Horticultorul.ro

iul. 26 2021

Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci): combatere

Ordinul: Hemiptera

Subordin: Homoptera,  Sternorrhyncha

Familia: Aleyrodidae

Denumire populara: Musculita alba a tutunului, Musculita tutunului

Denumire stiintifica: Bemisia tabaci sin. Aleurodes tabaci, Bemisia achyranthes

Denumire populara un engleza: tobacco whitefly, cotton whitefly, cassava whitefly, silver-leaf whitefly

Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci) este un dăunător deosebit de periculos care ataca:  Ardeiul (Capsicum annuum), Tomatele (Lycopersicon esculentum), Bumbacul (Gossypium hirsutum), Cartoful dulce – Batatul (Ipomoea batatas), Maniocul (Manihot esculenta), Tutun (Nicotiana tabacum),  Gerbera jamesonii, Euphorbia pulcherrima, etc.,  atat in spatii protejate (sere, solarii) cat si in gradina si camp.

Daunatorul este raspandit in: Europa, Africa, America de Sud, etc.

Plante atacate/gazda – este un daunator polifag (ataca numeroase specii de plante, peste 600 specii de plante din 74 Familii de plante):

Biologia si descrierea daunatorului:

Adultii – sunt musculite albe, mici, corpul femelelor are cca.  0,96-1 mm lungime, iar exemplarele mascule au 0,82 mm lungime, cu o anvergura a aripilor de 2,3 mm, sunt acoperiți cu un strat fin-pulverulent de ceara alba, aripile sunt albe, capul, toracele si corpul sunt galben-verzui, iar ochii sunt roșii. Femela este mai mare decât masculul. O femela depune cca. 160-200 oua de-a lungul vieții (60 zile)  pe spatele frunzelor. La atingerea frunzelor aceștia zboară cu ușurința.  Musculita alba a tutunului  (Bemisia tabaci) spre deosebire de Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) isi tine mai mereu aripile apropiate de corp in forma de cort (Vezi fig.).

Pupele / Nimfele – au forma ovala  (testoasa-plata), au 0,3-0,6 mm lungime, sunt galben-verzui, iar in stadiul 1  – sunt mobile (se mai numesc si larve in stadiu I, au 3 perechi de picioare), se deplaseaza pe frunza pentru a gasi un loc unde sa se hraneasca cu ajutorul unui aparat de intepat si supt „stilet”, hranindu-se din floem (vase liberiene care conduc seva elaborata). Urmatoarele 3 stadii de pupe, sunt imobile, ovale, plate, de culoare alb-carem – verde, Vezi fig. In stadiul 4, nimfele au ochii rosii. Nimfele secreta un strat de ceara pe margini, ceara care le ajuta sa adere la suprafața frunzelor. Perioada de nimfa dureaza cca. 2-4 saptamani.

Ouale – de culoare alb-sidefat la inceput, dupa care vireza in maro,  au forma ovala, de 0,25 mm lungime si 0,095 latime. Ouale sunt depuse in pozitie verticala, in forma de semicerc (mai rar si doar pe frunzele netede) sau dispersat (pe frunze pubescente) pe spatele funzelor. Ouale sunt depuse solitar sau grupat. De la depunerea ouălor pana la eclozare sunt necesare cca. 5-9 zile la temperatura de 30 °C.

Ciclul biologic:

Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci)  are la exterior (gradina, camp) circa 6-7 generatii/an, iar in spatii protejate calde – generatiile se succed continuu. Ciclul de viata este de cca. 30 zile (temperaturile optime de crestere si dezvoltare se incadreaza in intervalul 20-30°). In sere si solarii incalzite se inmulteste tot timpul anului.

Primavara, dupa 20 mai, cand temperaturile cresc, adultii hibernanti depun ouale primei generatii, pe spatele frunzelor, fixate de acestea cu ajutorul unui piciorus in epiderma frunzelor.

Dupa o perioada de incubatie de 5-9 zile, din oua apar larvele/nimfele din stadiul 1, care sunt mobile. Larvele se hranesc cu ajutorul aparatului de intepat si supt. Nimfele trec prin 4 stadii in cca. 14-30 zile.

Noua generatie de adulti apare dupa cca. 30 zile si ciclul se reia, pentru o alta noua generatie.

Plantele pot fi colonizate in acelasi timp de Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) si de Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci). Pe spatele frunzelor se gasesc exemplarele acestor specii aflate in diferite stadii (ou, larva, nimfa, adult).

Daunatorul ierneaza in toate stadiile  pe plantele din locuinte, sere, solarii, etc.

Atacul, semnele atacului si afectarea plantelor:

Este o specie care ataca si provoaca pagube insemnate in culturile atacate din spatii protejate (sere, solarii), camp, gradina;

Adultii si larvele dispun de un aparat de intepat si supt „stilet” cu ajutorul caruia inteapa si sug sucul celular din frunze.

Adultii si nimfele  de Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci) secreta pe plante substante lipicioase-translucide cu aspect stralucitor-bogate in zaharuri (excrementele afidelor sau „roua de miere”- „honeydew”). Prezenta  lichidului dulce secretat de insecta (roua de miere)  pe plante,  conduce la aparitia ciupercilor (Fumaginei-Culoarea neagra pe frunze – Vezi fig.), furnicilor  si a altor insecte care se hranesc cu aceasta. Roua de miere este preferata de albine, care produc asa numita „miere de mana”;

In general, daunatorul se regaseste in toate stadiile pe partea inferioara a frunzelor.

Frunzele plantelor atacate se ingalbenesc, capata un spect marmorat, se gofreaza.

Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci) este vector pentru transmiterea a numeroase viroze periculoase la plantele atacate.

Poate provoca moartea rasadurilor puternic infestate;

Atacul poate conduce la intarzierea momentului recoltarii, recolte scazute sau chiar la uscarea plantelor.

Prevenire si Combatere:

Detectarea daunatorului se face usor, cu ajutorul capcanelor lipicioase de culoare galbena, Vezi fig.

Prezenta daunatorului este adesea semnalata de catre furnici, care se hranesc cu roua de miere;

Detectarea prezentei daunatorului si aplicarea imediata de tratamente cu insecticide specifice;

INSECTICIDE / substante active  utilizate diverse tari ale lumii in la combaterea daunatorului:

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I: Insecticide biologice:

II. Insecticide de ultima generatie:

Se recomanda folosirea alternativa a insecticidelor din toate clasele – pentru a evita apariția formelor  rezistente de musculita alba a tutunului  (Bemisia tabaci) la un anumit produs “insecticid”.

“Intotdeauna cititi si utilizati insecticidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), adulti, oua

Fig. 2 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), adult

Fig. 3 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), adult, oua, mimfa

Fig. 4 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), adulti, oua

Fig. 5 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), adulti, oua, nimfe

Fig. 6 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), nimfa in stadiu 4, oua

Fig. 7 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), nimfe, oua

Fig. 8 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), adulti, nimfe

Fig. 9 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), adulti, oua, nimfe

Fig. 10 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci); adult, oua

Fig. 11 Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), oua

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci): combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii