oct. 02 2022
Ardeiul Habanero el Remo: descriere, producere rasaduri
Ardeiul Habanero el Remo (Capsicum chinense ‘Habanero el Remo’) – este un soi de ardei iute/ chili cultivat si in Romania in gradina, in spatii protejate (sera, solar), la ghiveci.
Soiul de chili Habanero el Remo isi are originea in Spania (La Palma, insula din arhipelagul „Insulele Canare”).
Ardeiul Habanero el Remo este unul din soiurile de ardei foarte iuți, acesta poate inregistra valori pe scara Scoville (cat de picant poate fi un ardei iute, en=Scoville Heat Units – SHU) intre 100.000 – 445.000 (in functie de locul de cultura). Un ardei este cu atat mai iute cu cat continutul in capsicina (en= capsaicin) este mai mare.
Cultivarea ardeiului Habanero el Remo se poate face in grădini (din răsaduri), ca planta anuala, cultivat pentru fructele sale (întrebuințate in prepararea diferitelor retete culinare) sau in ghivece, ca planta ornamentala (in ghiveci) si pentru consumul fructelor extrem de iuți.
Plantele de ardei Habanero el Remo ajung la înălțimi de pana la 100 cm, coroana este larga, deasa, au frunze mari, dezvolta numeroase fructe (Vezi fig.).
Inflorirea la ardeiul Habanero el Remo are loc din luna iulie si poate dura pana toamna tarziu.
Florile la ardeiul Habanero sunt albe, de dimensiuni mici, formate din cinci petale.
Fructul de Habanero el Remo are aroma specifica si puternica de Habanero: de fructe tropicale (mango, ananas), dulce, usor afumat); forma de păstaie (asemănătoare cu a unor lampioane), circa 3-6 cm lungime, 3-4 cm diametru. Culoarea este la inceput verde, iar pe masura ce fructele se coc trece la rosu-aprins.
Pe perioada sezonului de vegetatie plantele de ardei Habanero el Remo, necesita amplasarea in locuri insorite, cu sol/substrat bine drenat cu fertilitate medie.
Producerea rasadurilor de Habanero el Remo se realizeaza din seminte. Semintele de ardei Habanero el Remo se seamana la o adancime de 0,5 cm si la o distanta de 4-5 cm intre ele (daca nu se repica). La temperatura optima si umiditate suficienta semintele germineaza in 7-14 zile.
Recoltarea fructelor de ardei Habanero el Remo se poate face cand acestea au ajuns la maturitate de recoltare: cand gustul, forma si culoarea (rosu intens) sunt cele specifice soiului. Primele fructe se pot recolta la cca. 3-4 luni de la plantarea rasadurilor.
Utilizare: Ardeiul Habanero el Remo poate fi folosit in salate, sosuri, uscat, murat, congelat, piure de chili, pasta de chili, dulceata de ardei, salsa, etc.
Fertilizarea se poate face utilizând ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.
Danatori la Ardeiul Habanero sunt cei specifici ardeiului;
Boli ale Ardeiului Habanero sunt cele specifica ardeilor.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ardeiul Habanero el Remo: descriere, producere rasaduri