mai 02 2016
Ceapa esalota, Hasma (Allium ascalonicum)
Ceapa esalota se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Usturoiul comun, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, etc.
Denumire populara: Ceapa esalota, Ceapa escaloana, Hasma, Ai de padure, Dragme, Ajimi, Hajme, Vlasita.
Denumire populara in alte limbi: engleza – Shallot; germana – Shalotte; franceza – Echalote, Ail sterile
Grupa Legumicola: Legumele Bulboase
Denumire stiintifica: Allium ascalonicum
Origine
Specie erbacee perena, cultivata ca planta anuala, a carei origine este in bazinul mediteranean.
Soiurile de ceapa esalota se pot incadra in functie de forma si dimensiunile bulbilor in:
- Ceapa esalota comuna cu bulbi alungiti, de dimensiuni reduse;
- Ceapa esalota ruseasca cu bulbi sferici, de dimensiuni mari, ce ofera o productie mare si se preteaza bine la pastrare;
- Ceapa esalota daneza cu bulbi sferici, de dimensiuni mari, culoare galbena sau rosie (Buna Olandeza si Rosie de Yersei).
Bazine legumicole in care se cultiva ceapa esalota (Allium ascalonicum)
Ceapa esalota Allium ascalonicum se cultiva in tara noastra in zona deluroasa a Subcarpatilor direct in camp sau gradina.
Cultivarea cepei esalote se face pentru consumul ca ceapa verde (primavara) sau pentru bulbii ei folositi in prepararea diverselor preparate culinare.
Utilizare: leguma, planta medicinala
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – ceapa esalota este o planta rezistenta la temperaturi scazute, bulbii ei rezistand pana la -8…-10 ºC.
Lumina: ceapa esalota este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore). In conditii de zi scurta (<12 ore/zi) planta dezvolta aparatul foliar, dar nu formeaza bulbul. Ceapa esalota este o specie cu temperament de lumina si semiumbra.
Umiditatea (apa):
Ceapa esalota este o cultura cu cerinte ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile bine drenate, reavene. Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de ceapa esalota.
Atentie !!! – umiditatea excesiva, mai ales in perioada premergatoare recoltarii conduce la aparitia bolilor de sol.
Solul – Ceapa esalota este o leguma cu cerinte ridiate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile (bogate in materie organica – dar nu suporta gunoiul de grajd prospat adaugat in anul cultivatii), bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, etc.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Reactia solului: ceapa esalota prefera un pH intre 6-7 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5.6-8.
Descriere:
Ceapa esalota (Allium ascalonicum) este o specie erbacee perena, cultivata ca planta anuala cu port pitic (15-30 cm) sau port inalt (80-100 cm).
Bulbii de ceapa easalota cresc grupati, acoperiti de o tunica protectoare de culoare bruna, cu forma oval-alungita sau turtita, avand culoarea rosu-caramiziu-violet (Vezi fig,).
Frunzele de ceapa esalota sunt de culoare verde, fistuloase, cresc de la baza plantei (Vezi fig,).
- Tulpina florifera este fistuloasa, fusiforma, cu inaltime ce poate varia in functie de soi intre 15-80 cm;
- Radacina este firoasa;
- Florile au culoarea albastra, apar pe tulpinile florale in iunie-iulie, mai rar la noi in tara. In inflorescente, in locul florilor pot aparea bulbisori aerieni mici.
Plantarea bulbilor de ceapa esalota se recomanda sa fie facuta primavara (februarie-martie), la o adancime de 5-6 cm , o distanta intre plante de 15 cm si intre randuri de 30-40 cm.
Recoltarea bulbilor se face vara (iulie), se scot, se lasa la uscat (pe camp, sau in gradini) apoi se sorteaza. Bulbii care au atins dimensiuni mari, se consuma precum ceapa comuna, iar cei mici se pastreaza peste iarna, pentru inmultit.
La cultura de ceapa esalota se pot obtine productii intre 8-18 t/ha, in functie de soiul cultivat.
Inmultirea si infiintarea culturii de ceapa esalota se poate face prin seminte si vegetativ.
Daca semanam seminte de ceapa esalota, vor rezulta intre 3-5 bulbi.
Daca plantam bulbi de ceapa esalota, vor rezulta intre 25-30 bulbi.
Boli la ceapa esalota: Mana la ceapa (Peronospora destructor), Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri & Stemphylium vesicarium), Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);
Boli de sol & deposit la ceapa esalota: Putregaiul alb al bulbilor (Sclerotium cepivorum), Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).
Daunatori la ceapa esalota: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura), Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ceapa esalota, Hasma (Allium ascalonicum)