Horticultorul.ro

oct. 22 2021

Ce este mana rosiilor ?

Mana rosiilor-tomatelor este o boala la tomate provocata de ciuperca microscopica (se poate observa doar la microscop) ce poarta denumirea științifica Phytophthora infestans.

♦  Boala mana tomatelor se transmite de la un an la altul cel mai frecvent prin intermediul tuberculilor de cartof infectati cu ciuperca Phytophthora infestans ce provoaca mana la rosii si cartof.

♦  Boala mana rosiilor se transmite de la o planta la alta prin intermediul sporilor microscopici ce poarta denumirea de sporangii sau conidii.

♦  Boala mana tomatelor se previne si combate eficient doar cu fungicide  omologate pentru aceasta boala.

♦  Mana tomatelor este o boala deosebit de periculoasa cu evoluție rapida (cateva zile) si ataca plantele de tomate in toate stadiile rasad sau plante aflate in cultura.

♦  Mana rosiilor provocata de ciuperca Phytophthora infestans afecteaza toate organele plantei (frunze, flori, fructe, tulpina, etc.) cu excepția radacinii.

♦  Mana rosiilor se depistează observând semnele atacului (simptome) ciupercii Phytophthora infestans asupra organelor planteor de tomate.

♦  Un posibil atac de mana tomatelor poate si apreciat cu ajutorul metodelor de prognoza si avertizare elaborate pentru mana tomatelor.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ce este mana rosiilor ?

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii