nov. 11 2024
Cancerul bacterian al tulpinilor de zmeur: identificare
Denumire populara: Cancerul bacterian al tulpinilor de zmeur
Denumire stiintifica: Agrobacterium rubi sin. Rhizobium rubi, Phytomonas rubi
Denumire populara in engleza: knotting of raspberry, cane gall of raspberry
Cauza: Cancerul bacterian al tulpinilor de zmeur este provocat de infecția cu bacteria Agrobacterium rubi
Plante atacate/gazda: Zmeura, Mur x Zmeur (Rubus Tayberry Medana), Zmeura neagra, etc.
Cancerul bacterian al tulpinilor de zmeur (Agrobacterium rubi) este o boala grava, întrucât poate afecta in masa tulpinile de zmeur, compromițând astfel cantitatea si calitatea recoltei.
Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti:
Bacterie aeroba.
Bacteria prefera temperaturi in intervalul 26-30 °C.
Infecția este favorizata de prezenta apei pe tulpinile plantelor.
Descrierea agentului patogen
Agrobacterium rubi este o bacterie fitopatogenă, in forma de bastonas (bacil), gram-negativă, aeroba.
Biologia si Transmiterea Cancerului bacterian al tulpinilor de zmeur
Cancerul bacterian al tulpinilor de zmeur este rezultatul prezentei bacteriei Agrobacterium rubi pe ranile umede ale tulpinilor plantelor.
Bacteria (Agrobacterium rubi) rezista in sol si in resturile de plante infectate o perioada lunga si infecteaza tulpinile plantelor prin rani proaspete si umede.
Ranile proaspete permit infectia si exista numeroase situatii in care ranirea tulpinilor este posibila: in timpul taierii, de catre utilaje, provocate de inghet, provocate de boli, fisuri datorate cresterii, etc.
Bacteria se raspandeste cu usurinta atat in sol cant si de la o planta la alta prin: unelte, instrumente, utilaje, mainile lucratorilor, daunatori din sol si prin plante infectate sau plante proaspat infectate.
Tulpinile afectate de exfolierea scoartei tulpinilor de zmeur (ciuperca Didymella applanata) sunt adesea si victimele atacului de catre bacteria Agrobacterium rubi.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Cancerului bacterian al tulpinilor
Datorita prezentei bacteriei pe tulpinile plantelor apar formațiuni canceroase sub forma de mici excrescente/gale (Vezi fig.) datorate dezvoltării necontrolate a celulelor din zonele infectate de bacteria (Agrobacterium rubi). Mai întâi tumorile sunt mici, după care treptat cresc si capătă un aspect rugos (Vezi fig.) si afectează tulpina in profunzime.
Tumorile/galele pe tulpini se formeaza primavara si la inceputul verii, atunci când factorii de mediu sunt favorabili.
Afectarea tulpinilor are loc cu repeziciune si este deosebit de păgubitoare întrucât sunt distruse țesuturile in profunzimea tulpinii si este afectat fluxul de apa si elemente nutritive atât de necesare plantei.
Tulpinile afectate au cresteri reduse, sunt debile si fructifica slab sau deloc.
Din locul unde este prezent atacul (gala/tumora), tulpina se frânge cu ușurința.
Masuri de Prevenire si Combatere a Cancerului bacterian al tulpinilor
Tulpinile afectate se taie si se distrug prin ardere (îndepărtam prin taiere partea superioara a tulpinii afectata de gale);
Este de evitat orice lucrare ce provoacă rânirea tulpinilor;
Înființarea plantațiilor pe terenuri libere de Agrobacterium rubi;
Controlul atent al tulpinilor plantelor care ies din pepiniere si sunt comercializate;
Verificarea atenta a plantelor înainte de plantare (zona tulpinilor);
Dezinfectarea uneltelor si instrumentelor cu: Virkon S, Hipoclorit de sodiu (Domestos), Formol, Alcool sanitar, etc.;
Solarizarea solului inainte de plantare;
Achiziționarea plantelor cu certificat fitosanitar si buletin de analiza, ca plantele sunt libere de boli si dăunători.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cancerul bacterian al tulpinilor de zmeur: identificare