Horticultorul.ro

dec. 12 2016

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 utilizand tehnologii moderne

rasaduri-de-tomate-pentru-ciclu-1-solar_150Tehnologia moderna pentru producerea rasadurilor de tomate pentru Ciclu I in solar – presupune utilizarea de rasadnite incalzite prin diverse metode moderne.

Rasadnitele calde sunt diverse: rasadnite ingropate, rasadnite inalte (asemanatoare cu solariile)-prevazute cu pereti dublati la interior cu folie termica si pod din folie termica, Vezi fig.

Sursa de incazire petru o rasadnita moderna

In tehnologia moderna de producere a răsadurilor se utilizeaza diverse surse si metode de incalzire cum ar fi: centrale termice cu aer cald, sisteme de incalzire cu apa calda a caror energie termica este furnizata de o centrala pe lemne sau gaz – in general aceasta centrala incalzeste si locuintele fermierilor, sobite de rumegus cu tronsoane lungi de evacuare a fumului, Vezi fig.

Semintele si soiurile de tomate pentru Ciclu 1 scurt in solar

Pentru ciclu 1 de tomate in solar utilizam hibrizi (timpurii si extratimpurii) dedicati acestei culturi ce aduc un maxim de profit fermierilor.

Se utilizeaza semintele hibrizilor de tomate testati, omologati si certificati fitosanitar (libere de boli). Hibrizii pentru ciclu 1 sunt cu crestere nedeterminata sau semideterminata ex: Prekos F1, Gravitet F1, Sandoline F1, Minaret F1, Qualitet F1, etc.

Substratul de cultura al rasadurilor in solar

Intrucat este o tehnologie scumpa (energia termica, instalatia de incalzire,  semintele, forta de munca, dar si alte materiale) se recomanda utilizarea unui substrat pentru rasaduri certificat (pentru care s-au efectuat analize agrochimice) si standardizat – achizitionat din comert de la magazine de profil.

Principalii parametri ai substratului: pH – ul sai aba valori intre 5,5-6,5; EC-ul < 1 dS/m (Poleman, 1967), granulatia < 5 mm, etc.

Se utilizeaza pentru producerea de rasaduri substraturi profesionale: Turba pentru semanat KEKKILA (semanat si repicat), Klasnann TS3-Fine (pentru semanat), Klasnann TS3-Standard (pentru semanat, repicat),  etc.

Numerosi fermieri legumicultori obisnuiesc sa realizeze un substrat pentru rasaduri obtinut printr-un amestec intre pamant de padure de foioase (se recolteaza primii 10 cm de sol dintr-o padure de tei, care urmeaza a fi cernut pentru eliminarea impurităților si maruntire)  si turba blonda.

Substratul in care se vor repica rasadurile poate fi: Klasnann TS3-Standard (pentru repicat) sau Turba blonda + Pamant de padure; etc.

Fertilizarea Rasadurilor de Tomate

Fertilizarea foliara si radiculara a rasadurilor se face doar in anumite fenofaze si numai cu fertilizanti omologati si standardizati. Exista situatii cand substratul contine deja adaos de fertilizant, atunci vom fertiliza cu doze mici si adaptate.

Fertilizarea foliara a rasadurilor de tomate se poate face dupa ce acestea au frunze adevarate dezvoltate complet si 5-7  cm inaltime cu Cropmax (2,5 ml/10 l apa/50 m2). Se fertilizeaza foliar cu Cropmax  la interval de 10 zile.

Fertilizarea substratului rasadurilor de tomate ( fertilizarea radiculara) se face la 10 zile dupa repicare (cand plantele au frunze adevarate complet dezvoltate) sau la 21 zile de la rasarire (cand platutele  au frunze adevarate complet dezvoltate) cu fertilizanti hidrosolubili ca:  Agriplant 8  10-40-10+2MgO (10 g/10 l apa). Rasadurile se fertilizeaza la substrat de 2 ori (prima oara – 10 g/10 l apa si a doua oara – 20 g/10 l apa) la interval de 20-30 zile. Se utilizeaza fertilizanti omologati pentru rasaduri – fara clor ce contin in cantitati mai mari Fosforul (P), element chimic – responsabil de dezvoltarea unui sistem radicular bogat.

“Intotdeauna cititi si utilizati fertilizantul  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Etapele producerii rasadurilor de tomate

Activitatea de producere a rasadurior de tomate pentru Ciclu I in solar se declanseaza – in ianuarie cu 60-65 zile inaintea plantarii lor in solar.

Dezinfectia rasadnitelor, se efectueaza doar daca in anii anteriori am produs rasaduri sau legume in respectivele incaperi, toc de rasadnita, etc;

Pregatirea patului germinativ sau umplerea tavitelor alveolate/ghivecelor cu substrat standardizat pentru rasaduri de tomate: Turba pentru semanat KEKKILA;  Klasmann-Deilmann (KTS 3 STANDARD). Substratul nu se refoloseste, in fiecare an utilizam un substrat nou si liber de boli si daunatori;

Semanatul efeciv al semintelor  de tomate se realizeaza la o dancime de 0,5 cm (fie se fac mici gauri cu creionul, fie se acopera semintele cu 0,5 cm de substrat). Se seamana 1 samanta/alveola sau ghiveci sau pe paturi germinative  la 2 cm intre seminte/rand si 4 cm intre randuri.

Atentie !!! Prima udare imediat dupa semanat se face cu stropi fini (cu ajutorul unui vermorel) cu o solutie de Previcur Energy (10 ml/10 l apa). Tratamentul la substrat cu Previcur Energy (10 ml/10 l apa) se repeta la 10-14 zile;

Udarea substratului se face periodic pentru a fi mentinut in  permanenta reavan-jilav pana la rasarire. Apa de udare trebuie sa aibă temperatura ambientala a răsadniței (20°C) si un EC < 0,8 dS/m;

Umiditatea substratului rasadurilor dupa rasarire va fi mentinuta la nivelul  reavan;

Temperatura optima pentru germinarea semintelor de tomate este de 20-22°C (rasar in 5-7 zile) iar la 18-20°C (rasar in 8-12 zile);

Dupa rasarire, plantulele au nevoie de lumina suficienta (pentru a evita alungirea acestora) iar temperaturile pe perioada noptii 17-20°C (nu mai scazute de 15°C), iar  ziua de 21-25°C.

Cand apare perechea de frunze adevarate dezvoltata – rasadurile de tomate se repica (la circa 10-15 zile de la rasarire). Tomatele se pot repica la o adancime ceva mai mare decat cea initiala, intrucat isi dezvolta usor radacini adventive pe tulpina.

Repicarea rasadurilor se poate face in: ghivece negre circulare (diametru de 9 cm si inaltimea de 8 cm, Vezi fig.), ghivece negre patrate (7×7 cm, Vezi fig.), tavite alveolate (diametru celula de 7,5 cm si inaltimea de 6 cm, Vezi fig.), cuburi nutritive, etc.

Atentie !!!  Nu se aplica tratamente foliare cu pesticide sau fertilizanti imediat dupa repicare.

Dupa ce  avem  frunze adevarate bine dezvoltate (peste 3-4 frunze adevarate) putem face tratamente cu fungicide ca:  Champ 77 WG, Triumf 40 WG, etc. – acestea combat bacteriozele si incetinesc alungirea rasadurilor; insecticide ca:  Mospilan 20 SG; acaricide ca:  Vertimec.

In stadiu de 4-5 frunze adevarate bine dezvoltate rasadurile de tomate se pot trata (nu este obligatoriu) o singura data cu un regulator de crestere (Clormequat clorura 400 g/l) pentru a prevenii alungirea excesiva a rasadurilor.  Atentie !!! – folositi cu precautie regulatorii de crestere la dozele si in momentele indicate de producator, altfel pot face mai mult rau decat bine.

Cu 7 zile inainte de plantarea in solar rasadurile trebuie calite, acestea vor fi adaptate treptat la: temperaturile din solarul rece ca 18-20°C – ziua si 10-15°C noaptea, etc.

Înainte de plantare la rasadurile de tomate putem efectua: tratamente cu insecticide neonicotinoide-sistemice omologate la cubulet (prin udare). Se pot face si tratamente foliare cu insecticide, fungicide, acaricide pentru principalele boli & daunatori.

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 1 Rasadnita ingropata calda – cu incalzire centralizata cu apa calda, rasad in fenofaza de cotiledoane

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 2 Rasadnita calda incalzita cu sistem VALROM cu apa calda de la o centrala termica

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 3 Rasadnita calda incalzita cu sobita pe rumegus

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 4 Rasaduri in fenofaza de cotiledoane – semanate pe strat

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 5 Rasaduri de Tomate produse pe strat, in fenozaza – pereche de frunze adevarate, pregatite de repicat

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 6 Rasaduri de Tomate produse pe strat, in fenozaza – pereche de frunze adevarate, gata de repicat

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 7 Rasaduri de Tomate produse in tavite alveolate de 2,6 x 2,6 cm, in fenozaza –  frunze adevarate dezvoltate, bune de repicat

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 8 Rasaduri de tomate repicate la ghivece negre circulare cu diametru de 9 cm

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 9 Rasaduri de tomate repicate la ghivece negre circulare cu diametru de 9 cm

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 10 Rasaduri de tomate repicate la ghivece negre circulare cu diametru de 9 cm

Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 prin tehnologii moderne

Fig. 11 Rasaduri de tomate repicate la ghivece negre patrate cu latura de 7 cm

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Rasaduri de Tomate pentru Ciclu 1 utilizand tehnologii moderne

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii