Horticultorul.ro

feb. 13 2021

Testul Creson

Testul Creson se realizează pentru solurile ce au fost tratate cu pesticide utilizate pentru dezinfecția chimica a solului ca: Nemasol 510 (metam de sodiu 510 g/l); Basamid G (dazomet 97%); etc.  Aceste produse de dezinfecție chimica a solului au o acțiune complexa si combat: boli, dăunători si buruieni (efect erbicid); iar daca dupa aplicare si trecerea timpului de pauza raman in sol dau adesea fitotoxicitate pentru cultura ce  urmeaza a fi infiintata.

Pentru ca viitoarea cultura sa nu fie afectata / distrusa de tratamentul de dezinfecție chimica (semințele semănate nu răsar sau răsadul abia plantat este afectat sau moare) trebuie respectata întocmai eticheta produselor si efectuarea înainte de înființarea culturii  a testului creson.

Pentru ca înființarea noi culturi sa se facă in siguranța este foarte importanta respectarea pe perioada administrării si acțiunii produselor dezinfectante pentru sol a: temperaturilor (solului, spațiului) conform etichetei;  timpului indicat pe etichetă (acest timp de pauza intre aplicare si înființarea culturii  este puternic influențat de temperatura solului / mediului / spațiului); aerarea solului; efectuarea testului de Fitotoxicitate  Creson – se face prin punerea la germinat a semințelor de salata (Lactuca sativa) sau creson (Lepidium sativum) in mostre de sol tratat.

Testul creson presupune: luarea de mostre de sol tratat; punerea acestor mostre in vase de vegetație (ghivece); semănatul semințelor de salata (Lactuca sativa) sau creson (Lepidium sativum) viabile la adâncimea de 0,5 cm; menținerea vaselor de vegetație la temperatura optima de germinare pentru salata (20-22°C); iar in aceste condiții, plăntuțele  trebuie sa răsară in cca. 4-5 zile. Daca salata sau cresonul nu răsar, înseamnă ca: solul tratat  Nu este sigur pentru înființarea culturii !!!, iar in aceasta situație trebuie sa mai așteptam încă o săptămâna (7 zile, timp in care solul / spațiul trebuie sa aibă constant temperatura indicata pe eticheta si sa fie aerat) si apoi se repeta „testul Creson”.

Atenție !!! Nu putem înființa cultura atâta timp cat semințele noastre de salata nu au germinat in solul tratat.

“Intotdeauna cititi si utilizati pesticidul (produsul pentru dezinfectia chimica a solului)  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Salata (Lactuca sativa) rasarita

Fig. 2 Cresonul (Lepidium sativum) rasare dupa cca. 3-4 zile

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Testul Creson

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii