Horticultorul.ro

oct. 22 2021

Mana la Rasadurile de Tomate: identificare, prevenire

Mana tomatelor (Phytophthora infestans) poate sa apara si la rasadurile de tomate produse in spatii protejate: rasadnita, solar, sera dar si la cele produse in gradina.

Aparitia manei la rasadurile de tomate este posibila atata timp cat exista o sursa de infectie (spori purtati de lucratori neateti, o planta infectata in apropiere, semințe infectate, fructe de tomate infectate aflate in apropiere, tuberculi de cartof infectati aflati in apropiere, plante de cartof aflate in apropiere, etc.) si conditii favorabile pentru aparitia si evolutia bolii: temperaturi optime  10⁰-21⁰, umiditatea relativa a aerului 90-100%, prezenta apei pe frunze (de la udat).

Atacul manei la rasadul de tomate  se manifesta asupra frunzelor (aparatului foliar) si tulpinii.

Pe frunzele rasadurilor de rosii atacul apare sub forma de pete de forma neregulata, petele ce au un aspect umed (en= water soaked); de culoare verde-pal care urmează sa vireze in brun-cenusiu inchis.

Atacul pe tulpina rasadurilor de tomate se manifesta sub forma de pete negricioase.

Atacul de mana la răsadul de tomate poate compromite rapid răsadurile de rosii.

Rasadurile infectate cu mana tomatelor (Phytophthora infestans) vor transmite  boala din răsadnița in cultura din spatii protejate (solar, sera, etc.) sau din exterior (gradina, camp, etc.) afectand-o grav, sau in lipsa tratamentelor cultura poate fi distrusa total inca de la infiintare.

Tratamentele cu fungicide se for face cu atentie si strict pentru fenofaza (stadiul de dezvoltare) in care se gaseste rasadul de tomate cu fungicide omologate pentru acea fenofaza.

Foarte important este tratamentul cu fungicide specifice pentru mana aplicat rasadurilor de tomate produse la ghivece sau la cuburi nutritive cu 1-2 zile inainte de plantare.

Importante sunt si metodele de prevenire a aparitiei manei la rasaduri cum ar fi: aerisirea corespunzatoare a spatiilor de producere a rasadului, evitarea prezentei apei pe frunze o perioada indelungata, purtarea de haine curate destinate doar pentru locul de producere a rasadurilor, utilizarea de seminte certificate fitosanitar, etc.

Fig. 1 Mana (Phytophthora infestans) la răsadurile de tomate

Fig. 2 Mana (Phytophthora infestans) la răsadurile de tomate

Fig. 3 Mana (Phytophthora infestans) la răsadurile de tomate

Fig. 4 Mana (Phytophthora infestans) la răsadurile de tomate

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Mana la Rasadurile de Tomate: identificare, prevenire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii