feb. 20 2021

Cultura Extratimpurie-Porumb dulce in Solar: ghid complet

Cultivarea extratimpurie a porumbului zaharat in solar rece este profitabila întrucât prețul de comercializare este unul atractiv iar perioada de recoltare / valorificare se suprapune cu sezonul estival când cererea de porumb zaharat este mare.

Cultura  extratimpurie a porumbului zaharat in solar rece (solar care nu beneficiază de sursa de incalzire / caldura) aduce o precocitate de cca. 1 luna, astfel recoltarea primilor știuleți se face la cca. 65-70 zile de la plantarea rasadului.

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE PORUMB ZAHARAT

Temperatura / caldura – porumbul zaharat se încadrează la plante pretențioase fata de căldura.

Porumbul zaharat (Zea mays ssp. saccharata) germineaza incepand cu 9-10 ºC la sol si au nevoie de 21 zile pentru a germina. Temperaturile optime pentru germinare sunt situate in intervalul 20-25 ºC (germineaza in 7 … 5 zile). De aceste valori se va tine cont la producerea rasadului pentru cultura extratimpurie in răsadnița calda.

Porumbul dulce / zaharat (Zea mays ssp. saccharata) prefera temperaturi in intervalul 16 …  24ºC. Temperatura minima suportata este de 12ºC iar cea maxima 37ºC.

In perioada înfloritului sunt necesare temperaturi de 18-24 ºC pentru o buna viabilitate a polenului.

Pragul de minim de la care plantele sunt afectate de îngheț este de   – 4ºC.

Lumina: Porumbul zaharat este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile însorite).

Umiditatea (apa):

Porumbul dulce este o cultura cu cerințe ridicate fata de umiditatea din sol, prefera solurile reavene. Irigarea prin picurare a culturii de porumb zaharat in solar este obligatorie. Tot cu ajutorul instalatiei de irigare prin picurare se face si fertilizarea faziala.

Irigarea / udarea porumbului zaharat: porumbul are nevoie de cca. 2,5 mm (2,5 litri / m2 „mp”) apa pe săptămâna. Fenofazele critice d.p.d.v. al cerintelor maxime pentru apa,  se inregistreaza in intervalul: aparitia a paniculelorfenofaza de lapte (cand se recolteaza porumbul zaharat).

Solul – Porumbul zaharat este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri variate dar le prefera pe cele fertile (bogate in materie organica), reavene, afanate, profunde. Planta prefera solurile luto-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, nisipoase, etc.

Reactia solului: porumbul dulce prefera un pH intre 5.8-7;

CULTURA DE PORUMB ZAHARAT PRIMAVARA IN SOLAR

Hibrizi de porumb zaharat recomandați pentru cultura in solar primavara:

Spirit F1: porumb dulce extratimpuriu cu perioada de vegetatie 65 zile;

Starshine F1: porumb dulce timpuriu cu perioada de vegetatie 70 zile;

Strongstar F1: porumb super dulce cu perioada de vegetatie 68-70 zile; etc. 

Pregatirea terenului

Mobilizarea adanca a solului se face cu tractorul  legumicol printr-o arătura (la 25-30 cm), sau sapat la cazma.

Solul se  marunteste si se niveleaza cu ajutorul frezei agricole de pamant montate pe tractorul legumicol  sau al motocultorului (motosapei) echipate cu freza, sau unelte manuale (sapa si grebla).

Producerea rasadului de porumb zaharat:

Semințele de porumb pentru producerea de răsad vor fi semănate in răsadnița calda. Pentru semănat se utilizează ghivece de 8 cm diametru sau tavite alveolate (cu 5,5-8 cm diametrul alveolei „celulei”). Semănatul se face la adâncimea de 2,5 cm in substrat universal pentru producerea de rasaduri, se seamănă 1 sămânța la ghiveci / alveola „celula”. La 20 ºC semințele de porumb germinează si răsar  in cca. 7 zile.

Cultura de porumb zaharat in solar primavara se infiinteaza:

♦  in perioada 10-15 martie: răsadurile plantate vor fi protejate suplimentar cu de tunele joase acoperite cu folie. Cand se incalzeste, după 5-10 aprilie se desființează tunelele joase acoperite cu folie;

♦  in perioada 5-10 aprilie: se planteaza rasadul in solar rece, fara nici o alta protectie.

Cultura de porumb zaharat in solar primavara se infiinteaza prin rasaduri produse la ghiveci sau tăvițe alveolate. Acestea vor avea la plantare cca. 12-15 cm înălțime (3 frunze adevărate dezvoltate „desfacute”) si varsta de cca. 25-30 zile. Răsadurile se pot planta puțin mai adânc (cu cca. 5 cm), pe zona de tulpina îngropata plantele vor dezvolta rădăcini.

Porumbul zaharat in solar se va planta la:  distanta intre randuri de 75 cm, iar distanta intre plante pe rand de 20-30 cm.

Lucrari la cultura de porumb zaharat in solar: plivit, prașile manuale, combaterea bolilor si dăunătorilor, irigarea prin picurare; fertilizarea de baza, fertilizarea faziala, fertilizarea foliara; copilitul (daca este cazul); aerisirea solarului; etc.

Fertilizarea la porumb zaharat

  • Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 30 t/ha.
  • Fertilizarea de baza se face primăvara odată cu pregătirea solului pentru plantat;
  • Fertilizarea faziala se face pe toata perioada de vegetatie a culturii in functie de fenofaza;
  • Fertilizarea foliara la porumb se face in funcție de fenofaza;
  • Fertilizarea la porumb se poate face utilizand ingrasaminte specifice: granulate, complexe (NPK + microelemente), cu eliberare prelungita, hidrosolubile, lichide, cu aminoacizi, cu alge de mare, foliare.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea stiuletilor de porumb zaharat cultivat in solar primavara se va face in Iunie, la maturitatea de consum, cand boabele s-au format si sunt in faza de lapte. Recolarea se face esalonat pe masura ce boabele au atins maturitatea de recoltare.

Combaterea bolilor si daunatorilor la porumbul zaharat

Boli la porumb zaharat-dulce: Fuzarioza-putregaiul tulpinilor si stiuletilor de porumb (Fusarium spp.)Caderea plantutelor (Pythium aphanidermatum), Penicillium spp., Aspergillus spp., Taciunele comun al  stiuletilor si paniculelor (Ustilago maydis), Taciunele prafos al inflorescentelor (Sorosporium holci-sorghi),  Patarea cenusie a frunzelor de porumb (Setosphaeria turcica sin. Helminthosporium turcicum),  etc.

Daunatori la porumbul zaharat-dulce: Viermi sarma (Agriotes spp.)Ratisoara porumbului – Gargarita frunzelor (Tanymecus dilaticollis), Viermele vestic (Diabrotica virgifera virgifera), Sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis)Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera), Omida de stepa (Loxostege sticticalis),  Musca plantulelor (Delia platura), Musca suedeza (Oscinella frit), Viermi sarma falsi (Opatrum sabulosum; Pedinus femoralis; Gonocephalum pusillum), Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa), Buha semanaturilor (Scotia segetum), Carabusul de Mai – viermi albi (Melolontha melolontha), Carabusul de stepa (Anoxia villosa), Gandacul negru al porumbului (Pentodon idiota), Gandacul ovazului (Lema melanopa), Cosasul verde (Tettigonia viridissima), Lacusta marocana (Dociostaurus maroccanus), Lacusta calatoare (Locusta migratoria), Sarpele orb patat – miriapod (Blaniulus guttulatus), Paduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis), Soarecele de camp (Microtus arvalis), etc.

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Extratimpurie-Porumb dulce in Solar: ghid complet

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii