ian. 05 2014

Hreanul (Armoracia rusticana) – descriere, particularitati

Hreanul-Armoracia rusticanaFamilia: CRUCIFERAE  sin. BRASSICACEAE

Denumire populara: Hrean

Denumire stiintifica: Armoracia rusticana sin. Armoracia lapathifolia, Nasturtium armoracia

Denumire populara in alte limbi: engleza – horse radish, horseradish; italiana – rafano; germana – meerrettich; franceza – raifort.

Grupa Legumicola: Plante legumicole perene

Utilizare: Leguma, Planta medicinala, Planta aromatica

Origine

Specie erbacee perena  originara din  Europa de SE (regiunile mediteraneene) si Vestul Asiei. Se cultiva in intreaga Europa fiind o leguma nelipsita din preparatele culinare, conserve, etc.

Conditii de crestere:

  • Partea aeriana a plantei de Hrean (Armoracia rusticana)  este afectata de temperaturile sub -5°C (partea aeriana piere iarna si se reface primavara). Planta de hrean rezista peste iarna prin organele subterane  “radacina” (rezista la temperaturi de -20°C … -30). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1°C.
  • Hreanul (Armoracia rusticana)  este o specie cu toleranta moderata la seceta. Seceta afecteaza calitate radacinilor (suculenta radacinilor). Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol Verticilioza, Putregaiul cenusiu la radacinilor.
  • Hreanul (Armoracia rusticana)  prefera solurile  fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri: lutoase, luto-nisipoase, argilo-nisipoase, calcaroase, argiloase (radacinile se ramifica puternic si se recolteaza greu), nisipoase (radacinile se lignifica afectand calitatea).
  • Hreanul este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite), dar suporta si semiumbra sau umbra;
  • Cultura de hrean se mentine o perioada de 3-4 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.

Descriere:

Hreanul este o specie erbacee perena (traieste mai multi ani).

  • Radacina  este organul care se consuma. Radacina de hrean (Armoracia rusticana)  este groasa (pana la 3-4 cm), carnoasa, puternic dezvoltata si ramificata. La exterior radacina are culoarea cenusiu-galbuie iar la interior alba (Vezi fig.) este picanta, puternic aromata. Pe radacini se gasesc muguri dorminzi care ajuta la inmultirea vegetative a plantei. Radacina patrunde pana la 60-70 cm in sol;
  • Florile de hrean (Armoracia rusticana)  sunt   mici si albe, grupate in inflorescenta de tip racem (Vezi fig.). Infloreste in luna mai;
  • Frunzele formeaza o rozeta si sunt  mari  (50 cm), lung petiolate, alungite, ovat lanceolate pana la eliptice cu marginea dintata (Vezi fig.);
  • Tulpina florifera este groasa, atinge 1,5 metri, erecta, puternic ramificata, Vezi fig.;
  • Fructul este de tip silicva mica cu seminte sterile.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de hrean.

Planta de hrean se utilizeaza frecvent ca specie legumicola perena, de la care se foloseste radacina carnoasa cu pulpa de culoare alba, picanta si aromata.

Recoltarea radacinilor se face toamna tarziu in anul II de la plantare sau primavara. Recoltarea se face cu cazmale sau furci. In caz de nevoie se pot recolta cateva radacini si in toamna primului an.

Inmultirea si infiintarea culturii de hrean se poate face prin:

  • Butasi de radacina – se utilizeaza ramificatii ale radacinilor de 1-2 cm diametru si lungimea de 15-20 cm.

Boli:

  1. Boli foliare: Rugina alba (Albugo candida), Septorioza (Septoria armoraciae), Patarea frunzelor (Ramularia armoraciae), Fainarea (Erysiphe cruciferarum), etc.
  2. Boli de sol: Verticilioza (Verticillium dahliae), Putregaiul cenusiu la radacinilor (Botrytis cinerea).

Daunatori:

Gandacul hreanului (Phaedon armoraciae).

Hrean (Armoracia rusticana)

Fig. 1 Hrean (Armoracia rusticana), frunze in rozeta

hreanul

Fig. 1 Hreanul (Armoracia rusticana), floarea

hreanul

Fig. 3 Hrean (Armoracia rusticana), planta

hreanul

Fig. 4 Hrean (Armoracia rusticana), tulpina si inflorescenta

Hreanul-radacina

Fig. 5 Hrean (Armoracia rusticana), radacina comestibila

Armoracia rusticana-root

Fig. 6 Hreanul (Armoracia rusticana), radacina

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Hreanul (Armoracia rusticana) – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii