ian. 05 2014
Hreanul (Armoracia rusticana) – descriere, particularitati
Familia: CRUCIFERAE sin. BRASSICACEAE
Denumire populara: Hrean
Denumire stiintifica: Armoracia rusticana sin. Armoracia lapathifolia, Nasturtium armoracia
Denumire populara in alte limbi: engleza – horse radish, horseradish; italiana – rafano; germana – meerrettich; franceza – raifort.
Grupa Legumicola: Plante legumicole perene
Utilizare: Leguma, Planta medicinala, Planta aromatica
Origine
Specie erbacee perena originara din Europa de SE (regiunile mediteraneene) si Vestul Asiei. Se cultiva in intreaga Europa fiind o leguma nelipsita din preparatele culinare, conserve, etc.
Conditii de crestere:
- Partea aeriana a plantei de Hrean (Armoracia rusticana) este afectata de temperaturile sub -5°C (partea aeriana piere iarna si se reface primavara). Planta de hrean rezista peste iarna prin organele subterane “radacina” (rezista la temperaturi de -20°C … -30). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperaturi de -1°C.
- Hreanul (Armoracia rusticana) este o specie cu toleranta moderata la seceta. Seceta afecteaza calitate radacinilor (suculenta radacinilor). Excesul de umiditate in sol conduce la aparitia bolilor de sol Verticilioza, Putregaiul cenusiu la radacinilor.
- Hreanul (Armoracia rusticana) prefera solurile fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri: lutoase, luto-nisipoase, argilo-nisipoase, calcaroase, argiloase (radacinile se ramifica puternic si se recolteaza greu), nisipoase (radacinile se lignifica afectand calitatea).
- Reactia solului: hreanul prefera un pH intre 6,1-7 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,4-8,3;
- Hreanul este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite), dar suporta si semiumbra sau umbra;
- Cultura de hrean se mentine o perioada de 3-4 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.
Descriere:
Hreanul este o specie erbacee perena (traieste mai multi ani).
- Radacina este organul care se consuma. Radacina de hrean (Armoracia rusticana) este groasa (pana la 3-4 cm), carnoasa, puternic dezvoltata si ramificata. La exterior radacina are culoarea cenusiu-galbuie iar la interior alba (Vezi fig.) este picanta, puternic aromata. Pe radacini se gasesc muguri dorminzi care ajuta la inmultirea vegetative a plantei. Radacina patrunde pana la 60-70 cm in sol;
- Florile de hrean (Armoracia rusticana) sunt mici si albe, grupate in inflorescenta de tip racem (Vezi fig.). Infloreste in luna mai;
- Frunzele formeaza o rozeta si sunt mari (50 cm), lung petiolate, alungite, ovat lanceolate pana la eliptice cu marginea dintata (Vezi fig.);
- Tulpina florifera este groasa, atinge 1,5 metri, erecta, puternic ramificata, Vezi fig.;
- Fructul este de tip silicva mica cu seminte sterile.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii de hrean.
Planta de hrean se utilizeaza frecvent ca specie legumicola perena, de la care se foloseste radacina carnoasa cu pulpa de culoare alba, picanta si aromata.
Recoltarea radacinilor se face toamna tarziu in anul II de la plantare sau primavara. Recoltarea se face cu cazmale sau furci. In caz de nevoie se pot recolta cateva radacini si in toamna primului an.
Inmultirea si infiintarea culturii de hrean se poate face prin:
- Butasi de radacina – se utilizeaza ramificatii ale radacinilor de 1-2 cm diametru si lungimea de 15-20 cm.
Boli:
- Boli foliare: Rugina alba (Albugo candida), Septorioza (Septoria armoraciae), Patarea frunzelor (Ramularia armoraciae), Fainarea (Erysiphe cruciferarum), etc.
- Boli de sol: Verticilioza (Verticillium dahliae), Putregaiul cenusiu la radacinilor (Botrytis cinerea).
Daunatori:
Gandacul hreanului (Phaedon armoraciae).
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Hreanul (Armoracia rusticana) – descriere, particularitati