Horticultorul.ro

dec. 12 2015

Patarea rosie a frunzelor – antracnoza la cires, visin (Blumeriella jaapii): combatere

Patarea rosietica a frunzelor de cires si visin -Blumeriella jaapiiDenumire populara: Patarea rosie a frunzelor de cires si visin, Patarea rosietica la cires si visin, Patarea purpurie la cires, Antracnoza ciresului, Patarea frunzelor de cires

Denumire stiintifica: Blumeriella jaapii  sin. Blumeriella hiemalis, Coccomyces hiemalis, Cylindrosporium hiemalis, Cylindrosporium padi, Higginsia hiemalis, Higginsia jaapii, Phloeosporella hiemalis, Phloeosporella padi, Pseudopeziza jaapii, Blumeriella japii

Denumire populara in engleza: anthracnose of cherry, leaf blight of cherry, leaf spot of cherry

Patarea rosietica (Blumeriella jaapii) este o boala micotica,  deosebit de grava, intrucat provoaca defolierea prematura a pomilor atacati.

Plante gazda: ciresul, visinul, caisul

Cauza bolii:

Boala este provocata de ciuperca: Coccomyces hiemalis.

Blumeriella hiemalis dezvolta acervuli (lagar de conidiofori cu conidii) de 0.2-0.25 mm  pe partea inferioara a frunzelor, in acestia se gasesc  conidiofori  cilindrici  si incolori care poarta conidii. Conidiile sunt hialine, formate din doua celule (bicelulare), in forma de secera, ascutite la capete,  de  60-75 x 3-4,5 µm.

Spre finele iernii, pe frunzele cazute la sol,  sub epiderma se dezvolta  apotecii (de 0,2-0,35 mm) ce contin asce (de 70-100x 15 µm) si ascospori (de 30-50 x 4 µm). In primavara se  vor realiza  infectii primare cauzate de ascospori.

Biologia & ecologia bolii:

Aparitia bolii  este favorizata de temperaturi si prezenta apei (din precipitatii, irigare prin aspersie, roua) pe frunze.

Aparitia infectiilor primare din primavara  este favorizata de  temperaturi optime si precipitatii. Astfel, pentru aparitia apotecilor sunt necesare  temperaturi de 6-16°C, iar pentru eliberarea ascosporilor este nevoie de umezeala si tempetaturi de peste 8°C  (16°C optim) si o perioada de 6-8 saptamani.

Agentul patogen este raspandit cu usurinta cu ajutorul vantului si stropilor de apa (din precipitatii, irigare prin aspersie) si purtat pe frunzele verzi.

Infectia are loc prin stomatele frunzelor, iar sporii germineaza in prezenta unei pelicule de apa prezenta pe frunza. Astfel la temperaturi optime (15-20°C), sporii germineaza si penetreaza frunza – pana pe partea inferioara in doar cateva ore.

De la germinare si pana la aparitia primelor simptome  (pete  mici, purpurii si circulare pe partea superioara a frunzelor), pot sa treaca intre < 5-15 zile in functie conditii.

Urmatoarele infectii secundare au loc pe perioada verii prin intermediul conidiilor purtate de vant sau picaturilor de apa. Conditiile favorabile pe perioada verii  sunt reprezentate de pelicula de apa pe frunze timp de 28 ore (6 ore la temp. optime) si temperaturi intre 8-27°C (optime de 16-21).

Transmiterea agentului patogen de la un an la altul, se face prin intermediul miceliului  prezent in  frunzele infectate cazute pe sol si in lastarii infectati.

Semnele atacului si afectarea plantelor de catre antracnoza ciresului:

La finele lunii mai si iunie pe partea superioara a frunzei apar pete mici (1-2 mm), circulare, purpurii. Se intampla frecvent ca la debut, petele sa apara doar pe jumatate din limb.

Petele cresc ca numar si diametru pana la 0,6 cm, iar culoarea vireaza in rosu-brun. Petele conflueaza si devin neregulate si afecteaza intreaga frunza. Frunzele se ingalbenesc si cad sau se usuca doar centrul petei si cade ramanand o gaura – frunza capata aspect ciuruit.

La visin cel mai frecvent apare ingalbenirea si defolierea pomului.

Ciuperca ataca si codita frunzelor sau fructelor care se coc neuniform.

Odata cu evolutia bolii, in conditii de umezeala, pe partea inferioara a frunzelor apar basicute de culoare albicioasa-rozalie, lipicioase ce contin sporii ciupercii (conidiile).

Patarea purpurie la cires este una din cele mai grave boli, intrucat afecteaza masa foliara (frunzele), petiolul (codita frunzei), pedicelul (codita) fructelor.

Frunzele afectate cad prematur producand defolierea masiva si totala a pomilor, inca de la mijlocul verii. O defoliere timpurie si repetata va afecta planta prin:  diferentiarea deficitara a mugurilor de rod; rezistenta la ger pe perioada iernii (maturarea insufucienta a lemnului); fructe mici, neuniforme, fara gust; uscarea ramurilor de rod; varful nelemnificat al ramurilor se usuca.  Daca situatia se repeta mai multi ani, se poate ajunge la compromiterea totala a pomilor (uscarea).

In pepiniera, pomii altoiti inregistreaza cresteri mici, la fel se intampla si cu viitorii portaltoi care nu se dezvolta suficient pentru a putea fi altoiti.

Prevenirea si combaterea bolii:

  • Toamna se aduna covorul de frunze si de distruge prin ardere;
  • Asigurarea unei densitati optime de pomi in cultura si un drenaj corespunzator al apei in sol;
  • Asigurarea prin taieri corespunzatoare  a patrunderii luminii solare si a unei bune circulatii a aerului prin coronament. Scopul este acela de a ajuta la uscarea rapida a frunzelor, pentru a prevenii infectia;
  • Tratamente cu fungicide specifice.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea patarii purpurii la cires si visin:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Patarea rosietica a frunzelor de cires-Blumeriella jaapii

Fig. 1 Patarea rosietica a frunzelor de cires (Blumeriella jaapii), defolierea pomului

Patarea rosietica a frunzelor de cires-Blumeriella jaapii

Fig. 2 Patarea rosietica a frunzelor de cires (Blumeriella jaapii), frunza afectata

Patarea rosietica a frunzelor de visin -Blumeriella jaapii

Fig. 3 Patarea rosietica a frunzelor de visin  (Blumeriella jaapii), frunza afectata

Patarea rosietica a frunzelor de visin -Blumeriella jaapii

Fig. 4 Patarea rosietica a frunzelor de visin  (Blumeriella jaapii), frunza afectata

Patarea rosietica a frunzelor de visin -Blumeriella jaapii

Fig. 5 Patarea rosietica a frunzelor de visin  (Blumeriella jaapii), defolierea pomului

Patarea rosietica a frunzelor de visin -Blumeriella jaapii

Fig. 6 Patarea rosietica a frunzelor de visin  (Blumeriella jaapii), defolierea pomului

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Patarea rosie a frunzelor – antracnoza la cires, visin (Blumeriella jaapii): combatere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii