oct. 22 2017
Soiul de par Abate Fetel
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Abate Fetel’
Denumire soi de par: Abate Fetel
Originar din Franta, a fost obtinut de calugarul cu acelasi nume in jurul anului 1876. Acestea sunt principalele pere cultivate in Italia. Parintii nu sunt cunoscuti.
Vigoarea pomului: soi cu vigoare mica-mijlocie (in functie de portaltoi). Atinge inaltimea de 4-5 m si diametru coroanei de 1-3 m. Se utilizeaza la infiintarea de livezi intensive si superintensive.
Inflorire: perioada de inflorire este mijlocie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Toamna, 10 octombrie – 20 noiembrie
Productia: rodeste in general pe tepuse (ramuri scurte).
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 150-300 grame cu diametru de 5-8 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de culoare verde-galbuie (pe zona expusa la soare apare culoarea rosiatica-roz), acoperita cu puncte si pete de rugina (Vezi fig.). Pielita este groasa.
Forma fructului este piriforma, alungit si curbat (Vezi fig.).
Gustul – fructul este dulce, intens-aromata;
Pulpa: alba-galbuie, fina, suculenta, fondanta, ferma, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 2 luni in conditii de depozitare normala si chiar mai mult in conditii de temperatura si atmosfera controlate. In casa se pastreaza in frigider intrucat ajunge rapid la supramaturare.
Utilizare: fruct de desert.
Polenizare: soiul de par Abate Fetel se polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri ca: Conference sau diferite soiuri cu aceiasi perioada de inflorire.
Inmultire: Soiul de par Abate Fetel se inmulteste prin altoire, efectuata primavara sau vara-toamna. Are o afinitate buna pe portaltoi de gutui.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA.
Boli: Soi de par sensibil la Focul bacterian (Erwinia amylovora);
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Abate Fetel