iul. 08 2014
Andive de Bruxelles (Cichorium intybus): descriere
Familia: COMPOSITAE
Andivele de Bruxelles se regasesc in aceeasi familie botanica cu: Salata, Anghinarea, Cicoarea de gradina creata, Scarola, etc.
Denumire populara: Andive de Bruxelles, Cicoarea pentru papusi, Andive Belgiene, Cicoarea de Vara, Cicoarea de Bruxelles
Denumire populara in alte limbi: engleza- Endive de Bruxelles, Witloof, Belgian endive, blue-sailor’s succory; franceza – Chicorée; spaniola – Achicoria; germana – Chicoree, Glyceria Wegwarte, Wegwarte; olandeza – Witlof.
Denumire stiintifica: Cichorium intybus ssp. sativum var. foliosum
Grupa Legumicola: Legume de la care se consuma frunzele, Verdeturi, Legume pentru sezonul rece
Origine
Specie erbacee bienala originara din Europa. Andivele de Bruxelles au fost introduce in cultura in anul 1831 de catre Jan Lammers care intors din razboi – primavara la ferma sa de langa Bruxelles (localitatea Schaerbeek) a observant ca din radacinile de cicoare depozitate in pivnita la intuneric si umiditate a luat nastere un mugure urias – alb din frunze (in partea superioara a redacinii). Fermierul a consumat frunzele si a observant ca acestea au un gust placut si usor amar, astfel a luat nastere prima cultura de andive de Bruxelles.
Sortimentul de soiuri si hibrizi (F1) de Andive: Witlof Focus F1 Hybride, etc.
Utilizare: legumicola, planta medicinala
Conditii de crestere:
Temperatura (caldura) andivele de Bruxellesse incadreaza la plante moderat-pretentioase fata de caldura.
Semintele de Andive de Bruxelles germineaza incepand de la 7 ºC iar temperaturile optime de germinare se situeaza in intervalul 16-18 ºC si sunt necesare 7-14 zile.
Andivele prefera temperaturi in intervalul 10-30ºC. Temperatura minima suportata este de 6ºC iar cea maxima 34ºC.
Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de -5ºC. Pragul de minim de la care cresterile tinere sunt afectate de inghet este de -1 ºC.
Lumina: Andivele prefera locurile insorite (temperament de lumina) in primul an, pentru obtinerea radacinilor tuberizate.
In anul al doilea pentru obtinerea partii comestibile, andivele se cultiva fortat la intuneric.
Umiditatea (apa):
Cultura de andive are cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare sau aspersie este aproape obligatorie la cultura de andive. Atentie !!! – umiditatea in exces poate conduce la aparitia bolilor specifice.
Solul – andivele de Bruxelles sunt plante cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), argilo-nisipoase, lutoase, etc.
Reactia solului: andiva prefera un pH intre 6-7.5 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.5-8;
Descriere:
Andivele sunt o specie erbacee bienala
- „Papusile” de andive – iau nastere in anul 2, sunt comestibile si reprezinta mugurele terminal prezent in partea superioara a radacinii tuberizate. Acestea sunt formate din numeroase frunze etiolate, asezate compact.
- Florile de andive sunt grupate in inflorescente de tip capitule, de culoare albastra, polenizate entomofil de catre albine (Vezi fig.);
- Frunzele asezate in forma de rozeta sunt lanceolate, alungite, lungi de 30 cm (Vezi fig.);
- Tulpinaflorifera, apare in anul al doilea, are 1-1.5 m inaltime, acoperita cu perisori aspri;
- Radacina este ingrosata-tuberizata (depoziteaza substante de rezerva);
- Fructul este o pseudoachena (Vezi fig.).
Planta de Andive se utilizeaza ca:
- Specie legumicola de la care se consuma mugurele urias „papusa” rezultata in urma fortarii radacinilor – tuberizate la intuneric;
- Radacinile prajite se folosesc si pentru obtinerea surogatului de cafea ‘INKA’.
Inmultirea si infiintarea culturii de andive se poate face prin:
- Seminte semanate primavara in camp in intervalul: 15 mai-iunie;
- Fortarea radacinilor tuberizate (obtinute in anul I in camp) se face la intuneric – oricand dorim, se pot realiza astfel numeroase culturi de andive (timpul de cultura este de 21 zile). Se esaloneaza astfel productia de „papusi de andiva” timp de 365 zile/an.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de andive.
Daunatori la andive: Afide (Myzus perisicae, etc.), Paduchi lanosi, Puricii varzoaselor (Phyllotreta spp.), Minatoare-Musca miniera (Liriomyza spp.), Tripsi (Frankliniella occidentalis, Thrips tabaci), Melci cu si fara cochilie, Cartita, etc.
Bolile andivelor: Putregaiul alb al radacinilor (Sclerotinia sclerotiorum); Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putregaium moale al radacinilor (Erwinia carotovora pv. carotocora), Brunificarea radacinilor (Thielaviopsis basicola), Pythium spp., Rizoctonia (Rhizoctonia solani), Fuzarioza (Fusarium spp.), Antracnoza (Microdochium panttonianum), Mana (Bremia lactucae), Septorioza (Septoria lactucae), Verticilioza (Verticillium dahliae), Cercosporioza (Cercospora longissima), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Andive de Bruxelles (Cichorium intybus): descriere