mart. 13 2025
Combaterea Paduchelui lanos al Marului – insecticide
Paduchele lanos (Eriosoma lanigerum sin. Aphis lanigerum) este o insecta dificil de combatut, dar prin efectuarea de tratamente cu insecticide specifice, acest daunator periculos poate fi greu de tinut sub control. Plante atacate/gazda – in Europa Eriosoma lanigerum ataca cu preponderenta cateva specii: Mar, Par, Gutui, Scorus.
La noi in tara, paduchele lanos are un ciclu incomplet dezvoltandu-se doar forma asexuata a acestuia (inmultire partenogenetica vivipara- femelele se inmultesc singure).
Larvele si adultii inteapa organele plantelor atacate si sug sucul celular cu care se hranesc.
Semnele atacului:
Paduchii lanosi colonizeaza planta, iar prezenta lor este semnalata de aspectul secretiilor ceroase ca: puful filamentos (alb-lanos).
Paduchele lanos este prezent pe organele plantei: frunze si lastari, tulpini, radacini; iar hranirea se face intepand si sugand sucul celular.
In urma atacului, plantele formeaza organe hipertrofiate, mici umflaturi-nodozitati, tumori canceroase.
Insecticide/substante active utilizate in combaterea daunatorului:
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
♦ Mospilan 20 SG (acetamiprid 200 g/kg). – este un insecticid sistemic cu efect de lungă durată, care combate un spectru larg de dăunători. Combate dăunătorii în următoarele stadii de dezvoltare; ou-larvă-adult. Mospilan 20 SG are efect rapid, afectând sistemul nervos al insectelor care paralizează şi mor. Tratamentele se vor aplica la apariția dăunătorilor și nu se vor face în perioada înfloritului.
Mod de utilizare: Doza recomandata: 0,3 kg/ha (0,02%). Volumul de apa: 1000 – 1500 L/ha.
“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Combaterea Paduchelui lanos al Marului – insecticide