Horticultorul.ro

feb. 25 2024

Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris): descriere, utilizare, cultivare

Familia: LAMIACEAE

Denumire populara: Cimbrisorul, Cimbrul de cultura, Lamaioara, Cimbru adevarat, Cimbru de camp, Cimbrisor grecesc, cimbru de  gradina, cimbru mirositor

Denumire populara in alte limbi: engleza  (garden thyme, frensch thyme), germana (echter Quendel, thymian, echter Thymian, Gartenquendel), franceza (barigoule, thym vulgaire), italiana (timo maggiore).

Denumire stiintifica: Thymus vulgaris

Grupa legumicola:  PLANTE LEGUMICOLE PERENE AROMATICE „CONDIMENTE”

Utilizare: planta aromatica (condiment), planta medicinala, planta ornamentala (in rocarii, borduri, grupuri)

Originea si raspandirea:

Specia Thymus vulgaris creste spontan in zonele din Vestul Mediteranei, Sudul Italiei. Numele a fost dat de catre greci si inseamna „curaj”.

Descriere:

Planta perena sub forma de subarbust,  cu inaltimea de pana la 10-30 cm, forma globuloasa, aspect de tufa, cu diametrul tufei de 10-40 cm,. Cresterea in inaltime are loc pana la varsta de 5-10 ani.

Radacina: pivotanta, lemnoasa, se dezvolta bine in primii 25 cm fertili de sol.

Tulpina: erecta, planta dens ramificata (sub forma de tufa), ajunge la 20-35 cm inaltime; ramurile sunt lemnificate la baza, pubescente,

Frunzele: sunt persistente (verzi si iarna, en= evergreen), opuse, decusate (perechile succesive sunt dispuse în cruce), liniare, lanceolate sau ovate, cu marginile rasucite, cu limbul de cca. 1 cm lungime, tomentoase (scurt-paroase) pe partea inferioara, scurt petiolate, de culoare verde inchis-gri(Vezi fig.).

Florile: mici, apar la subsuara frunzelor, hermafrodite, de culoare roz sau alb, pentamere (componentele florale sunt dispuse ciclic pe 5 cercuri concentrice), placut si intens mirositoare (aromate), grupate in inflorescente de tip cime (cu aspect de spic). Infloreste in mai-octombrie. Florile sunt cautate de albine, bondari, fluturi, etc., carora le ofera cantitati mari de nectar si polen.

Fructele: sunt tetraachene, mici (4000-5000 seminte la 1 gram), brune, grupate cate patru, se pastreaza cca. 2 ani.

Importanta si utilizarea cimbrișorului/cimbrului de  gradina (Thymus vulgaris):

De la cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris) sunt utilizate  frunzele si partea cruda a lastarilor tineri  ca si condiment pentru: mancare (sarmale, fripturi, salate, ciorbe, etc.), muraturi si conserve (carne, legume, peste). Intreaga planta este bogata in ulei eteric (format din timol, carvacrol).

Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris)  are proprietati terapeutice – planta medicinala, fiind utilizat in: dispepsii, enterocolite, asm bronsic, tuse convulsiva, stimularea functiei hepatice, etc.

Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris)  se foloseste ca arbust ornamental in rocarii, gradini, borduri, grupuri, etc.

 

Conditii de crestere / ecologie:

Temperatura: cultivarul de iarna (Cimbrisor Winter), tolereaza in perioa rece temperaturi de pana la -15⁰C … – 20⁰C.

Vegeteaza bine pe soluri cu carbonati, lutoase, luto-nisipoase, nisipoase, bine drenate cu pH (neutru-slab alcalin),  bogate in humus, etc.

Vegeteaza bine in conditii de lumina directa pe terenuri insorite.

Plantele trebuie udate in perioadele de seceta, cultura se iriga obligatoriu prin picurare. Este o planta mediu pretentioasa fata de umiditatea din sol.

Fertilizarea adecvata da rezultate bune chiar si pe soluri mai sarace.

 

Cultura-Cultivarea Cimbrului de  gradina (Thymus vulgaris)

Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris)  este o planta perena cu numeroase intrebuintari: planta aromatica (condiment), planta medicinala, planta ornamentala.

Soiuri: cimbrisor frantuzesc de vara, cimbrisor de iarna „winter” nemntesc.

 

Infiintatea culturii de cimbru de gradina (Thymus vulgaris):

Plante bune premergatoare: cereale paioase, leguminoase (fasole, mazare), etc.

 

Pregatirea terenului:

Nivelarea terenului (teren plan); Fertilizarea de baza cu ingrasaminte organice (mranita) si chimice (ingrasaminte complexe cu eliberare prelungita); Aratura de toamna se face la la 30-35 cm adancime, sau se sapa la cazma, de toamna; Discuit sau maruntit cu freza; etc.

Infiintarea culturii se poate face prin seminte (se face toamna), divizarea tufelor si plantarea (se  face in toamna) sau prin rasad in martie-iunie sau septembrie.

Pentru producerea de rasad, semanam la adancimea de semanat este de 1-1,5 cm; semintele germineaza la 18-20⁰C.

Plantele in gradina sau camp se vor planta la 20 cm intre plante / rand si 25 cm intre randuri. Adancimea de semanat in gradina toamna (septembrie) este de 1-1,5 cm. Plantele se vor rarii la 20  cm intre plante pe rand.

 

Intretinerea culturii:

Se recomanda efectuarea de prasile manuale si plivitul buruienilor.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

 

Recoltarea

Se face recoltarea ramurilor tinere (crude – in stare erbacee) la cca. 15 cm de la sol. Din anul 2 vor proceda la recoltarea in doua etape in mai si in iulie.

Fig. 1 Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris)

Fig. 2 Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris)

Fig. 3 Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cimbrul de  gradina (Thymus vulgaris): descriere, utilizare, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii