin soare, determin o inflorire abundenta.

Alegerea bulbilor de Dalie se face verificand starea de sanatate a acestora. Bulbii la Dalie reprezinta de fapt radacini tuberizate cu muguri, sustinute pe un colet (Vezi fig.).

Separarea radacinilor tuberizate la Dalie se face cu o atentie sporita, fiecare radacina trebuie sa cuprinda cate o portiune din colet, in acea zona exista mugurii dorminzi, ce vor dezvolta o noua planta.

Rezistenta la frig a radacinilor tuberizate este foarte scazuta, motiv pentru care se impune scoaterea acestora din pamant toamna (septembrie-octombrie) si punerea la adapost.

Radacinile tuberizate se scot din pamant, se scurteaza la 10 cm partile aeriene ale plantei, se indeparteaza o parte din pamantul de pe ele, apoi se depoziteaza pe toata perioada iernii.

Radacinile tuberizate (bulbii) de Dalie se pastreaza pe perioada iernii (perioada de repaus) in turba, pamant sau nisip, in spatii cu o temperature de 6-7ºC si o umiditate a aerului de cca. 50% in sere, magazii, beciuri.

Pregatirea terenului in vederea plantarii bulbilor de dalie se face de toamna, folosind cazmaua (se sapa la cazma). Inainte de plantare solul se  marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Plantarea se face in gropi individuale pentru fiecare radacina tuberizata in parte, folosind plantatorul de bulbi sau sapa.

Se recomanda fertilizarea de baza cu ingrasaminte cu eliberare prelungita sau cu ingrasaminte granulate de la YARA, pentru plante cu flori. Se poate adauga si mranita bine descompusa-fermentata  (3-4 kg/mp).

Bulbii de Gherghina se planteaza intr-un sol reavan.

Plantarea bulbilor (radacinilor tuberizate) de Dalie (Gherghina) se face in luna mai (dupa trecerea inghetului si a brumelor) direct in gradini sau parcuri, sau in luna martie in ladite sau ghivece, pentru a devansa perioada de inflorire. Pentru o inflorire timpurie a Daliei se recomanda plantarea bulbilor (radacinilor tuberizate) primavara (martie) in ghivece/containere in substrat universal pentru plante decorative prin flori amplasate in spatii ferite de inghet.

Adancimea de plantare a bulbilor de Dalie presupune ca circa  2/3 din radacina sa fie in sol, restul (coletul) ramane la suprafata (Vezi fig.). Plantarea zonei coletului la o adancime mai mare de 6-8 cm intarzie inflorirea plantelor (Vezi fig.).

Plantarea bulbilor de Dalie la o adancime mica, nu permite formarea de tuberculi noi in anii secetosi.

Distanta de plantare intre randuri este de 50-60 cm si 30-40 cm intre plante pe rand.

Tasarea solului se executa in urma plantarii, apasand solul din jurul bulbilor pentru a exista un contact intim intre substrat si bulbi.

Se recomanda imbaierea/stropirea bulbilor de Dalie in/cu  solutii de fungicide (Botriticide) pentru a preveni atacul de Putregai (Botrytis spp.).

Udarea bulbilor (radacinilor tuberizate) de Dalie se realizeaza dupa plantare, cu o cantitate suficienta de apa, astfel incat substratul sa fie ud, urmand ca a doua udare sa aiba loc dupa ce apar primele funze.

Fig. 2 Plantarea bulbilor de Dalie - Gherghina (Dahlia x hybrida)

Fig. 1 Plantarea bulbilor de Dalie – Gherghina (Dahlia x hybrida)

Plantarea bulbilor de Dalie-Gherghina

Fig. 2 Plantarea bulbilor de Dalie  –  Gherghina (Dahlia x hybrida)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de Dalie-Gherghina

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii