sept. 04 2016
De ce se amărăsc castraveţii si cum evitam amareala
Gustul amar (amareala) al castravetilor este dat de prezenta in fruct a doi compusi: cucurbitacina B si cucurbitacina C. Aceștia se regăsesc de obicei in frunze, tulpini si radacini, dar din cauza unor factori externi ei pot migra in planta ajungand pana in fructe (in coaja, sub coaja si mai rar in pulpa).
Factorii externi care produc amareala castavetilor sunt:
Temperatura – alternarea perioadelor cu temperaturi foarte ridicate cu perioade cu temperaturi scazute determina amareala castravetilor. Temperaturile toride din timpul verii si temperaturile scazute determina o schimbare a gustului la castraveti;
Udarea – perioade de seceta alternate cu ploi, conduc la schimbarea gustului la castraveti;
Fertilizarea – o fertilizare incorecta/ deficitara poate conduce la schimbarea gustului castravetilor;
Spatiul de nutritie insuficient – cultivarea castravetilor nerespectand distantele optime de plantarea (plante pe rand/intre randuri) poate determina un stress pentru planta, fructele rezultate capatand un gust amar.
Pentru a preveni amareala castravetilor recomandam:
- Cultivarea soiurilor de castraveti la care fenomenul de amareala a fructelor apare foarte rar.
- Instalarea unui sistem de irigare prin picurare care permite udarea corespunzatoare a culturii de castraveti, prevenind astfel udarea excesiva sau deficitara a plantelor;
- Mulcirea culturilor de castraveti poate preveni uscarea solului si implicit fenomenul de amareala;
- Umbrirea culturilor de castraveti in perioadele toride de vara folosind plasa de umbrire;
- Recoltarea la interval de 1-2 zile, castravetii mai tineri nu capata gust amar;
- Amplasarea culturilor de castraveti in locuri insorite, un sol bine drenat si fertilitate ridicata;
- Fertilizarea corecta utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru De ce se amărăsc castraveţii si cum evitam amareala