Horticultorul.ro

dec. 24 2014

Fainarea gutuiului & ciresului (Podosphaera clandestina)

Fainarea gutuiului-Podosphaera clandestinaDenumire populara: Fainarea gutuiului, ciresului

Denumire stiintifica: Podosphaera clandestina sin. Podosphaera oxyacanthae, Erysiphe oxyacanthae, Alphitomorpha clandestina, etc.

Denumire populara in engleza: powdery mildew of quince, powdery mildew of cherry, powdery mildew of hawthorn, etc.

Fainarea gutuiului este frecvent intalnita in perioadele calduroase asociate cu excesul de umiditate si este cauzata de ciuperca Podosphaera clandestina.

Specii atacate de ciuperca Podosphaera clandestina: gutuiul (Cydonia oblonga), ciresul (Prunus avium), paducelul (Crataegus spp.), taula (Spiraea salicifolia), Pyracantha spp., etc.;

Cauza bolii:

Boala este provocata de ciuperca Podosphaera clandestina  care formeaza  conidiofori de 109-158 μm lungime  (Vezi fig.).  Piciorul conidioforilor este cilindric, subtire de 55-73 x 8-10 μm. Conidiile au forma ovoid-elipsoidala  cu dimensiunea de  24-33 x 13-19 μm  (Vezi fig.).

Ecologia bolii: Boala apare in perioada calduroasa in conditii de temperaturi ridicate si exces de umiditate ca: umiditate atmosferica ridicata, roua, ploi de scurta durata, irigare prin aspersie, etc.

Conditiile ce favorizeaza infectia sunt reprezentate de umiditate si temperaturi de 15 ºC – pentru eliberarea ascosporilor si 20 ºC – pentru germinarea acestora.

Ciuperca Podosphaera clandestina ierneaza in stadiu de cleistotecie prezente in: frunze si resturi de frunze infectate si aflate in sol sau pe sol; in crapaturile din scoarta si in solzii ce acopera mugurii (asemanator cu fainarea marului). Primavara cand florile sunt in stadiu de boboc are loc eliberarea ascosporilor care continua pe toata perioada infloritului. Primele semne ale atacului se pot observa la cateva zile dupa inflorire. Ciuperca este raspandita cu usurinta de la un organ la altul sau de la o planta la alta cu ajutorul vantului.

Semnele atacului – simptome

Ciuperca Podosphaera clandestina ataca flori, frunze, lastari tineri, fructele tinere. Primele semne ale atacului se pot observa la cateva zile dupa inflorire.

Atacul pe frunze si lastarii tineri are un aspect fainos (fainare) si se manifesta sub forma unor pete albe, pasloase, pulverulente (Vezi fig.). Zonele atacate intai se ingalbenesc, dupa care se brunifica. Atacul pe fructe are o forma mai mult sau mai putin circulara.

Combaterea bolii

 1. Toamna se aduna frunzele cazute pe sol, se ingropapa adanc sau se ard pentru a reduce sursa de infectie pentru o noua inoculare a organelor (frunze, lastari, etc.) in primavara;
 2. Taierea si distrugerea lastarilor puternic afectati;
 3. Taiarea anuala a pomilor (gutuilor, ciresilor)  si arderea ramurilor taiate;
 4. Ramurile puternic infestate se taie cu grija cu foarfeca si se introduc intr-o punga, dupa care se ard sau se ingroapa adanc. Dupa utilizare foarfeca horticola se dezinfecteaza cu „alcool etilic  ce are  peste 70 grade tarie alcoolica” sau cu Domestos (clor);
 5. Fertilizarea cu ingrasaminte complexe pe baza de: azot-fosfor-potasiu (NPK), care contin in raport o cantitate mai mare de potasiu (K), substanta care da plantei o rezistenta sporita la fainare;
 6. Se are in vedere un eventual atac de fainare cu un an in urma, iar daca a existat un atac puternic se fac obligatoriu tratamente cu fungicide la acoperire (o data la 7-10 zile in functie de fungicid si de eventualele ploi, ce pot scurta durata de actiune a fungicidelor).

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati   fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Tratamente cu fungicide in perioada de repaus

Se fac minim doua tratamente in perioada de repaus (unul toamna tarziu si unul primavara foarte devreme) cu sulfat de cupru;  sau cu zeama bordeleza;  zeama sulfo-calcica intr-o concentratie de 20%.

Atentie !!!   Tratamentele se fac pe temperaturi pozitive de peste 5°C si mugurii trebuie sa fie in stare dorminda.

II . Tratamente cu fungicide in vegetatie:

 1. Tratamente preventive (previn aparitia bolii) cu produse pe baza de  sulf micronizat;
 2. Tratamente preventive si curative (pot stopa boala) cu produse pe baza de:  penconazol, cyflufenamid, tebuconazol, izopirazam  +  difenoconazol, etc.

Atentie !!!

 • Primul tratament pentru combaterea fainarii  – efectuat in vegetatie se poate face cu fungicide sistemice specifice.
 • Combaterea fainarii cu produse pe baza de sulf micronizat –  se vor aplica alternativ singure pana in faza de buton roz.
 • Daca boala s-a instalat deja se pot face 3 tratamente succesive la interval de 8 zile, utilizand la fiecare tratament produse curative.
 • Tratamentele impotriva fainarii in perioada de vegetatie se aplica la un interval de 7-10 zile pana vom avea fructe de 2-3 cm, dupa care tratamentele se vor face o data la 14 zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati   fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fig. 1 Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fig. 2 Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fig. 3 Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fig. 4 Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina)

Fainarea gutuiului-Podosphaera clandestina-la microscop

Fig. 5 Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina), conidiofori & conidii la microscop

Fainarea gutuiului-Podosphaera clandestina-la microscop

Fig. 6 Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina), conidiofori & conidii la microscop

Fainarea gutuiului-Podosphaera clandestina-la microscop

Fig. 7 Fainarea gutuiului (Podosphaera clandestina), conidii la microscop

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fainarea gutuiului & ciresului (Podosphaera clandestina)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii