iul. 23 2017

Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum): combatere

Denumire populara: Antracnoza la salata, Antracnoza la laptuci, Ciuruirea frunzelor de salata

Denumire stiintifica: Microdochium panattonianum sin. Marssonina panattoniana

Denumire populara in engleza: anthracnose of lettuce, ring spot of lettuce,

Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum) este o boala grava, intalnita in culturile de salata, care compromite calitativ si cantitativ recolta.

Ciuperca ataca soiuri de salata, cicoare, andive.

 

Ecologia bolii – Conditii de mediu ce favorizeaza boala:

Atacul de Antracnoza la salata  (Microdochium panattonianum) pe frunze este favorizat de temperaturi in intervalul 5-31°C (optime de 19-24°C) si prezenta apei (din precipitatii, roua, irigare prin aspersie). Sporii germineaza in cca. 3-9 ore, iar sporularea are loc dupa cca. 3 zile.  In cca. 4  zile de la infectie apar primele simptome pe frunze.

Infectia are loc prin stomate sau direct prin penetrarea țesuturilor frunzei.

 

Ciclul bolii

Ciuperca supravietuieste sub forma de microscleroti in sol, timp de pana la 4 ani. In conditii optime, in toate ciclurile de cultura, sporii-conidiile ciupercii infecteaza frunzele plantelor de salata. Raspandirea conidiilor se face cu ajutorul picaturilor de apa.

Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor

Ciuperca ataca frunzele  de salata pe care se pot observa la inceput pete/leziuni umede, galben-maronii, usor scufundate de 2-3 mm diametru (Vezi fig.), pe masura ce evolueaza se alungesc de-a lungul frunzei si devin ovale si lungi pana la 5 mm (Vezi fig). Petele cresc in dimensiuni si capata o forma unghiulara, la atac sever acestea conflueaza, iar frunza se usuca.

Zona centrala a petelor se necrozeaza si cade dand aspectul de frunza ciuruita.

Odata infectia realizata, atacul poate continua si pe capatanile de salata deja recoltate si livrate spre vanzare;

Pagubele sunt atat cantitative cat si calitative (capatanile atacate sunt greu vandabile).

 

Masuri de prevenire / protectie:

  • Evitam cultivarea soiurilor/hibrizilor sensibi;
  • Rotatia culturilor, intrucat boala ramane in sol pana la 4 ani;
  • Evitam irigarea prin aspersie si utilizam doar irigarea prin picurare;
  • Monitorizarea plantelor si aplicarea de tratamente cu fungicide specifice;

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii: strobilurinele (Azoxistrobin, etc.); etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum)

Fig. 2 Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum)

Fig. 3 Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum)

Fig. 4 Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum)

Fig. 5 Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum)

Fig. 6 Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum)

Fig. 7 Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Antracnoza la salata (Microdochium panattonianum): combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii