Horticultorul.ro

aug. 21 2016

Cultivarea ridichilor de luna in gradina si camp

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp_150Ridichile de luna  vor fi bune de recoltat, asa cum zice si numele  la circa o luna (30 zile) de la rasarit in camp sau gradina.

Înființarea si recoltarea la timp a unei culturi de ridichi ofera satisfactie si profit maxim.

Factori ecologici limitativi pentru cultivarea ridichilor de luna:

Temperatura (caldura) – plantele de Ridichi de luna sunt putin-pretentioase fata de caldura.

Semintele de Ridichi de luna germineaza incepand cu 5 ºC (au nevoie de 29 zile pentru a germina). Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 15…20 ºC (germineaza in 6…4 zile).

Ridichea de luna (Raphanus sativus var. radicula)  prefera temperaturi in intervalul 12…25ºC. Temperatura  minima suportata este de 3ºC iar cea maxima 30ºC.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de inghet este de   -3ºC.

Lumina: Ridichea de luna este o planta de zi scurta (< 12 ore de lumina/zi) cu cerinte ridicate fata de lumina, se cultiva primavara si toamna in locuri insorite.

Umiditatea (apa):

Ridichea de luna este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene in fenofaze ca: germinare, rasarire, dupa rasarire, plantare, cresterea si dezvoltarea radacinii. Alternarea perioadelor de seceta cu cele de umiditate determina craparea radacinilor de ridichi de luna (exista si soiuri mai rezistente  la fenomenul de crapare), fenomenul apare mai rar sau deloc la unele varietati.

Solul  – Ridichea de luna este o specie cu cerinte moderate  fata de sol, vegeteaza bine pe  soluri mijlocii,  fertile (bogate in materie organica), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale, argilo-nisipoase, lutoase.

Reactia solului:  planta  prefera  un  pH intre 6-7 ;

Cultura de ridichi de luna in gradina si camp

Rotatia culturilor pentru ridichile de luna este de 3 ani.

– cultura de primavara: se infiinteaza in luna martie (nu mai tarziu intrucat radacinile nu mai ajung la maturitatea de consum, datorita faptului ca este o planta de zi scurta) la distanta de 15-25 cm  intre randuri si 2,5 cm intre seminte/rand (urmeaza lucrarea de rarire la 5 cm intre plante/rand) la o adancime de semanat de 1,2 cm.

– cultura de toamna: se infiinteaza in septembrie la distanta de 15-25 cm intre randuri si 2,5 cm intre seminte/rand (urmeaza lucrarea de rarire la 5 cm intre plante/rand) la o adancime de semanat de 1,2 cm.

Semanatul se face manual pe suprafete mici (in gradina) si mecanizat cu semanatori de precizie (in camp – pe suprafete mari). La semanatul in camp cu semanatori de precizie se folosesc seminte drajate.

Soiuri si hibrizi de ridichi de luna:

Este preferabil sa infiintati cultura cu soiuri/hibrizi de ridichi de luna cu rezistenta la: crapare, deshidratare dupa recoltare, fusarium, etc.

  • de la Syngenta: Rondar F1, Springstar F1, Evostar F1, etc.
  • de la Bayer: Sora, Dabel; etc.
  • de la Monsanto ‘Seminis’: Masterred F1, Champion, Middle East Giant, Lanquette, etc.
  • de la Benjo: Rudolf, Scarlet Globe-Rebel, Scarlet Champion-Reggae, Scarlet Champion-Reggae;
  • de la Enza Zaden: Celesta F1, Vienna F1, etc;
  • de la Rijk Zwaan: Irene F1, Valerie F1, Rondeel, Herlo, etc.

Varietati Romanesti: Baleni (din 2012), Rosioara (din 2005), Rodica (din 2008), etc.

Lucrarea de rarire la ridichile de luna se efectueaza la aproximatix 1 saptamana de la rasarire, se raresc la 5 cm intre plante/rand.

Atentie !!! Este foarte important ca plantele de ridichi sa beneficieze de toate conditiile eco-pedologice si sa ajunga la maturitate in 20-30 zile de la rasarire, intrucat radacinile tuberizate provenite de la plante stresate cu un sezon de vegetatie prelungit, vor fi iuti si imbatranite (lemnificate).

Pentru combaterea buruienilor la cultura de ridichi de luna efectuam prasile manuale, mecanice, plivit.

Fertilizarea se poate face utilizand tehnologii si produse de la: YARA.

Recoltarea radacinilor se face cand acestea au atins dimensiunile de consum specifice varietatii (la 20-35 zile de la rasarire). Recoltarea se face prin smulgere, procedând in prima faza la o rarire a plantelor. Intarzierea momentului recoltarii conduce la lignificarea radacinilor ceea ce le face improprii pentru consum.

Combaterea Bolilor si Daunatorilor la Ridichea de luna:

Bolile ridichilor:  Rugina alba (Albugo candida), etc.

Daunatori la ridichi: Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp.), Musculita tutunului (Bemisia tabaci), Musca ridichior  (Delia floralis), Musca plantutelor (Delia platura), Paduchele cenusiu al verzei (Brevicoryne brassicae)Omida fructelor (Helicoverpa armigera), Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae), Buha semanaturilor (Agrotis segetum), Viermi sarma (Agriotes spp.)Viermi albi (Melolontha melolontha)Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Soareci de camp, Cartita, etc.

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp-1

Fig. 1 Cultivarea ridichilor de luna in gradina

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp-1

Fig. 2 Cultivarea ridichilor de luna in gradina

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp-1

Fig. 3 Cultivarea ridichilor de luna in gradina

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp-1

Fig. 4 Cultivarea ridichilor de luna in camp

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp-1

Fig. 5 Cultivarea ridichilor de luna in gradina

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp-1

Fig. 6 Cultivarea ridichilor de luna in gradina

Cultivarea ridichilor de luna in gradina_camp-1

Fig. 7 Cultivarea ridichilor de luna in gradina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea ridichilor de luna in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii