mai 22 2016
Cultivarea castravetilor – infiintarea culturii prin semanat
Castravetele (Cucumis sativus) este o planta anuala, erbacee, cu majoritatea radacinilor distribuite in primii 20 cm de sol. Tulpinile de castravete sunt taratoare (vreji) acoperite cu perisori aspri ce pot ajunge la lungimi de 1-2 m.
Fructul de castravete este alungi, de dimensiuni si culori diferite in functie de soiul cultivat.
Solul optim pentru cultivarea castravetelui trebuie sa fie usor, afant, drenat, reavan, cu fertilitate moderata – ridicata.
Reactia solului: Castravetele prefera un pH intre 6,7-7,5.
Castravetele prefera temperaturi constante (suporta greu variatiile bruste de temperatura) intre 25-30°C. Pragul fiziologic minim este de 12-18°, iar cel maxim intre 30°C.
Depasirea acestor valori de temperatura (mai mari de 30°C), castravetii nu mai leaga fructe noi, fructele sunt deformate si amare.
Umiditatea este un factor important in cultura castravetelui, acesta prefera solurile reavene, impunandu-se astfel instalarea unui sistem de irigare prin picurare.
Castravetele este o planta de zi scurta, dar iubeste lumina. Intrucat lumina excesiva imbatraneste prematur plantele si afecteaza fructificarea, se recomanda protejarea acestora cu ajutorul plaselor de umbrire.
Pregatirea terenului pentru semanarea semintelor de castravete
Inca de toama se recomanda fertlizarea terenului cu gunoi de grajd bine fermentat (mranita) 40-50 t/h. Acestea sunt incorporate in sol prin mobilizarea adanca a solului, printr-o aratura la 25-30 cm sau sapat la cazma.
Primavara, inainte de infiintarea culturii, solul se sapa la cazma sau se ara (25 cm), se marunteste si se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).
Infiintarea culturii de castravete primavara prin semanarea semintelor
Semanarea semintelor de castravete pentru cultura de primavara se face cand temperatura solului a ajuns la 12°C (sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai).
Germinarea semintelor de castravete in conditii optime are loc la o temperatura intre 15-30°C in 4-10 zile.
Semanarea semintelor se face direct in gradina pe randuri, la adancimea de 2,5 cm, cate 1-2 seminte/cuib.
Distanta de semanat intre randuri (randuri simple) la castravete este de 80 cm iar distanta de semanat intre plante pe rand este de 35 cm.
Pentru cultura castravetelui se pot utiliza si randurile duble, astfel avem grupate 2 randuri mai apropiate (60-70 cm) si un spatiu intre randurile grupate de 90-100 cm.
Dupa semanare, semintele de castravete se acopera cu un start de sol, apoi se uda (cu atentie sa nu miscam semintele din sol) pornind instalatia de picurare, cu o cantitate suficienta de apa, umiditatea fiind cea care face posibila germinarea.
Fertilizarea de baza la castravete se face cu ingrasaminte granulate starter cu 1-2 zile inainte de semanat/plantat. Ingrasamintele se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 60 g / mp.
Fertilizarea faziala la castravete se face cu fertilizanti hidrosolubili administrati cu ajutorul sistemului de irigare prin picurare.
Fertilizarea foliara la castravete se face cu ingrasaminte foliare specifice (minerale, aminoacizi, alge de mare, etc.).
Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea castravetilor – infiintarea culturii prin semanat