Horticultorul.ro

nov. 14 2016

Cultivarea ardeiului in solar

 cultivarea-ardeiului-in-solar_150Cultura ardeiului  in solarii este bine reprezentata in Romania, in marile bazine legumicole.

Fermierii romani  cultiva in solar ardei gras tip Blocky Galbui, Galben-Verzui, Galben, Portocaliu, Rosu dar si Capia.

Fructele de ardei vor fi bune de recoltat   la circa 50-60 zile (ardeiul galben & galben-verzui) si 110 zile (ardeiul rosu gras si capia) de la infiintarea culturii in solarii.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea ardeiului in solarii:

Temperatura (caldura) – ardeiul este mai pretentios decat tomatele fata  de caldura, motiv pentru care cultura se infiinteaza mai tarziu in solar.

Plantele de ardei prefera temperaturi optime de 25-28 ºC ziua si 16-18 ºC noaptea. Suporta greu si temperaturile mai ridicate > 33 ºC (florile avorteaza).

Limita inferioara pentru plantele de ardei este de 10-12ºC (sub aceasta plantele nu mai cresc) iar < 6ºC (florile avorteaza si frunzele sunt afectate). La temperaturi < 1 ºC plantele de ardei mor.

Lumina: – ardeiul iubeste lumina, lipsa acesteia provoaca cresterea vegetativa in dauna fructificarii. Soarele si temperaturile excesive de vara afecteaza fructele de ardei, de aceea plantele din solar trebuiesc umbrite cu plasa de umbrire amplasata peste solar.

Umiditatea (apa) – ardeiul are nevoie de apa in cantitati ridicate, ca de altfel toate legumele. Seceta conduce la:  cresteri reduse „plante debile si imbatranite”, avortarea florilor, ofilirea si chiar moartea plantelor.

Udarea (irigarea) ardeiului se face cu ajutorul irigatiei prin picurare.

Umiditatea relativa a aerului recomandata la cultura de ardei in solar este de 70-80% (in primele fenofaze sunt necesare valori mai scazute).

Solul – ardeiul are cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate moderta preferand soluri cu textura medie-usoara (aluviale si nisipoase) bine drenate, reavene, bogate in materie organica,  lutoase, nisipo-lutoase, nisipoase. pH-ul optim  se incadreaza intre 5,5-6,8.

Salinitatea solului este masurata cu ajutorul Electro-Conductivitatii (EC).  Masurarea acesteia se face cu echipamente specifice de laborator sau teren in deciSiemens pe metru (dS/m). Este foarte important ca la infiintarea culturii de ardei solutia solului (probe luate din primii 60 cm sol) sa aibă valori < 1 dS/m, intrucat ardeiul se dezvolta optim pana la un EC de 1,5   dS/m – slab salinizat (Bernstein, 1954). Cresterea salinitatii este influentata de fertilizare si tipul de fertilizant folosit.

Cultura de ardei in solar primavara

Culturi bune premergatoare celei de ardei cultivat in solar sunt cele de castravete, pepene galben, dovlecel, varza, ceapa. Pe locul unde se vor cultiva ardei nu se revine cu solanacee: tomate, vinete.

Hibrizi de ardei utilizati pentru cultivare in solar:

Dezinfectia chimica a solului din solar se poate face cu Basamid (dazomet 97%), etc. Dezinfectia solului este necesara pentru combaterea bolilor (mana de sol, fuzarioza, verticilioza, etc.), nematozi galicoli (Meloidogyne icognita), etc.

Cultivarea ardeiului in solar se face  intr-un solar  acoperit cu folie termica dubla (pereti din doua straturi de folie) si  pod din folie, prevazut eventual si cu o sursa de incalzire (sobite, centrale cu aer cald, etc.) pentru perioadele cu temperaturi scazute.

Mulcirea partiala sau totala cu  folie de mulcire neagra sau alb-negru, etc. este recomandata atat pentru combaterea buruienilor cat si a tripsilor din cultura ardeiului in solar.

Cultura de ardei in solar se infiinteaza   la inceput de aprilie  (se poate infiinta mai devreme in solarii dotate cu centrale cu aer cald) prin rasad produs in spatii protejate (rasadnite calde, sere calde, solarii calde). Vârsta răsadului de ardei pentru plantare in solar este de cca. 60-70 zile de la rasarire (semintele germineaza in 10-13 zile la 20-25 ºC). Rasadul de ardei la plantare in solar trebuie sa fie bine dezvoltat (cca. 25 cm inaltime, iar primul boboc floral da sa apara), viguros, sanatos si bine calit.

Distantele de plantare la ardei  in solar  sunt cele din schemele cu randuri duble, astfel avem 33 cm intre plante/rand; 50-60 cm intre randurile apropiate si 100 cm intre randurile departate.

Polenizarea florilor de ardei  cu polen viabil – este in general autogama  (autopolenizare -polenizarea florii se face direct cu propriul polen). Totusi polenizarea cu polen strain prin utilizarea bondarilor in solar este benefica  pentru a lega mai bine florile si obtinerea unor fructe de calitate superioara in conditiile unui polen mai putin viabil in perioada rece.

Pe tot parcursul cultivarii ardeiului in solar, se vor efectua lucrari:  completarea golurilor (in primele saptamani de la infiintarea culturii), palisat, conducerea plantei (in functie de varietate plantele se conduc pe 2-3 tulpini si tin sub control lastarii noi aparuti),  plivit, prasitruperea primulu fruct sau a primei flori, aerisit, umbrit, udat, fertilizat,  polenizare, defoliere, etc.

Fertilizarea cu gunoi de grajd bine descompus se poate face din toamna cu 20 t/ha.

Fertilizarea de baza se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 5-14-28 utilizand 30 g/mp.

Prevenirea carentei de Calciu la ardei se face printr-o fertilizare optima la sol  (incepand cu fenofaza de „legare a fructelor”) cu Azotat de Calciu fara clor ca: YaraLiva Calcinit (aplicat prin fertirigare prin instalatia de udare picurare) sau  YaraLiva TROPICOTE (aplicat topdressing).

Fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu: YaraVita Stopit.

Fertilizare foliara: FERTILIZANT FOLIAR FOLIQ N UNIVERSAL; etc.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea se poate face utilizand produse de la: YARA.

 

Recoltarea ardeiului in solar

Recoltarea la timp a fructelor de ardei cultivat in spatii protejate este obligatorie intrucat se permite astfel aparitia unui nou val de fructe.

Ardeiul verzui-galbui (ex. Vedrana F1, Barbie F1) se recolteaza la maturitatea comerciala (cand atinge forma si marimea  de comercializare). La ardeiul galben este necesar un numar redus de zile de la legare la recoltare (9-11 zile), din aceasta cauza este o specie valoroasa pentru legumicultori intrucat aduce un profit mai rapid.

Ardeiul rosu  (ex. Yecla F1) se recolteaza la maturitatea biologica (cand capata culoarea rosie). La ardeiul rosu trebuie sa treaca un numar mare de zile (40-50) pana capata culoarea rosie si este contitionat de mediu (temperaturi, soare, precipitatii, ore insolatie, fotoperioada, etc).  Chiar daca aduce profit mai tarziu fermierilor, este un ardei preferat de consumator intrucat culoarea rosie este legata direct de un continut mai crescut de vitamine, licopen si beta-caroten.

 

Tratamente Cultura BIO pentru boli, daunatori, fertilizare foliara:  PACHET AGRII PACK BIO R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, acaricide, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Boli si daunatori la ardei

Bolile rasadurilor: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.)Ofilirea fuzariana, Bacterioze, etc.;

Bolile ardeilor:  Ofilirea vasculara (Fuzarioza & Verticilioza), Putregaiul „Botrytis”Fainarea la ardei (Leveillula taurica),  Bacterioze, Alternarioza sau patarea neagra a  „solanaceelor”, etc;

Daunatori ardeilor:   CoropisnitaAcarieniAcarianul – Paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus)AfidePaduchele verde al piersicului (Myzus persicae)Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii) Omida fructelorSfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)TripsNematozii, Viermi sarmaLimaxul cenusiu (Deroceras agreste)Musca miniera (Liriomyza spp.)Musca plantulelor (Delia platura), etc.

cultivarea-ardeiului-in-solar-capia

Fig. 1 Cultura de ardei capia in solar

Cultivarea ardeiului in solar

Fig. 2 Cultivarea ardeiului in solar

Cultivarea ardeiului in solar

Fig. 3 Cultivarea ardeiului in solar

Cultivarea ardeiului in solar

Fig. 4 Cultivarea ardeiului in solar

Cultivarea ardeiului in solar

Fig. 5 Cultivarea ardeiului in solar

Cultivarea ardeiului in solar

Fig. 6 Cultivarea ardeiului in solar

Cultivarea ardeiului in solar

Fig. 7 Cultivarea ardeiului in solar

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea ardeiului in solar

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii