Horticultorul.ro

dec. 15 2013

Cultivarea Salviei (Salvia officinalis): infiintare, ingrijire, recoltare

salvia-cultura-salvieFamilia: LABIATAE

Denumire populara: Salvia, Jalesul de gradina

Denumire populara in alte limbi: engleza – sage, common sage; italiana – salvia; germana –salbei.

Denumire stiintifica: Salvia officinalis

– Frunzele de salvie – Salviae folium;
– Partea aeriana a plantei – Salviae herba.

Origine

Specie de subarbust  originar din  Europa Sudica (regiunile mediteraneene).

Utilizare: plante aromatice, plante medicinale, plante ornamentale, planta melifera.

Salvia se cultiva pentru frunzele sale care contin ulei volatil care se utilizeaza in diferite scopuri (farmaceutice, cosmetice, parfumerie, plante aromate, plante medicinale, etc.).

Conditii de cultivare:

Cultura salviei in Romania este restrictionata de temperaturile negative din timpul iernii, iar iernile recente (2009-2010 si 2011-2012) au demonstrat ca exista in permanenta un risc extrem de inghet in mai toate zonele din Romania. Din aceste motive cultura este una cu risc crescut in tara noastra.

Salvia (Salvia officinalis)  este o specie sensibila la gerurile din timpul iernii (temperaturile sub – 10 °C … –15 °C mai mult de 5-6 zile pot afecta grav plantele). Se cultiva in locuri adapostite din zonele: sudice, de litoral, sud-vestice si vestice;

Salvia este o specie cu toleranta moderata la seceta.

Intrucat salvia prefera solurile reavene, pe perioada verii se recomanda irigarea culturii prin picurare. Atentie !!! – irigarea nu trebuie facuta in exces intrucat umiditatea ridicata la nivelul sistemului radicular favorizeaza aparitia bolilor de sol (Mana de sol, Verticilioza, etc.) la care planta este sensibila;

Salvia (Salvia officinalis)  prefera solurile moderat fertile, reavene si bine drenate ce ii ofera conditii optime. Planta vegeteaza pe soluri lutoase sau argiloase.

Fertilizarea: salvia este o planta consumatoare de elemente nutritive, asadar inainte de infiintarea culturii se recomanda fertilizarea. Fertilizarea se poate face cu gunoi de grajd fermentat (20-30 t/ha) – ce se aplica si se incorporeaza in sol odata cu pregatirea terenului. Daca fertilizarea cu gunoi de grajd nu este posibila vom aplica fertilizarea cu ingrasaminte chimice in dozele: Azot-N (60-70 kg/ha), Fosfor-P (40-60 kg/ha) si Potasiu–K (40-60 kg/ha) sau se pot utiliza ingrasaminte complexe NPK (20-20-20) in cantitate de 200-300 kg/ha.

Combaterea buruienilor se va face prin prasile manuale sau mecanizate. In functiile de buruienile combatute se pot utiliza erbicide specifice.

Reactia solului: salvia prefera un pH intre 5-6,5 si vegeteaza in valori mai largi de pH intre 4,2-8,3;

Salvia (Salvia officinalis)  este un subarbust cu temperament de lumina (locuri insorite) sau semiumbra.

Taierea plantelor de salvie se va face in anul urmator dupa plantare primavara. La taiere se urmareste indepartarea lastarilor uscati, rupti sau afectati de inghet precum si conducerea tufei intr-o forma armonioasa.

Recoltarea:

A.     Recoltarea frunzelor se face in zilele insorite, fara risc de precipitatii preferabil la pranz (planta concentreaza cantitatea maxima de ulei). Frunzele de salvie se recolteaza in intervalul iulie-septembrie;
B.     Recoltarea lastarilor erbacei de Salvie (Salvia officinalis)  se face in septembrie  incepand cu anul 2 (de vegetatie) si consta in taierea lastarilor la 15 cm de la sol deasupra zonei lignificate, preferabil in perioada pranzului. Frunzele se recolteaza de pe lastar imediat.

Conditionarea frunzelor: frunzele se usuca la umbra sau artificial la temperaturi de 30-35°C. Dupa uscare randamentul este de 5:1.

Plantarea rasadului de salvie se face preferabil toamna (septembrie-octombrie) sau primavara (aprilie).  La plantare se utilizeaza schema de plantat cu 70 cm intre randuri si 40-50 cm intre plante pe rand.

Dimensiuni: Salvia  este un subarbust a carui inaltime ajunge la 50-100 cm.

Varietati-Cultivaruri:

  • Salvia officinalis ‚Tricolor’ – varietate ale carei frunze sunt patate cu alb pe margini;
  • Salvia officinalis  ‘Berggarten Sage’ – varietate cu frunze violacee;
  • Salvia officinalis ‘De Rasmiresti’ (din 2009 – Romania).

Inmultirea salviei se face prin:

Seminte primavara (martie-aprilie) in rasadnite pentru producerea de rasad ce va fi plantat in septembrie sau aprilie. Semanatul in rasadnita se face in randuri la o distanta de 15-20 cm intre randuri. Pentru infiintarea unui hectar de cultura este necesarea producerea de rasad pe o suprafata de 250-300 mp de rasadnita utilizand o cantitate de 1,5-2 kg de samanta. Pana toamna rasadul ajunge la 15-20 cm si este bun de plantat.

 Butasi semilemnificati in luna august sau erbacei primavara utilizand preferabil stimulatori de inradacinare (radistim).

Boli:

Mana de sol, Fainarea; Verticilioza.

Daunatori:

Plosnite, Melci.

Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 1 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 1 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 2 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 1 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 3 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 3 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 4 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 3 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 5 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 3 Salvia (Salvia officinalis)

Fig. 6 Salvia (Salvia officinalis)

Categorie: Plante medicinale

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultivarea Salviei (Salvia officinalis): infiintare, ingrijire, recoltare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.