Horticultorul.ro

oct. 02 2016

Tomatele Izmir F1: cultivare

Tomatele Izmir F1 -cultivare_150Tomatele Izmir F1  reprezinta un  hybrid semitimpuriu (putem recolta la cca. 130 zile de la plantare) si profesional de tomate comercializat de Syngenta, acesta fiind foarte apreciat de catre lugumicultori datorita calitatii fructelor si productivitatii lui.

Tomatele Izmir F1  (Lycopersicum esculentum „Izmir F1„, Solanum lycopersicum „Izmir”) sunt plante anuale, cu crestere nedeterminata, foarte productive, recomandate pentru cultura timpurie si de toamna in spatii protejate (sere, solarii ciclu I scurt, solarii ciclul II-tarziu) si in camp & gradina.

Fructele de tomate Izmir F1 sunt uniforme, rotunde, ferme, de culoare rosie, greutatea de 180 g, foarte calitative si se comporta bine la pastrare.

Semanarea semintelor de rosii Izmir F1 pentru producerea de rasad – se face in ianuarie-februarie. Semintele se seamama in tavite alveolate, ghivece sau ladite (la 4×4 cm distanta intre ele), amplasate in spatii protejate cu temperaturi medii de 20°C. Adancimea de semanare este de 0.5 cm, folosind substrat optim pentru rasaduri, acoperindu-se apoi cu  0,5 mm de substrat, iar dupa semanare se recomanda udarea.

Germinarea semintelor de rosii Izmir F1 va avea loc in 8-12 zile la o temperatura de 18-20°C.

Plantarea rasadurilor de tomate Izmir F1  se face dupa 60 zile de la rasarire,  distantele de plantare intre plante trebuie sa fie de 35 cm si intre randuri de 70 cm.

Tomatele Izmir F1 au un sistem radicular bine dezvoltat, rezultand plante cu cresteri viguroase, ale caror flori leaga bine. In perioada de vegetatie se recomanda executarea  lucrarilor de musuroit, copilitdesfrunzitcarnitpalisat, combaterea buruienilor, combaterea bolilor & daunatorilor.

Izmir F1 prezinta tolerante ca:

HR (toleranta ridicata) la: Va (Verticillium albo-atrum), Vd (Verticillium dahliae), Fol:0-1 (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici), Ff:1-5 (Fulvia fulva), TMV:0 (Tobacco mosaic virus), ToMV:0-2 (Tomato Mosaic Virus).

IR (toleranta intermediara) la: Ma (Meloidogyne arenaria), Mi (Meloidogyne incognita), Mj (Meloidogyne javanica).

Lumina este un factor important pentru cresterea si fructificarea tomatelor Izmir F1.

Udarea trebuie realizata cu cantitati moderate de apa utilizand irigarea prin picurare, astfel incat se evita excesul de umiditate.

Fertilizarea tomatelor Izmir F1

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Prevenirea carentei de Calciu la tomate se face printr-o fertilizare optima la sol cu Azotat de Calciu (aplicat pe sol – YaraLiva TROPICOTE; aplicat prin fertigare – YaraLiva CALCINIT) si fertilizarea foliara cu ingrasaminte foliare pe baza de Calciu (YaraVita Stopit,  Calcifol Sum).

Fertilizarea cu gunoi de grajd semifermentat se poate face din toamna cu 20-50 t/ha.

Fertilizarea de baza  „starter”  se face cu ingrasaminte granulate (fara clor)   cu cateva  zile inainte de plantat.  Ingrasamintele  se incorporeaza in sol la 10-12 cm. Se pot utiliza ingrasaminte Yara Mila Cropcare NPK 11-11-21 utilizand 60-80 g/m2.

Pentru o fertilizare corecta utilizati programele tehnologice dezvoltate de: YARA.

Atentie !!! Recomandarile de fertilizare sunt orientative, doza optima de ingrasaminte si tehnologia aplicata, se stabilesc doar in baza rezultatelor agrochimice de laborator.

Recoltarea tomatelor Izmir F1 se  poate realiza “in parga”, urmand sa ajunga la maturitate si dupa recoltare, tomatele fiind fructe climacterice. Acestea prezinta o durabilitate buna dupa recoltare si se preteaza foarte bine la transport.

Producator: Syngenta

Tomatele Izmir F1

Fig. 1 Tomatele Izmir F1 (Lycopersicum esculentum „Izmir F1”)

Tomatele Izmir F1

Fig. 2 Tomatele Izmir F1 (Lycopersicum esculentum „Izmir F1”)

Tomatele Izmir F1

Fig. 3 Tomatele Izmir F1 (Lycopersicum esculentum „Izmir F1”)

Categorie: Legume

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tomatele Izmir F1: cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii