sept. 15 2016
Cultura Ananasului – tehnologie completa: sfaturi utile
Ananasul este o planta tropicala, perena (culturi de 3 ani), care face parte din familia Bromeliaceae (este o bromelie), ce poate ajunge la inaltimi de 1-1,5 m si un diametru de 40-50 cm, cu fruct comestibil. Ananasul se cultiva adesea in zonele subtropicale in tari ca: Costa Rica, Tailanda, Filipine, Indonezia, Chile, Brazilia, India, etc.
Productia pentru ciclu 1 de ananas poate ajunge la 120 t/ha iar la ciclul 2 – 90 t/ha.
Polenizarea florii de ananas este indusa de o temperatura mai scazuta, de deficit de apa in sol si de folosirea hormonilor.
Odata cu aparitia florilor, planta poate fi considerata matura, urmand ca in circa 6 luni sa se dezvolte fructul.
Culturile de ananas pot fi pastrate in functie de soiul cultivat 3-4 ani. Recoltarea fructelor de ananas se poate efectua dupa circa 14 luni de la infiintarea culturii.
Recoltarea se face de regula in iulie-august, iar printr-o esalonare a culturilor recoltarea este posibila 7 luni pe an. Dupa recoltarea primului fruct (dupa circa 14 luni de la plantare), planta mama va fi taiata la o inaltime de 25-30 cm de la nivelul solului (Vezi fig.), apoi ea va produce un lastar nou (acesta este indus prin stimulare cu hormoni aplicati in cornet cand planta este bine dezvoltata – frunzele acesteia cantaresc 6 kg), din care va creste o nou tulpina fructifera, ce va gazdui noul fruct. Cel de-al doilea fruct se poate recolta dupa alte 18 luni. Un ciclu complet (cu doua recoltari) dureaza 36 luni.
Pregatirea terenului impune desfundarea (1 m adancime), ararea, nivelarea si maruntirea solului inainte de plantare, intrucat ananasul are un sistem de inradacinare superficial. Efectuarea santurilor adanci de drenaj intrucat ploua 6000 mm/an.
Plantarea ananasului se face mecanizat sau manual utilizand o sapa cu lama ingusta si coada de 30 cm, lungimea cozii fiind folosita pentru a marca distanta intre plante. Plantarea se face pe areale mici sau pe terenuri plane, pe randuri simple (fiecare rand are drenaj).
Plantele de ananas (rozetele de la fructele cele mai bune, bine dezvoltate, Vezi fig.) sunt introduse in sol la o adancime de 4-5 cm. Cea mai cultivata varietate de ananas este Envy 2.
Distantele de plantare la culturile pe randuri duble sunt de 25-30 cm intre plante, 60 cm intre randurile duble si 1,5 m intre grupurile de randuri (Vezi fig.). Densitatea prea mare a plantelor de ananas in cultura are un efect negativ asupra culutii de ananas, forma, dimensiunea fructelor, sunt influentate negativ.
Fertilizarea culturilor de ananas se face folosind ingrasaminte cu o concentatie mare de azot, administrate de 4 ori in primul an de cultura. Prima fertilizare se poate realiza dupa 50-60 zile de la plantare, iar ultima doza la 12 luni de la plantare. Cercetarile au aratat ca administrarea fertilizantilor ce contin magneziu ajuta la cresterea in greutate a fructelor de ananas.
Aplicarea fertilizanților se face cand umiditatea solului este ridicata.
Costul cel mai ridicat la o cultura de ananas este cu fertilizantii 40 % din valoare / ciclu de productie.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultura Ananasului – tehnologie completa: sfaturi utile