ian. 12 2019

Prazul salbatic (Allium ampeloprasum): descriere, utilizare

Familia:  LILIACEAE, ALLICEAE

Prazul salbatic se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Usturoiul comun, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, etc.

Denumire populara: Prazul salbatic

Denumire populara in alte limbi: engleza – Wild Leek, germana – Acker Knoblauuch

Grupa Legumicola: Legume pentru frunze

Denumire stiintifica: Allium ampeloprasum

Origine: Specie erbacee bienala, a carei origine este in Sudul Europei, Nordul Africii, Vestul Asiei.

Utilizare: leguma

Factori Ecologici Limitativi:

Temperatura (caldura) – prazul salbatic este o planta rezistenta la temperaturi scazute de pana la -5 ºC. Temperaturile optime preferate se incadreaza in intervalul 17-25 ºC. La temperaturi ridicate de > 27 ºC planta sufera. Partea subterana (bulbul) rezista in sol peste iarna.

Lumina: prazul salbatic este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore). Ceapa chinezeasca  este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa):

Prazul salbatic  este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile bine drenate, reavene. Irigarea prin aspersie este necesara in intervalele secetoase.

Atentie !!! – umiditatea excesiva, poate conduce la aparitia bolilor de sol.

Solul – prazul salbatic  este o leguma cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile, bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, dar le suporta si pe cele grele – argiloase.

Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.

Reactia solului: ceapa chinezeasca  prefera un pH intre 6-6,5 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,5-7.

Descriere:

Prazul salbatic (Allium ampeloprasum) este o specie erbacee bianuala (se mentine in cultura doi ani, in anul al doilea infloreste).

Frunzele de praz salbatic sunt de culoare verde, liniare, plate (cu doua fete), lungi de  15-25 cm si late de 0,4 cm, au aroma de cea si usturoi, Vezi fig.

Tulpina florifera are o inaltime de 50 cm, Vezi fig;

Florile sunt grupate in inflorescente globuloase (de 5-7 cm diametru) de tip umbela, de culoare lila, Vezi fig.

Fructul este reprezentat de o capsula trilobata (Vezi fig), semi-dehiscenta, Vezi fig.

Bulbul este ovoid cu diametru de 2-3 cm.

Boli si daunatori:

Boli: Mana la ceapa (Peronospora destructor)Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri  & Stemphylium vesicarium)Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);

Boli de sol:  Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).

Daunatori: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura)Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.

Varietati & Soiuri de Allium ampeloprasum

  • Allium ampeloprasum var. porrum (praz),
  • Allium ampeloprasum var. holmense (usturoiul elefant),
  • Allium ampeloprasum var. sectivum (baby ceapa, perle de ceapa), etc.

Fig. 1 Prazul salbatic (Allium ampeloprasum)

Fig. 2 Prazul salbatic (Allium ampeloprasum)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Prazul salbatic (Allium ampeloprasum): descriere, utilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii