iul. 16 2022
Putegaiul cenusiu la Ardei: simptome, factori favorizanti
Denumire populara: Putegaiul cenusiu la ardei, Putregaiul ardeiului
Denumire stiintifica: Botrytis cinerea sin. Botryotinia fuckeliana, Sclerotinia fuckeliana
Denumire populara in engleza: Botrytis Gray Mold of Pepper
Putregaiul cenusiu la ardei este produs de ciuperca Botrytis cinerea.
Putregaiul cenusiu la ardei este o boala grava, ce provoaca pagube importante, in special la culturile din spatii protejate (sere, solarii). Boala afecteaza si culturile de ardei din gradina si camp, in perioadele ploioase, cu umiditate relativa ridicata.
Agentul patogen reprezentat de ciuperca Botrytis cinerea este polifag (ataca numeroase specii de plante (peste 200 specii): vinete, tomate, dovlecel, castravete, capsun, salata, varza, trandafiri, etc.). Putregaiul cenusiu poate trai si saprofit (își procură hrana din substanțe organice în descompunere), putand trece usor in stadiul de parazit (trăiește și se hrănește pe seama altui organism vegetal, căruia îi provoacă adesea daune, boli sau chiar moartea).
Cauza bolii:
Boala este cauzata de ciuperca Botrytis cinerea, care formeaza pe suprafata organelor atacate conidiofori septati, bruni la baza, lungi de 1-2 mm. La varful conidioforilor se formeaza 2-3 ramificatii (in forma de ciorchine) pe care sunt prezente numeroase conidii. Conidiile sunt unicelulare, ovoide, maro-deschis cu dimensiunile de 7-17 x 5-10 μm.
Transmiterea bolii de la un an la altul se face cu ajutorul sclerotilor ciupercii – acestia sunt organele de rezistenta ce au forma unor corpusoare mici, negre, ovale, de 5-9 mm lungime si 4 mm diametru.
Transmiterea de la un an la altul se face prin resturi de plante infectate prezente in sol ,pe care se regăsesc scleroții ciupercii (organele de rezistenta).
Factori ce favorizeaza aparitia putregaiului cenusiu la ardei:
Atacul putregaiului cenusiu este favorizat de umiditatea relativa ridicata (peste 90%, mai multe zile la rand), prezenta apei pe organele plantei (apa din precipitatii, irigare, roua); lipsa aerisirii; nebulozitate persistenta; fertilizarea si udarea excesiva, alături de prezenta ranilor pe planta provocate de: grindina sau lucrări.
Ecologia si biologia bolii:
Ciuperca Botrytis cinerea – supravietuieste perioadei reci din an si asigura transmiterea bolii de la un an la altul, prin intermediul miceliului si sclerotilor (ingramadiri de hife intretesute) prezenti pe resturile de plante infectate (culturi horticole, buruieni, etc.) care infectează solul. In sera si solar ciuperca este prezenta in sol continu, prin resturile de plante infectate cu miceliu si prin scleroți.
In camp si gradina, sclerotii (din acestia apare miceliu) sau miceliul, vor da nastere conidioforilor cu conidii, care transportati cu ajutorul vantului, picaturilor de apa, etc. vor genera numeroase infecții prin germinarea acestora pe diferite organe ale ardeiului (tulpini, petiol, fruze, petalele florilor, fructe).
Sporii germineaza si afecteaza cu usurinta tulpini, frunze, petalele florilor, fructele.
Factori de mediu favorizanti:
Ciuperca se dezvolta la: temperaturi intre 1-32°C, dar conditiile optime ii sunt oferite de temperaturi in intervalul 17-24°C (infectia are loc in cca. 5-8 ore, in cateva zile de la infectie apar primele semne ale atacului); umiditate atmosfetica relativa optima de 90-100%; umiditatea crescuta a substratului si prezenta apei pe organele atacate (sunt necesare doar 4-6 ore cu apa pe organe, pentru germinarea sporilor).
La temperaturi peste 32°C ciuperca își încetează atacul;
Ciuperca germineaza cu usurinta in conditii de mediu prielnice. Boala se transmite cu usurinta atat prin spori (conidii), cat si prin miceliu (daca un organ sănătos se atinge de unul bolnav se infecteaza rapid).
Agentul patogen se dezvolta bine, rapid (in conditii optime si lipsa tratamentelor) si sporuleaza in câteva zile, in conditii optime.
La culturile din spatii protejate (sere, solarii) boala își poate face apariția pe toata perioada in care exista cultura de ardei.
Transmiterea bolii: sporii agentului patogen (Botrytis cinerea) sunt transportati cu ajurorul vantului, curentilor de aer (in sera si solar), picaturilor de apa (din ploaie, irigare prin aspersie), muncitorilor care efectueaza lucrari in cultura de ardei, unelte, utilaje si echipamente.
Sursa de infectie este reprezentata de: solul infectat cu resturi de plante infectate ce prezinta sclerotii ciupercii; alte culturi invecinate (este o ciuperca polifaga care ataca si este prezenta pe numeroase culturi) sau pe buruieni si resturile acestora.
Semnele atacului – Simptome de putregai cenușiu la ardei:
Ciuperca ataca numeroase organe aeriene la plantele de ardei: frunze, tulpini, pedunculi, petalele florilor, fructe.
Semnele atacului apar frecvent pe planta in zonele unde aceasta a fost ranita sau pe organe senescente (imbatranite).
Tulpinile ardeiului pot fi ușor afectate de putregai cenusiu. Atacul se poate observa sub forma unor pete de culoare brune sau maro-deschis, acoperite de un mucegai cenusiu „gri” (fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii). Petele se pot extinde usor, de jur împrejurul tulpinii (inele concentrice) si pot afecta astfel planta, conducând la ofilirea acesteia deasupra locului de infectie, compromiterea plantei.
Petalele florilor de ardei sunt de asemenea sensibile la atacul de putregai cenusiu (Botrytis cinerea).
Fructele verzi si coapte sunt atacate si ciuperca sporuleaza (apar fructificatiile ciupercii reprezentate prin conidiofori cu conidii, care se prezinta sub forma unui mucegai cenusiu „gri”) in zona caliciului (totalitatea sepalelor) sau pe fructe, in general in zonele unde epiderma s-a crăpat. Fructele atacate se inmoaie si putrezesc, Vezi fig. Pe suprafata fructelor pot sa apara infectii cu putregai (Botrytis cinerea) stopate sub forma unor „inele” (aureola) mici de 3 mm, de culoare albicioasa, acestea sunt cunoscute sub numele de „pete fantoma” si afecteaza valoarea comerciala a fructelor întrucât devin mai greu vandabile.
Pe frunze, atacul este mai frecvent la cele senescente (imbatranite) sau ranite. Pe frunze, atacul se poate observa pe limb, sub forma unor pete de culoare bruna, acoperite la sporulare de fructificatiile ciupercii reprezentate de un puf – mucegai cenusiu „gri”. La frunze pot apărea si afectari ale petiolului (coditei), iar semnele atacului sunt similare cu cele prezente pe tulpina;
Atacul poate fi prezent si pe rasadurile de ardei afectate/ranite in urma procesului de plantare – la infiintarea culturii in sera, solar. Infectia de Botrytis cinerea la rasadul abia plantat poate conduce la pierderea plantelor.
Masuri de protectie:
- Aerisirea corespunzatoare a spatiilor protejate (sera, solar), astfel incat umiditatea relativa sa fie mentinuta sub 90%;
- Aplicarea irationala a ingrasamintelor (excesul sau carenta de elemente nutritive) poate cauza modificari in rezistenta plantelor la putregai, marind sensibilitatea la boli;
- Evitarea fertilizarii excesive cu azot (N);
- Evitati cultivarea salatei, intercalat cu ardeiul, intrucat putregaiul trece usor de pe salata pe ardei;
- Evitati irigarea prin aspersie si utilizati doar irigarea prin picurare;
- Nu se efectueaza lucrari in cultura de ardei cand plantele sunt umede (apa este prezenta pe organele plantei);
- Tratamente preventive cu fungicide specifice; etc.
Fungicide / substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea putregaiului cenusiu la ardei:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Fungicide BIO:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – se aplica doar in spatii protejate, etc.
II. Fungicide:
♦ Luna Sensation 500 SC (250 g/l fluopiram + 250 g/l trifloxistrobin),
♦ Switch (25% fludioxonil + 37.5% ciprodinil);
♦ Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol); etc.
Aplicarea de tratamente contra putregaiului cenușiu la ardei
Tratamentele preventive pentru putregai cenusiu se fac alternand fungicidele de mai sus;
- Se fac tratamente obligatorii imediat ce au fost efectuate lucrari ce presupun ranirea plantei sau dupa grindina (la culturile in gradina si camp);
- Se fac tratamente cu 7 zile inainte de recoltare pentru a marii perioada de pastrare in depozite.
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Cititi si respectati „Timpul de pauza pana la recoltare” inscris pe eticheta produsului
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Putegaiul cenusiu la Ardei: simptome, factori favorizanti