ian. 02 2013
Ardeiul Vedrana F1 – descriere, cultura in solar
Denumire populara: ardei Vedrana F1
Ardeiul Vedrana F1 este un ardei gras galben-verzui (tip Blocky). Vedrana este un ardei gras de culoare galben-verzuie apreciat de cultivatori (legumicultori) intrucat este unul dintre primii ardei ce ajung pe piata din solariile romanilor si este un hibrid foarte productiv, astfel Vedrana F1 genereaza venituri pentru fermier mai devreme decat cel rosu. Consumatori apreciaza Vedrana F1 intrucat este o leguma proaspata cu calitati deosebite, produsa timpuriu de catre legumicultorii din Romania.
Denumire stiintifica: Capsicum annuum „Vedrana F1”
Origine, raspandire:
Ardeiul isi are originea pe continentul American (America de Sud si America Centrala). Ardeiul este cultivat inca din cele mai vechi timpuri in tari ca: Peru, Brazilia, Mexic.
Ardeiul Vedrana F1 este in hibrid al companiei Enza Zaden.
Cand si unde se cultiva:
- Ardeiul Vedrana F1 se cultiva cu succes in spatii protejate (solarii, sere) din rasad.
Conditii de crestere:
Ardeiul Vedrana F1 se planteaza in solar de obicei in randuri duble (Vezi fig. 4): cu distanta de plantare intre randuri de 40 cm iar intre randurile duble de 70 cm, iar cea intre plante pe rand de 33 cm;
Varsta rasadului la plantare trebuie sa fie in jur de 50-60 zile;
Vedrana F1 in solar fructifica abundent pe o perioada lunga si atinge inatimi de pana la 2 metri, cultivandu-se astfel in Ciclu I prelungit;
Vedrana F1 se paliseaza intrucat atinge inaltimi de pana la 2 metri;
Ardeiul Vedrana F1 leaga bine chiar si la temperaturile mai ridicate de vara;
Intrucat ardeiul Vedrana F1 are o crestere si o fructificare abundenta necesita o fertilizare optima cu NPK si microelemente adaptate fenofazei.
Particularitatile hibridului:
Ardeiul Vedrana formeaza fructe de ardei gras (tip Blocky) aspectoase si de calitate;
Vedrana F1 este un hibrid timpuriu, cu aproximativ 2 saptamani mai timpuriu decat Bianca;
Are tendinta de supraincarcare cu fructe, necesita rarit, dirijat, ciupit, defoliat;
Fructele de ardei Vedrana F1 sunt frumoase de un galben-verzui cu greutate pana la 200 g/fruct, uniforme, carnoase, ferme, cu gust de ardei;
Ardeiul Vedrana este un hibrid foarte productiv;
Fructul de Vedrana F1 se pastreaza bine este rezistent la transport, nu se deformeaza.
Boli si daunatori:
- Boli: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.); Putregaiul – Botrytis spp. (hibrid mediu sensibil, boala se previne printr-o aerisire corespunzatoare a solarului); Ofilirea fuzariana; Phytophthora capsici (poate sa apara in primele 30 zile dupa plantare, se face un tratament cu mefenoxam); Fainarea la ardei (Leveillula taurica), Boala petelor de Bronz-TSWV (hibrid sensibil; Boala este raspandita si intretinuta de Trips daca nu este combatut eficient); Bacterioze, etc.
- Daunaori: Coropisnita, Acarieni, Afide, Paduchele verde al piersicului (Myzus persicae), Omida fructelor, Trips, Nematozii (numai in spatii protejate solarii-sere), Viermi sarma, Musculita alba, Musca plantulelor (Delia platura), etc.
Ingrijire:
- la hibridul Vedrana F1 se recomandă eliminarea primului fruct apărut şi defolierea parţială a plantei;
- Producerea rasasurilor cu rezultate bune se poate face utilizand tavite alveolate;
- Atentie !!! A se evita fertilizarea cu azotat de amoniu si uree pana la legarea fructelor, pentru evitarea cresterilor vegetative luxuriante in defavoarea fructificarii;
- Recomandam fertilizarea faziala cu ingrasaminte chimice (NPK si microelemente) adaptate fenofazei prin sistemul de irigare prin picurare;
- Recomandam fertilizarea foliara cu ingrasaminte specifice si aminoacizi, conform fenofazei;
- Recomandam fertilizarea cu Calciu atat foliar cat si la sol pentru a prevenii aparitia carentei de Calciu … cititi articolul Carenta de Calciu la ardei.
- Tratamente preventive si curative impotriva bolilor specifice;
- Tratamente preventive si curative impotriva daunatorilor specifici;
- Vedrana F1 necesita palisare si se dirijeaza pe un singur braţ, pe două braţe sau ca tufă.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Ardei.
Ardeiul Vedrana F1 se recolteaza la maturitatea comerciala (cand atinge forma si marimea de comercializare). La ardeiul galben-verzui este necesar un numar redus de zile de la legare la recoltare (9-11 zile), din aceasta cauza este o specie valoroasa pentru legumicultori intrucat aduce un profit mai rapid comparativ cu cel rosu.
Utilizare:
– consum in stare proaspata: fructul este bogat in vitamine;
– diverse preparate culinare: ciorbe, ardei umplut, ardei copt, sosuri, ghiveci, tocanita, etc.;
– conservat: taiat in cubulete si congelat (se poate utiliza la preparate culinare tot timpul anului);
– cure pentru detoxifierea organismului.
Inmultire
Cultura se infiinteaza numai prin seminte de la producator;
Producator:
Enza Zaden.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Vedrana F1 – descriere, cultura in solar