nov. 03 2024

Fuzarioza la Tomate: identificare, prevenire, tratamente

Denumire populara: Fuzarioza la Tomate, Fuzarioza la Roșii, Ofilirea vasculara la rosii, Ofilirea tomatelor

Denumire stiintifica: Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici sin. Fusarium bulbigenum var. lycopersici, Fusarium lycopersici

Pana in momentul de fata au fost identificate 3 rase de fusarium: F1 (Fusarium rasa 1 – Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici), F2 (Fusarium rasa 2 – Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici), F2 (Fusarium rasa 2 – Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici).

Denumire populara in engleza: Fusarium wilt of tomato, Vascular wilt of tomato

Cauza: Fuzarioza la Tomate  (Fusarium lycopersici) este o boala de sol  vasculara – micotica (provocata de ciuperci) deosebit de periculoasa, intrucat afecteaza grav plantele de tomate, conducând la pierderi însemnate. Fuzarioza este frecventa in cultura de tomate atat in gradina, camp cat si in spatii protejate (sere, solarii).

 

Plante atacate/gazda: soiuri si hibrizi de tomate

 

Ecologia bolii /Conditii de mediu / Factorii de mediu favorizanti:

Fuzarioza la Tomate (Fusarium lycopersici) –  ciuperca infecteaza planta din sol (patrunde si persista in sol pana la adancimi de 80 cm) prin radacini. Conditiile optime pentru infectie si dezvoltare sunt de  18-20°C in sol si 24-28°C in aer, dar boala infecteaza si evolueaza intr-un interval de temperaturi ceva mai larg 17-30°C. Aparitia fuzariozei la tomate este favorizata la nivelul solului/substratului de: un pH al solului cu valori intre 5-5,8 (sol moderat acid), o umiditate crescuta la solului, o textura ușoara (nisipoasa – soluri nisipoase), nivel scăzut de azot (N), nivel sacazut de calciu (Ca),  nivel sacazut de fosfor (P), nivel ridicat de potasiu (K), nivel ridicat de azot sub forme amoniacale (Amoniac NH3 si Amoniu NH4+),  lipsa luminii sau o intensitate scazuta a luminii.

Pentru a prevenii aceasta boala este recomandat un pH al solului/substratului intre 6,4-7 si o aprovizionare suficienta cu azot pe baza de azotat/nitrat (NO3).

 

Descrierea agentului patogen

Hifele ciupercii (filamente din celule care alcătuiesc miceliul unei ciuperci) sunt septate si hialine (au transparenta sticlei);

Conidioforii (ramificatie a miceliului pe care se formeaza conidiile/sporii) sunt scurti, simpli (in general nu prezinta ramificatii);

Macroconidiile sunt din 4-6 celule, fusiforme, curbate, septate (3-5 septe), de 24-50 x 3-4 µm. Macroconidiile sunt produse in structuri de tip sporodochie (aglomerari de filamente miceliene  pe care se diferentiaza conidiofori si conidii);

Microconidiile sunt in general din 1-2 celule, neseptate, ovale/reniforme, usor curbate/drepte de 5-12 x 2-3 µm;

Ciuperca formeaza si clamidiospori (spori de rezistenta si propagare) de forma globuloasa/ovala.

 

Ciclul bolii

Ciuperca ce provoaca – Fuzarioza tomatelor  (Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici)  supravietuieste in sol o perioada lunga de timp (pana la 9-10 ani prin clamidiosporii) prin intermediul miceliului si al – clamidiosporilor. Infectarea plantelor are loc prin intermediul hifelor (provenite din germinarea clamidiosporilor), care penetreaza radacinile sau patrund prin ranile facute de nematozi, etc. infectând xilemul (tesut lemnos – ce are rolul de a conduce in planta apa si elementele nutritive absorbite de radacini). Agentul patogen avanseaza sistemic si rapid in planta prin xilem. Ca raspuns la atac, planta produce tiloze (metilceluloza) care blocheaza in timp fluxul de alimentare cu apa si elemente nutritive, provocand ofilirea si chiar moartea plantei de tomate.

La finalul evolutiei sau pe plante infectate si moarte, ciuperca va dezvolta clamidiospori (sporii de rezistenta).

Infectia are loc prin varful radacinilor plantei, dar aceasta este mult mai rapida daca acestea prezinta: intepaturi datorate nematozilor, insectelor daunatoare din sol, sau alte leziuni prezente la nivelul acestora (rani produse la plantare, prin prășit pentru combaterea buruienilor, etc.).

Răspândirea ciupercii este asigurata cu ajutorul: solului contaminat, echipamentelor, apei de irigare,  vântului, lucratorilor, insectelor, animale, ghivecelor, tavitelor alveolate, seminte infectate, etc.

 

Semnele atacului (simptome-identificare) si Afectarea plantelor de Fuzarioza Tomatelor

Simptomele apar treptat si se extind pana când întreaga planta este afectata.

Ciuperca infecteaza plantele prin radacinile secundare (cu mai multa ușurința prin rani) aceasta avanseaza rapid in planta prin xilem (tesut lemnos – ce are rolul de a conduce in planta apa si elementele nutritive absorbite de radacini), produce daune si impiedica transportul apei si al nutrientilor catre organele plantei.

La rasad: apare ofilirea si ingalbenirea frunzelor bazale. Rasadurile inregistreaza cresteri reduse sau cresterea este stopata, se ofileste sistemul radicular, iar in secțiune capătă o culoare roșcată, apare uscarea/moartea plantei.

In general, semnele atacului cele mai evidente apar dupa ce plantele au inflorit si au inceput sa fructifice.

In general, dupa aparitia etajelor de flori/fructe, frunzele mature – incepand de la baza plantei se clorozeaza, se îngălbenesc (culoare galben, galben-auriu) si ofilesc, iar pe masura ce boala avanseaza frunzele se ingalbenesc intre nervuri, sau fenomenul poate sa apara doar pe o parte a frunzei. Fenomenul de ofilire este mai evident in perioada călduroasa din zi, iar afectarea avanseaza de la frunzele mai batrane spre cele tinere. Fenomenul de ofilirea a frunzelor poate sa apara la inceput doar pe o parte a plantei de tomate.

Tulpina – pe o parte a tulpinii se evidențiază la început o dunga galbena longitudinala la nivelul epidermei, dupa care se brunifica (acest simptom la exteriorul tulpinii  poate fi prezent si la alte boli, cum ar fi cea provocata de Necroza maduvei tulpinilor de tomate – Pseudomonas corrugata, totusi afectarea tulpinii este diferita si se observa acest lucru prin sectionare, Vezi fig.). Daca tulpina este secționată longitudinal pana la colet-radacini se poate observa ca maduva nu este afectata, iar sistemul vascular este colorat in brun-roscat. Aparitia in sectiune in xilem (tesut lemnos), a zonelor afectate (Vezi fig.). Afectarea este usor de observat printr-o secțiune longitudinala prin partea bazala a plantei (tulpina-colet-radacini), observandu-se dungile brun-roscate specifice (Vezi fig.), La plantele afectate, pe tulpina apar rădăcini adventive;

Fig. 1 Fuzarioza la Tomate (Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici)

Rădăcina – rădăcinile secundare putrezesc.

Fructele de tomate isi pierd luciul specific, putrezesc si cad pe sol.

Planta – in timp se ofileste si moare.

Pe masura ce boala avanseaza si cuprinde numeroase organe ale plantei, apare cloroza generalizata a frunzelor, planta se ofileste si in final se usuca/moare.

Boala afecteaza ceva mai putin culturile din teren deschis (gradina, camp)  daca sunt cultivati hibrizi toleranti la cele 3 rase (F1, F2, F3). Totusi, in conditii de mediu favorabile, boala poate fi devastatoare si reduce recolta pana la 50 %.

In spatii protejate (solarii, sere) boala este extrem de agresiva (reduce recolta cu pana la 80-90%) si se impune luarea tuturor masurilor de combatere integrata (IPM) pentru a prevenii si combate boala.

 

Masuri de Prevenire si Combatere pentru Ofilirea vasculara la Tomate

  • Odata ce boala a debutat, nu se mai poate stopa, intrucat este sistemica, motiv pentru care luam masuri preventive (inaintea aparitiei bolii);
  • Mulcim culturile cat mai tarziu posibil pentru a mentine solul cald;
  • Evitam udarea solului cu apa rece;
  • Inocularea semințelor cu Trichoderma harzianum, poate fi o metoda eficienta de prevenire;
  • Cu cat infectia si afectarea plantelor are loc mai tarziu, cu atat sansele de afectare masiva a recoltei (productiei) scad;
  • Utilizarea la infiintarea culturii de rasaduri certificate si libere de boli si daunatori;
  • Cultivarea soiurilor/hibrizilor de tomate cu toleranta/rezistenta la unele rase: F1 (Fusarium rasa 1 – Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici), F2 (Fusarium rasa 2 – Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici), F2 (Fusarium rasa 2 – Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici);
  • Dezinfectarea echipamentelor utilizate la infiintarea si intretinerea culturii;
  • Utilizarea la producerea rasadurilor a ghivecelor si tavitelor alveolate noi (nu se refolosesc);
  • Eliminarea din cultura a plantelor afectate ireversibil (toata planta si radacina);
  • Combaterea nematozilor si a altor dăunători din sol;
  • Rotatia culturii (la 4-6 ani) – poate diminua virulenta atacului. Salata verde se poate cultiva in rotație cu tomatele. Utile pentru a fi utilizate in rotatie sunt si papadia, spanacul;
  • Dezinfectia chimica a solului;
  • Solarizarea solului;
  • Infiintam culturile pe paturi inaltate care ajuta la o mai buna drenare a excesului de apa/umiditate inregistrat la nivelul solului;
  • Utilizarea fertilizanților cu Azot (N) cum ar fi Azotatul de Calciu, acesta nu scade valorile pH-ului;
  • Asigurarea unei fertilizari echilibrate cu N-P-K;
  • Utilizam la fertilizare ingrasaminte cu azot pe baza de azotat/nitrat (NO3)  in schimbul celor amoniacale (Amoniac NH3 si amoniu NH4+);
  • Aplicarea de fungicide specifice la cubulet inainte de plantare;
  • Aplicarea de fungicide specifice la sol imediat dupa plantare;
  • Cresterea pH-ului solului la valori de 6,5-7 etc;
  • Evitati cultura plantelor care pot fi gazda pentru Fusarium oxysporum, cum ar fi ardeiul, vinetele.

 

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fungicide BIO: 

♦    Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – se aplica doar in spatii protejate petru Fuzarioza, etc.

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

♦  Utilizarea produselor pe baza de:  Trichoderma spp. (ex. Trichoderma harzianum).

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 2 Fuzarioza la Tomate (Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici), simptome pe tulpina

Fig. 3 Fuzarioza la Tomate (Fusarium oxysporum f. sp. Lycopersici), planta uscata

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Fuzarioza la Tomate: identificare, prevenire, tratamente

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii