ian. 23 2014
Dovlecelul Patison: descriere, cultivare, particularitati
Dovlecelul Patison se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Pepenele verde, Pepenele galben, Castravetele, Dovleacul, Dovlecelul, Tigva (Lagenaria siceraria), Tartacuta.
Denumire populara: Dovlecel Patison, Boneta imparatului, Turban
Denumire stiintifica: Cucurbita pepo var. patissoniana sin. Cucurbita pepo var. radiata, Cucurbita pepo var. clypeata.
Denumire in engleza – Patty pan squash, Sunburst squash
Grupa Legumicola: CUCURBITACEE
Utilizare: Legumicola, Planta medicinala
Origine
Se banuieste ca varietatea Cucurbita pepo var. patissoniana – Dovlecel Patison isi are originea in Africa.
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – plantele de dovlecel patison sunt moderat-pretentioase fata de caldura comparativ cu castravetele si pepenele verde cerintele sunt mai reduse.
Semintele germineaza bine in intervalul 12…21 ºC.
Plantele de dovlecel patison (Cucurbita pepo var. patissoniana) prefera temperaturi in intervalul 18…30ºC si minime de 14…15 ºC, suporta maxime de 30…35ºC. Pragul fiziologic maxim este de 35…40ºC, planta sufera si este afectata sever (atat cresterea cat mai ales fructificarea).
Temperaturi minime – Pragul fiziologic minim este de 6-10 ºC, sub aceasta valoare planta incepe sa sufere (planta stagneaza, este afectata legarea florilor si implicit fructificatia).
Lumina: – dovlecelul patison este o planta cu temperament de lumina (iubitor de soare) in conditii de lumina scazuta (semiumbra, umbra) planta fructifica mai slab.
Umiditatea (apa):
Dovlecelul Patison (Cucurbita pepo var. patissoniana) este o cultura cu cerinte moderate fata de apa din sol (umiditatea solului) datorita inradacinarii profunde si pivotante. Instalarea unui sistem de irigare prin picurare la culturile de dovlecel este obligatorie pentru a mentine in permanenta solul reavan, asigurand astfel o productie ridicata.
Solul – Dovlecelul Patison (Cucurbita pepo var. patissoniana) este o specie cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza pe soluri cu fertilitate ridicata sau moderta, bine drenate, reavene. Planta suporta solurile argiloase, lutoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase, etc.
Reactia solului: Dovlecelul Patison prefera un pH intre 5,5-6.8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-8;
Descrierea plantei:
Dovlecelul Patison (Cucurbita pepo var. patissoniana) este o specie erbacee anuala cu cresteri viguroase si aspect de tufa compacta.
- Fructul este comestibil – melonida in forma discoidala cu marginea ondulata (aspect de turban), Vezi fig. Coaja are culoarea alba-verzuie la inceput, virand in alb-cenusiu. Pulpa este alba, frageda si suculenta.
- Frunzele sunt mari, trilobate sau pentalobate, coada este groasa si lunga (lung petiolate), pubescente (cu peri aspri) si nervuri evidente (Vezi fig.);
- Tulpina –erbacee, bine ramificata, pubescenta (cu peri aspri), de 40-70 cm.
- Florile – sunt mari cu petale galbene, unisexuat monoice (florile mascule apar primele cate 2-3 la subsuoara frunzei; florile femele sunt solitare, cu ovarul mare.
- Radacina la dovlecel patison este pivotanta, bine dezvoltata, exploreaza bine solul si da plantei o toleranta moderata la seceta. Radacinile sunt sensibile la rupere sau taiere, motiv pentru care rasadul nu se repica ci se formeaza direct in ghivecele care se vor planta in camp.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de Dovlecel Patison (Cucurbita pepo var. patissoniana).
Boneta imparatului se utilizeaza frecvent ca specie legumicola de la care se consuma fructele tinere utilizate in diverse preparate culinare.
Recoltarea fructelor se face la maturitatea de consum-tehnica la un diametru de 5-10 cm si un interval de 3 zile.
Inmultirea si infiintarea culturii se poate face prin:
- Semanat direct in camp, gradina;
- Producerea de rasad ce urmeaza sa fie plantat in camp;
Boli:
Boli de sol: Caderea si putrezirea plantutelor (Pythium spp.);
Boli: Fainarea cucurbitaceelor-pepenilor (Sphaerotheca fuliginea); Mana cucurbitaceelor-pepenilor (Pseudoperonospora cubensis), Putregaiul tulpinii (Didymella bryoniae), etc.
Daunatori:
Coropisnita; Acarienii; Tripsii; Afide; Viermi sarma; Musca miniera (Liriomyza spp.); Omida fructificatiilor (Helicoverpa armigera).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Dovlecelul Patison: descriere, cultivare, particularitati