ian. 12 2019
Ceapa Chinezeasca (Allium tuberosum): descriere, utilizare
Ceapa Chinezeasca se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Usturoiul comun, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, etc.
Denumire populara: Ceapa Chinezeasca
Denumire populara in alte limbi: engleza – Chinese chives, Cuchay
Grupa Legumicola: Legume perene pentru frunze, inflorescente, tulpini
Denumire stiintifica: Allium tuberosum
Origine: Specie erbacee perena, a carei origine este in Estul Asiei. Este o specie de legume cultivata de peste 3000 ani in China (Debin, 2005).
Utilizare: leguma-condiment, planta ornamentala
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – ceapa chinezeasca este o planta rezistenta la temperaturi scazute de pana la 2 ºC. Temperaturile optime preferate se incadreaza in intervalul 10-20 ºC. La temperaturi ridicate de > 36 ºC planta sufera. Partea subterana (rizomul) rezista in sol peste iarna.
Lumina: ceapa chinezeasca este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore). Ceapa chinezeasca este o specie cu temperament de lumina.
Umiditatea (apa):
Ceapa chinezeasca este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile bine drenate, reavene. Irigarea prin aspersie este necesara in intervalele secetoase.
Atentie !!! – umiditatea excesiva, poate conduce la aparitia bolilor de sol.
Solul – Ceapa chinezeasca este o leguma cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile, bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, dar le suporta si pe cele grele – argiloase.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Reactia solului: ceapa chinezeasca prefera un pH intre 6-6,7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,5-8.
Descriere:
Ceapa chinezeasca (Allium tuberosum) este o specie erbacee perena (se mentine in cultura mai multi ani).
Frunzele de ceapa chinezeasca sunt de culoare verde, liniare, plate (cu doua fete), lungi de 25 cm si late de 0,6 cm, cresc sub forma de rozeta (toate frunzele cresc din centrul plantei, 4-9 frunze), au aroma de usturoi, Vezi fig.
Tulpina florifera are o inaltime de 30-40 cm, Vezi fig;
Florile sunt grupate in inflorescente globuloase (de 5 cm diametru) de tip umbela, au culoarea alba, Vezi fig.
Fructul este reprezentat de o capsula trilobata (vezi fig), semi-dehiscenta, care contine 3-6 seminte (1-2 seminte/loja seminala „lob”), Vezi fig.
Partea subterana este formata din rizomi (tulpina subterana).
Recoltarea se face in anul al doilea – de la infiintarea culturii. Se vor recolta frunzele, tulpinile florifere cu inflorescente nedesfacute.
Inmultirea si infiintarea culturii de ceapa chinezeasca se poate face prin seminte/rasad si despartirea tufei in luna mai.
Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura), Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ceapa Chinezeasca (Allium tuberosum): descriere, utilizare