Horticultorul.ro

sept. 20 2016

Tomatele Gravitet F1: cultivare

Tomatele Gravitet F1_150Tomatele Gravitet F1  reprezinta un hibrid extratimpuriu (putem recolta la cca. 95-98 zile de la plantare) si profesional de tomate comercializat de Syngenta, acest soi fiind foarte apreciat de catre lugumicultori datorita calitatii fructelor si productivitatii lui.

Tomatele Gravitet F1 (Lycopersicum esculentum „Gravitet F1”, Solanum lycopersicum „Gravitet”) sunt plante anuale, echilibrate vegetativ-generativ, cu crestere semideterminata (ajung la 1-1.3 metri inaltime). Un avantaj al acestui soi de tomaate este dat de usurinta cu care fructifica (leaga) in conditii de temperatura mai scazuta din Ciclu I – scurt de productie.

Datorita precocitatii lor, tomatele Gravitet F1 sunt cultivate frecvent in spatii protejate (sere, solarii). Ele sunt adesea cultivate in Ciclu I – scurt  de productie (iarna-vara).

Fructele de tomate Gravitet F1 sunt uniforme, putin turtite, de culoare rosu intens si greutatea de 180-200 g.

Semanarea semintelor de rosii Gravitet F1 pentru producerea de rasad – se face in ianuarie  in tavite alveolate, ghivece sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, folosind substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu  0,5 mm de substrat, dupa semanare se uda.

Germinarea semintele de rosii Gravitet F1 va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.

Plantarea tomatelor Gravitet F1 in sere si solarii  se face dupa 60 zile de la semanare,  distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 35 cm si intre randuri de 70 cm.

Plantele de tomate Gravitet F1 se pot conduce pe 1 brat sau pe doua, urmand ca in timpul perioadei de vegetatie sa  se execute  lucrari de musuroit, copilitdesfrunzitcarnitpalisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor;

Gravitet F1 prezinta tolerante ca:

HR (toleranta ridicata) la:  Va (Verticillium albo-atrum), Vd (Verticillium dahliae), Fol: 0-1 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici), TMV: 0 (Tobacco mosaic virus), ToMV: 0-2 (Tomato Mosaic Virus), TSWV(Tomato spotted wilt virus).
IR (toleranta intermediara) la: Ma (Meloidogyne arenaria), Mi (Meloidogyne incognita), Mj (Meloidogyne javanica).

Lumina este un factor important pentru cresterea si fructificarea tomatelor Gravitet F1.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa utilizand irigarea prin picurare, astfel incat se evita excesul de umiditate.

Fertilizarea tomatelor Gravitet F1

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit,  Calcifol Sum).

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Fertilizarea de baza  „starter”  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor)   cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tomatelor Gravitet F1 se  poate realiza “in parga”, urmand sa ajunga la maturitate si dupa recoltare, tomatele fiind fructe climacterice.

Producator: Syngenta, Elvetia

Tomatele Gravitet F1

Fig. 1 Tomatele Gravitet F1 (Solanum lycopersicum „Gravitet F1”), rasad

Tomatele Gravitet F1

Fig. 2 Tomatele Gravitet F1 (Solanum lycopersicum „Gravitet F1”)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tomatele Gravitet F1: cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii