Horticultorul.ro

oct. 02 2022

Ardeiul Habanero el Remo

Ardeiul Habanero el Remo (Capsicum chinense ‘Habanero el Remo’) – este un soi de ardei iute/ chili   cultivat si in Romania in gradina, in spatii protejate (sera, solar), la ghiveci.

Soiul de chili Habanero el Remo isi are originea in  Spania (La Palma, insula din arhipelagul „Insulele Canare”).

Ardeiul Habanero el Remo este unul din soiurile de ardei foarte iuți, acesta poate inregistra valori pe scara Scoville (cat de picant poate fi un ardei iute, en=Scoville Heat Units – SHU)  intre 100.000 – 445.000 (in functie de locul de cultura). Un ardei este cu atat mai iute cu cat continutul in capsicina  (en= capsaicin) este mai mare.

Cultivarea ardeiului Habanero el Remo se poate face in grădini (din răsaduri), ca planta anuala, cultivat pentru fructele sale (întrebuințate in prepararea diferitelor retete culinare) sau in ghivece, ca planta ornamentala (in ghiveci) si pentru consumul fructelor extrem de iuți.

Plantele de ardei Habanero el Remo ajung la înălțimi de pana la 100 cm, coroana este larga, deasa, au frunze mari, dezvolta numeroase fructe (Vezi fig.).

Inflorirea la ardeiul Habanero el Remo are loc din luna iulie si poate dura pana toamna tarziu.

Florile la ardeiul Habanero sunt albe, de dimensiuni mici, formate din cinci petale.

Fructul de Habanero el Remo are aroma specifica si puternica de Habanero: de fructe tropicale (mango, ananas), dulce, usor afumat);  forma de păstaie (asemănătoare cu a unor lampioane), circa 3-6 cm lungime, 3-4 cm diametru.  Culoarea este la inceput verde, iar pe masura ce fructele se coc trece la rosu-aprins.

Pe perioada sezonului de vegetatie plantele de ardei Habanero el Remo, necesita amplasarea in locuri insorite, cu sol/substrat bine drenat cu fertilitate medie.

Producerea rasadurilor de Habanero el Remo  se realizeaza din seminte. Semintele de ardei Habanero el Remo se seamana la o adancime de 0,5 cm si la o distanta de 4-5 cm intre ele (daca nu se repica). La temperatura optima si umiditate suficienta semintele germineaza in 7-14 zile.

Recoltarea fructelor de ardei Habanero el Remo se poate face cand acestea au ajuns la maturitate de recoltare: cand gustul, forma si culoarea (rosu intens) sunt cele specifice soiului. Primele fructe se pot recolta la cca. 3-4 luni de la plantarea rasadurilor.

Utilizare: Ardeiul Habanero el Remo poate fi folosit in salate, sosuri, uscat, murat, congelat, piure de chili, pasta de chili, dulceata de ardei, salsa, etc.

Fertilizarea se poate face utilizând tehnologii si produse de la: YARA.

Danatori la Ardeiul Habanero  sunt cei specifici ardeiului;

Boli ale Ardeiului Habanero  sunt cele specifica ardeilor.

Fig. 1 Ardeiul chili Habanero el Remo (Capsicum chinense ‘Habanero el Remo’)

Fig. 2 Ardeiul chili Habanero el Remo (Capsicum chinense ‘Habanero el Remo’)

Fig. 3 Ardeiul chili Habanero el Remo (Capsicum chinense ‘Habanero el Remo’)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Habanero el Remo

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii