Horticultorul.ro

oct. 20 2016

Ardeiul Yecla F1: cultivare

ardeiul-yecla-f1-cultivare_150Familia: SOLANACEAE

Denumire populara: Ardei  Yecla  F1

Ardeiul Yecla F1 este un hibrid timpuriu de ardei rosu gras tip  Blocky sau  California apreciat de cultivatori (legumicultori) intrucat este foarte productiv, carnos iar fructele sale au o calitate superioara.

Denumire stiintifica: Capsicum annuum  ‚Yecla  F1

Ardeiul isi are originea pe continentul American (America de Sud si America Centrala). Ardeiul este cultivat inca din cele mai vechi timpuri in tari ca: Peru, Brazilia, Mexic.

 Yecla  F1  este in hibrid professional de ardei al companiei Syngenta, acesta se cultiva cu succes in spatii protejate (solarii, sere) din rasad.

Conditii de crestere:

Ardeiul Yecla F1 se planteaza in solar de obicei in randuri duble cu distanta intre plante pe rand de 35 cm si  randuri de 40 cm iar intre randurile duble de 70 cm.

Plantarea rasadului de ardei in spatiile protejate destinate culturii se face cand acesta a ajuns la 50-60 zile;

Yecla F1 in solar fructifica abundent pe o perioada lunga si atinge inatimi de pana la 2 metri, cultivandu-se astfel in Ciclu I prelungit;

Yecla F1 se paliseaza intrucat atinge inaltimi de pana la 2 metri;

Ardeiul Yecla F1 leaga bine, acesta nu este influentat de temperaturile ridicate din timpul verii.

Intrucat ardeiul Yecla F1 are o crestere si o fructificare abundenta, se impune   necesita o fertilizare optima cu  NPK si microelemente  adaptate fenofazei.

Particularitatile hibridului:

Plantele de ardei Yecla F1 au vigoare medie, care leaga foarte bine si in perioadele cand temperaturile sunt mai scazute.

Ardeiul Yecla formeaza fructe de ardei gras rosu (tip Blocky -California) pe tot parcursul ciclului de productie, uniforme si de calitate deosebita.

Fructele de ardei Yecla F1 sunt uniforme, carnoase, ferme, de culoare rosie  (la maturitate), cu greutate intre 170-200 g si dimensiunea de 10 x 10cm.

Ardeiul Yecla este un hibrid foarte productiv;

Hibridul Yecla F1 prezinta toleranta ridicata la Tm0 (Tobamovirus pathotype);

Fructul de Yecla F1 se pastreaza bine este rezistent la transport, nu se deformeaza.

Boli si daunatori:

Ingrijire:

  • la hibridul Yecla F1 se recomandă eliminarea primului fruct apărut şi defolierea parţială a plantei, pentru a stimuli infloirea si legarea noilor fructe;
  • Producerea rasasurilor cu rezultate bune se poate face utilizand tavite alveolate;
  • Atentie !!!  Nu se recomanda fertilizarea cu azotat de amoniu si uree pana la legarea fructelor, pentru evitarea cresterilor vegetative luxuriante in defavoarea fructificarii;
  • Recomandam fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice (NPK si microelemente) adaptate fenofazei prin sistemul de irigare prin picurare;
  • Recomandam fertilizarea foliara cu ingrasaminte specifice si aminoacizi, conform fenofazei;
  • Recomandam fertilizarea cu Calciu atat foliar cat si la sol pentru a prevenii aparitia carentei de Calciu … cititi articolul Carenta de Calciu la ardei.
  • Tratamente preventive si curative impotriva daunatorilor si bolilor specifice;
  • Yecla F1 se cpoate conduce pe 1-2 sau mai mulet brate, iar cand plantele cresc, se recomanda palisarea lor.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea ardeiului Yecla F1 se realizeaza cand fructele au ajuns la maturitatea biologica, cand acestea ating dimensiunea si culoarea specifice soiului.

Patrarea lor se poate face pentru cateva saptamani in spatii racoroase, cu cat perioada de pastrare va fi mai mare, cu atat deshidratarea lor va fi mai mare.

Fig. 1 Ardeiul Yecla F1

Fig. 1 Ardeiul Yecla F1

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Yecla F1: cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii