Horticultorul.ro

oct. 23 2016

Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

cultura-de-ceapa-esalota_150Ceapa Esalota (Hasma, Vlasita) se cultiva de mult timp in Romania, dar gustul deosebit, necesitatea de diversificare a legumelor consumate si prezenta acesteia pe rafturile magazinelor fac ca necesarul sa fie din ce in ce mai mare.

Cultivarea de ceapa esalota nu este foarte dificila, fiind oarecum asemanatoare cu cea de ceapa din arpagic sau cea de usturoi, cele doua practicandu-se frecvent in gradina si camp.

Factori ecologici limitativi pentru cultura de ceapa esalota:

Temperatura (caldura) – ceapa esalota este o planta rezistenta la temperaturi scazute, bulbii ei plantati in toamna rezistand in sol peste iarna fara probleme.

Lumina: ceapa esalota este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore). In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbi mari. Ceapa esalota este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.

Umiditatea (apa):

Ceapa esalota  este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile bine drenate, reavene. Irigarea prin aspersie sau picurare este aproape obligatorie la cultura de ceapa esalota.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – Ceapa esalota este o leguma cu cerinte ridiate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica – dar nu suporta gunoiul de grajd prospat adaugat in anul cultivatii), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc. pH- ul optim pentru ceapa esalota este de 6.2-6.8.

Cultura de ceapa esalota in Gradina si Camp

Soiurile de ceapa esalota se pot incadra in functie de forma si dimensiunile bulbilor in:

  • Ceapa esalota comuna cu bulbi alungiti, de dimensiuni reduse;
  • Ceapa esalota ruseasca cu bulbi sferici, de dimensiuni mari, ce ofera o productie mare si se preteaza bine la pastrare;
  • Ceapa esalota daneza cu bulbi sferici, de dimensiuni mari, culoare galbena sau rosie (Buna Olandeza si Rosie de Yersei).

Pentru infiintarea unei culturi in gradina putem utiliza si bulbi de ceapa esalota procurati de la supermarket.

Culturi bune premergatoare celei de ceapa esalota sunt: cartof, tomate, ardei, vinete, castravete, dovlecel, varza, conopida, mazare, fasole, etc. Se recomanda rotatia culturii de ceapa esalota  la 3 ani.

Cultura de ceapa esalota se infiinteaza prin plantarea de bulbi:  toamna in intervalul septembrie-noiembrie si primavara in intervalul februarie-martie. S-a observat ca la culturile infiintate din toamna, cu bulbi mari din supermarket, plantele au format fusti (tulpina florifera) care au fost rupti si s-au dezvoltat 3 bulbi mari. La culturile infiintate in primavara cu bulbi mari din supermarket s-au dezvoltat numerosi bulbi, dar mai mici si plantele nu au format fusti.

Plantam bulbii (in general utilizam bulbii mai mici improprii comercializarii) de ceapa esalota  la o adancime de 3-5 cm (primavara infigem bulbii in sol astfel incat varful partii superioare sa ramana vizibil iar toamnatrebuie sa avem sol cca. 2,5 cm peste varf), o distanta intre plante de 15-20 cm si intre randuri de 25-30 cm.

Lucrari in cultura de ceapa esalota: pe perioada de vegetatie, in situatia aparitiei fustiului (tulpinii florifere) il inlaturam imediat, prasila manuala pentru combaterea buruienilor si spargerea crustei, tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor, etc.

Erbicidarea la ceapa esalota se poate face cu: Challenge 600 SC (600 g/l aclonifen),    Cerlit Super (333 g/l fluroxipir), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati erbicidul – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fertilizarea la Ceapa Esalota

Se poate fertiliza prin incorporare odata cu mobilizarea adanca (la cazma sau aratura) cu gunoi de grajd bine fermentat‚ mranita (10t/ha) in toamna.

Fertilizarea de baza  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor) starter  cu 1-2 zile inainte de plantat. Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se spot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21.

Fertilizarea la ceapa esalota se poate face utilizand produse de la: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea bulbilor de ceapa esalota se face vara (iulie), se scot, se lasa la uscat (pe camp, sau in gradini) apoi se sorteaza. Bulbii care au atins dimensiuni mari, se consuma precum ceapa comuna, iar cei mici se pastreaza peste iarna, pentru inmultit.

De la plantarea bulbilor in primavara si pana la recoltat sunt necesare circa 90-120 zile.

La cultura de ceapa esalota se pot obtine productii intre 8-18 t/ha, in functie de soiul cultivat.

Pentru ceapa esalota verde recoltarea se face primavara in functie de necesitati.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara: PACHET AGRII PACK LEGUME R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la Ceapa Esalota

Boli la ceapa esalota: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol & deposit la ceapa esalota: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Daunatori la ceapa esalota: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Fig. 1 Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Fig. 2 Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Fig. 3 Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Fig. 4 Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Fig. 5 Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Fig. 6 Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura de Ceapa Esalota in gradina si camp

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii