oct. 20 2016
Ardeiul Yecla F1: descriere, cultivare, particularitati
Denumire populara: Ardei Yecla F1
Ardeiul Yecla F1 este un hibrid timpuriu de ardei rosu gras tip Blocky sau California apreciat de cultivatori (legumicultori) intrucat este foarte productiv, carnos iar fructele sale au o calitate superioara.
Denumire stiintifica: Capsicum annuum ‚Yecla F1’
Ardeiul isi are originea pe continentul American (America de Sud si America Centrala). Ardeiul este cultivat inca din cele mai vechi timpuri in tari ca: Peru, Brazilia, Mexic.
Yecla F1 este in hibrid professional de ardei al companiei Syngenta, acesta se cultiva cu succes in spatii protejate (solarii, sere) din rasad.
Conditii de crestere:
Ardeiul Yecla F1 se planteaza in solar de obicei in randuri duble cu distanta intre plante pe rand de 35 cm si randuri de 40 cm iar intre randurile duble de 70 cm.
Plantarea rasadului de ardei in spatiile protejate destinate culturii se face cand acesta a ajuns la 50-60 zile;
Yecla F1 in solar fructifica abundent pe o perioada lunga si atinge inatimi de pana la 2 metri, cultivandu-se astfel in Ciclu I prelungit;
Yecla F1 se paliseaza intrucat atinge inaltimi de pana la 2 metri;
Ardeiul Yecla F1 leaga bine, acesta nu este influentat de temperaturile ridicate din timpul verii.
Intrucat ardeiul Yecla F1 are o crestere si o fructificare abundenta, se impune necesita o fertilizare optima cu NPK si microelemente adaptate fenofazei.
Particularitatile hibridului:
Plantele de ardei Yecla F1 au vigoare medie, care leaga foarte bine si in perioadele cand temperaturile sunt mai scazute.
Ardeiul Yecla formeaza fructe de ardei gras rosu (tip Blocky -California) pe tot parcursul ciclului de productie, uniforme si de calitate deosebita.
Fructele de ardei Yecla F1 sunt uniforme, carnoase, ferme, de culoare rosie (la maturitate), cu greutate intre 170-200 g si dimensiunea de 10 x 10cm.
Ardeiul Yecla este un hibrid foarte productiv;
Hibridul Yecla F1 prezinta toleranta ridicata la Tm0 (Tobamovirus pathotype);
Fructul de Yecla F1 se pastreaza bine este rezistent la transport, nu se deformeaza.
Boli si daunatori:
- Boli: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.); Putregaiul – Botrytis spp. (hibrid mediu sensibil, boala se previne printr-o aerisire corespunzatoare a solarului); Ofilirea fuzariana; Phytophthora capsici (poate sa apara in primele 30 zile dupa plantare, se face un tratament cu mefenoxam); Fainarea la ardei (Leveillula taurica), Boala petelor de Bronz-TSWV (hibrid sensibil; Boala este raspandita si intretinuta de Trips daca nu este combatut eficient); Bacterioze, etc.
- Daunaori: Coropisnita, Acarieni, Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Omida fructelor, Trips, Nematozii (numai in spatii protejate solarii-sere), Viermi sarma, Musculita alba, Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Ingrijire:
- la hibridul Yecla F1 se recomandă eliminarea primului fruct apărut şi defolierea parţială a plantei, pentru a stimuli infloirea si legarea noilor fructe;
- Producerea rasasurilor cu rezultate bune se poate face utilizand tavite alveolate;
- Atentie !!! Nu se recomanda fertilizarea cu azotat de amoniu si uree pana la legarea fructelor, pentru evitarea cresterilor vegetative luxuriante in defavoarea fructificarii;
- Recomandam fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice (NPK si microelemente) adaptate fenofazei prin sistemul de irigare prin picurare;
- Recomandam fertilizarea foliara cu ingrasaminte specifice si aminoacizi, conform fenofazei;
- Recomandam fertilizarea cu Calciu atat foliar cat si la sol pentru a prevenii aparitia carentei de Calciu … cititi articolul Carenta de Calciu la ardei.
- Tratamente preventive si curative impotriva daunatorilor si bolilor specifice;
- Yecla F1 se cpoate conduce pe 1-2 sau mai mulet brate, iar cand plantele cresc, se recomanda palisarea lor.
Fertilizarea se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Recoltarea ardeiului Yecla F1 se realizeaza cand fructele au ajuns la maturitatea biologica, cand acestea ating dimensiunea si culoarea specifice soiului.
Patrarea lor se poate face pentru cateva saptamani in spatii racoroase, cu cat perioada de pastrare va fi mai mare, cu atat deshidratarea lor va fi mai mare.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Yecla F1: descriere, cultivare, particularitati