Horticultorul.ro

oct. 23 2016

Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

cultivarea-cepei-din-arpagic_150Ceapa comuna (Allium cepa) se cultiva cel mai frecvent in gradina din arpagic.

Cultivarea de ceapa din arpagic nu este foarte dificila, motiv pentru care este si cea mai raspandita si la indemana metoda de cultura.

Metoda este utilizata atat pentru ceapa verde cat si pentru bulbi de ceapa uscata.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa din arpagic:

Temperatura (caldura) – ceapa se incadreaza la plante putin-pretentioase fata de caldura.

Ceapa (Allium cepa) prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura minima suportata este de 4ºC iar cea maxima 30ºC.

Pragul de minim de la care partea subterana (bulbul) bine inradacinata  este afectata de inghet este de   -8ºC la sol.

Lumina: ceapa este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore), pentru formarea bulbilor. In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbul. Pentru ceapa verde este suficienta si recomandata o zi scurta. Ceapa este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Ceapa este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin aspersie sau picurare este aproape obligatorie la cultura de ceapa.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Ceapa este o leguma cu cerinte ridicate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. Ceapa vegeteaza si pe solurile grele-compacte: argiloase, argilo-lutoase, dar rezultatele sunt adesea slabe. pH-ul optim pentru cultura de ceapa este de 6-7.

Cultura de ceapa din arpagic in Gradina si Camp

Soiuri de ceapa din arpagic: Forum F1, Hercules F1, Stur BC 20, Stuttgarter, Alexandra (din 2009), Enigma (din 2005), Liliana (din 2005), Filofteia (din 2005), etc.

Culturi bune premergatoare celei de ceapa din arpagic sunt: cartoful, tomatele, ardei, vinete, castravete, dovlecel, varza, conopida, mazare, fasole, etc. Se recomanda rotatia culturii de ceapa din arpagic  la 4-5 ani.

Cultura de ceapa din arpagic se infiinteaza prin plantarea arpagicului:

I. Toamna in intervalul 15. Septembrie – Octombrie la o adancime de plantat de 3-4 cm.

Astfel, pentru cultura de ceapa de capatana & ceapa verde infiintata in toamna se utilizeaza arpagic din categoria I (0,7-1,4 cm diametru). Se poate utiliza si arpagicul mai mare de categoria II (1,4-2 cm diametru), dar exista riscul ca plantele sa emita fusti (aceste plante vor forma inflorescente si nu bulbi ‚capatana’) care trebuie rupti manual, motiv pentru care acest arpagic este potrivit pentru cultura de ceapa verde.

II. Primavara in martie la o adancime de 2-3 cm. Diametrul bulbilor plantati in primavara este foarte important, intrucat in functie de acesta poate sa apara tija florala (fusti) care impiedica formarea capatanii.

Astfel, pentru ceapa de capatana & ceapa verde se utilizeaza arpagic din categoria I (0,7-1,4 cm diametru) & II (1,4-2 cm diametru);

Pentru a obtine doar ceapa verde, se poate utiliza si arpagic din categoria a III-a (2-2,5 cm diametru).

Plantam arpagicul pe teren plan sau pe straturi inaltate, o distanta intre plante de 6-15 cm (in functie de soi) si intre randuri de 25-30 cm.

Lucrari in cultura de ceapa din arpagic: pe perioada de vegetatie, in situatia aparitiei fustiului (tulpinii florifere) il inlaturam imediat, prasila manuala pentru combaterea buruienilor si spargerea crustei, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Erbicidarea la culturile de ceapa din arpagic se poate face cu:  Sharpen 33 EC (Pendimetalin);  Dual Gold 960 EC (960 g/l S-metolaclor), Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen).

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fertilizarea la Ceapa din Arpagic

Se poate fertiliza prin incorporare odata cu mobilizarea adanca (la cazma sau aratura) cu gunoi de grajd bine fermentat‚ mranita (10t/ha) in toamna.

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Fertilizarea la ceapa se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea bulbilor la ceapa din arpagic se face la sfarsitl verii (iulie-august) atunci cand peste jumatate din frunze s-au uscat. Recoltarea se face prin smulgere sau mecanizat. Recoltarea la ceapa verde se face cand aceasta a atins dimensiunile de recoltare si comercializare.

Combaterea bolilor si daunatorilor la Ceapa din Arpagic

Boli la ceapa: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol & depozit: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Daunatori la ceapa: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Fig. 1 Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Fig. 2 Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Fig. 3 Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Fig. 4 Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Fig. 5 Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea cepei din arpagic in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii