dec. 27 2013
Cultivarea Mentei – tehnologia de cultura
Denumire populara: Menta buna, Izma buna
Denumire populara in alte limbi: engleza – Brandy mint, Peppermint; italiana – Menta; germana – Pfefferminze.
Denumire stiintifica: Mentha x piperita sin. Mentha aquatica x spicata
Origine
Specie erbacee perena obtinuta prin hibridarea naturala a speciilor Mentha aquatica X Mentha spicata
Menta este cultivata frecvent in judetele: Brasov, Mures, Timis si in Sudul Tarii.
Utilizare: planta aromatica, planta medicinala, industria farmaceutica, industria cosmetica, industria alimentara
Conditii de cultivare:
- Partea aeriana a plantei de Menta (Mentha x piperita) este afectata de temperaturile sub -8°C (partea aeriana piere iarna si se reface primavara). Planta de menta rezista peste iarna prin organele ingropate rizomii, stoloni si radacina (acestia rezista la temperaturi de -17 °C … -30). Cresterile tinere sunt afectate de ger la temperature de 0°C.
- Menta (Mentha x piperita) este o specie cu toleranta moderata la seceta, se recomanda irigarea;
- Menta prefera solurile moderat fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri lutoase sau luto-nisipoase.
- Reactia solului: menta prefera un pH intre 5,5-6,5 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,5-8,3;
- Menta (Mentha x piperita) este o planta perena cu temperament de lumina (locuri insorite), dar suporta si semiumbra;
- Cultura de menta (este perena) se mentine pe o perioada de 2-3 pana la 5 ani, dupa care trebuie reinfiintata o cultura noua pe o alta suprafata de teren.
Infiintarea culturii de menta:
Pregatirea solului se incepe cu aratura care se face la o adancime de 20-30 cm.
Plantarea se face preferabil toamna (octombrie) sau primavara. Stolonii/rizomii de plantat trebuie sa aiba intre 10-15 cm (3-4 noduri), acestia se mentin umezi pana in momentul plantarii (este foarte important sa evitam deshidratatea acestora).
Stolonii de menta se planteaza la o adancime de 5-10 cm in sol reavan (pentru a evita deshidratarea stolonilor/rizomilor) la o distanta de 70 cm intre randuri si 5-10 cm intre plante pe rand astfel incat sa asiguram o densitate de 20-30 plante/mp. Pentru a infiinta 1 Ha de plantatie sunt necesari aproximativ 800-1200 kg stoloni care se recolteaza din 1000 mp de plantatie desfiintata.
Combatera buruienilor in cultura se va face prin prasile mecanizate sau manuale. Combaterea buruienilor monocotiledonate (pir, mohor, costrei, etc.) se poate face utilizant erbicide specifice. Atentie !!! – la restrictiile privind pesticidele intrucat este o planta medicinala.
Irigarea se va face cu moderatie (la umiditate excesiva pot aparea boli de sol) preferabil in 3 pana la 5 udari, aplicand o norma de udare de 400 mc/Ha. Se recomanda o irigare dupa recoltare care sa ajute la dezvoltarea viguroasa a noilor cresteri.
Recoltarea se face prin cosire (pentru culturile din anii 2-3) in iulie (Mentha x piperita Herba – partea aeriana inflorita) sau se pot recolta doar frunzele de 5-6 cm lungime (Mentha x piperita Folium – frunzele). Recoltarea se face pe vreme buna, fara risc de precipitatii, preferabil dimineata dupa ce roua s-a luat complet. Recoltarea culturii din primul an este recomandat sa se faca cu secera pentru a nu afecta stolonii.
Productia: dintr-un Ha de cultura de menta se pot obtine 10-20 t/Ha material proaspat din care prin uscare obtinem 2.5 t/Ha de material uscat. Partea aeriana este bogata in ulei eteric (contine 0.3-0.5 % ulei eteric). Uleiul eteric contine 50% menthol;
Inmultirea mentei se face prin stoloni. Raportul de inmultire este 1:10, astfel dintr-un 1 Ha de plantatie existenta recoltam stoloni pentru a infiinta 10 Ha de plantatie.
Dimensiuni: Menta (Mentha x piperita) este o planta perena (rezista mai multi ani chiar daca partea aeriana piere in perioada rece) ce atinge inaltimea de 0.3-1 m.
Soiuri-Varietati:
- Mentha x piperita ‘Coral’ (din 2009 – Romania);
- Mentha x piperita ‘Cristal’ (din 2000 reinscris in 2010 – Romania).
Boli:
Rugina mentei (Puccinia menthae); Verticilioza, Fuzarioza.
Atentie !!! – la restrictiile privind pesticidele intrucat este o planta medicinala.
Categorie: Plante medicinale
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Mentei – tehnologia de cultura