ian. 12 2019
Prazul salbatic (Allium ampeloprasum): descriere, utilizare
Prazul salbatic se regaseste in aceeasi familie botanica cu: Ceapa comuna, Usturoiul comun, Prazul, Usturoiul de Egipt, Ceapa de Egipt, etc.
Denumire populara: Prazul salbatic
Denumire populara in alte limbi: engleza – Wild Leek, germana – Acker Knoblauuch
Grupa Legumicola: Legume pentru frunze
Denumire stiintifica: Allium ampeloprasum
Origine: Specie erbacee bienala, a carei origine este in Sudul Europei, Nordul Africii, Vestul Asiei.
Utilizare: leguma
Factori Ecologici Limitativi:
Temperatura (caldura) – prazul salbatic este o planta rezistenta la temperaturi scazute de pana la -5 ºC. Temperaturile optime preferate se incadreaza in intervalul 17-25 ºC. La temperaturi ridicate de > 27 ºC planta sufera. Partea subterana (bulbul) rezista in sol peste iarna.
Lumina: prazul salbatic este din punct de vedere al fotoperioadei o planta de: zi lunga (>14 ore). Ceapa chinezeasca este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).
Umiditatea (apa):
Prazul salbatic este o cultura cu cerinte moderate fata de umiditatea din sol, prefera solurile bine drenate, reavene. Irigarea prin aspersie este necesara in intervalele secetoase.
Atentie !!! – umiditatea excesiva, poate conduce la aparitia bolilor de sol.
Solul – prazul salbatic este o leguma cu cerinte moderate fata de sol, vegeteaza bine pe soluri mijlocii-usoare, fertile, bine drenate, reavene, afanate. Planta prefera solurile luto-nisipoase, aluviale (zona de lunca a raurilor), lutoase, dar le suporta si pe cele grele – argiloase.
Fertilizarea se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Reactia solului: ceapa chinezeasca prefera un pH intre 6-6,5 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5,5-7.
Descriere:
Prazul salbatic (Allium ampeloprasum) este o specie erbacee bianuala (se mentine in cultura doi ani, in anul al doilea infloreste).
Frunzele de praz salbatic sunt de culoare verde, liniare, plate (cu doua fete), lungi de 15-25 cm si late de 0,4 cm, au aroma de cea si usturoi, Vezi fig.
Tulpina florifera are o inaltime de 50 cm, Vezi fig;
Florile sunt grupate in inflorescente globuloase (de 5-7 cm diametru) de tip umbela, de culoare lila, Vezi fig.
Fructul este reprezentat de o capsula trilobata (Vezi fig), semi-dehiscenta, Vezi fig.
Bulbul este ovoid cu diametru de 2-3 cm.
Boli si daunatori:
Boli: Mana la ceapa (Peronospora destructor), Alternarioza – Patarea purpurie a cepei (Alternaria porri & Stemphylium vesicarium), Rugina cepei (Puccinia porri), Taciunele cepei (Urocystis cepulae), Viroze – dungarea galbena (Onion yellow dwarf virus);
Boli de sol: Putregaiul umed-moale al bulbului (Erwinia carotovora pv. carotovora), Putregaiul cenusiu (Botrytis allii), Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris).
Daunatori: Musca cepei (Hylemia antiqua); Musca plantulelor (Delia platura), Trips comun (Thrips tabaci), Gargarita cepei (Ceutorhynchus suturalis); Nematodul tulpinilor si bulbilor (Ditylenchus dipsaci), Paianjenul bulbilor (Rhizoglyphus echinopus), Paduchele verde al cepei (Myzus ascalonicus), etc.
Varietati & Soiuri de Allium ampeloprasum
- Allium ampeloprasum var. porrum (praz),
- Allium ampeloprasum var. holmense (usturoiul elefant),
- Allium ampeloprasum var. sectivum (baby ceapa, perle de ceapa), etc.
Categorie: Legume
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Prazul salbatic (Allium ampeloprasum): descriere, utilizare