sept. 19 2020

Cultura Smochinului: plantare, ingrijire, infiintare, soiuri

Cultivarea Smochinului in Romania este relativ-usoara, daca se practica in zonele recomandate din Romania (zone calde) si daca se respecta tehnologia de cultura, efectuandu-se la timp toate lucrarile necesare in vederea obtinerii unor recolte bogate si de calitate. Plantele de Smochin au nevoi deosebite fata de factorii climatici (cultura este limitata de temperaturile minime înregistrate pe perioada iernii).

Smochinul (Ficus carica) este o specie exotica ce își are originea in zonele subtropicale din Vestului Asiei si Orientul Mijlociu.

In Romania, smochinul este cultivat in zone cu risc redus de inghet (temperaturile nu scad iarna sub -12 ºC):  partea de Vest a tarii (pe Clisura Dunării, Svinita, Simian Jud. Mehedinti, Drobeta Turnu Severin, Orsova, Arad, Timisoara, Oradea),  Litoralul Marii Negre (Eforie Sud, Eforie Nord, Mangalia, Techirghiol, Tuzla, etc.).

Cultura smochinului se face neprotejat in zonele calde, unde clima prezinta o puternica influenta mediteraneana (pe Clisura Dunării, Svinita, Simian Jud. Mehedinti, Drobeta Turnu Severin, Orsova) sau protejat  (in zonele cu temperaturi sub -15 ºC).

CUPRINS:

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI

Temperatura

Lumina

Vantul

Umiditatea (apa)

Solul

Reactia solului (pH-ul)

 

CULTURA DE SMOCHIN IN ROMANIA

Soiuri de smochin

Infiintarea plantatiei

Pregatirea terenului pentru plantare

Plantarea smochinului

 

LUCRARI DE INGRIJIRE

Completarea golurilor

Lucrari ale solului

Taierea smochinului

Irigarea/Udarea smochinului

Recoltarea smochinelor

Bolile smochinului

Daunatori smochinului

 

FACTORI ECOLOGICI LIMITATIVI PENTRU CULTURA DE SMOCHIN

Temperatura  –  smochinul (Ficus carica)  este o planta subtropicala ce prefera temperaturi in intervalul  17-26 ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 4ºC iar cea maxima absoluta de 39ºC. In perioada de repaus, partea aeriana a smochinului poate suporta temperaturi negative de pana la -10 ºC … -12 ºC (sub aceasta temperatura partea aeriana îngheață si se usucă, sau este parțial afectata). Gerurile din perioada de iarna (> -12 ºC) vor afecta întâi ramurile de 1 an si apoi pe cele multianuale. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la temperaturi < -1 ºC.

Smochinul se poate cultiva neprotejat in plantatii pe suprafete mai intinse in zonele calde (Svinita & Simian din Jud. Mehedinti, etc.).

Frecvent, se intalneste smochinul cultivat (ca si pom de 3-4 m) in gradinile cu locuri insorite, la adapostul cladirilor in zone ca: Eforie Sud, Eforie Nord, Bucuresti, etc.

Lumina – smochinul este o specie iubitoare de lumina (prefera locurile însorite), temperament de lumina. In conditii insuficiente de lumina (semiumbra, umbra), plantele se dezvolta preponderent vegetativ, fructificarea este redusa, cu fructe de calitate inferioara; maturarea (coacerea) lemnului este deficitara conducand la o rezistenta scazuta la inghet.

Vantul – smochinul se cultiva in locuri adapostite (ferite de vant si temperaturi extreme).

Umiditatea (apa): plantele mature de smochin  tolereaza seceta (necesita un optim de 700-1400 mm precipitatii medii anuale).  Irigarea culturii de smochin este obligatorie in zonele unde precipitațiile medii anuale înregistrează valori < 600-700 mm, cand precipitatiile nu sunt uniform raspandite pe perioad anului, in primii 4 ani de la plantare, in perioada de vegetatie, in fenofazele de crestere si dezvoltare a lastarilor si fructelor, si in verile toride si secetoase. Irigarea prin picurare se poate face in perioadele toride si secetoase din vara, întrucât planta prefera solul reavăn, iar irigarea este necesara pentru a avea fructe din abundenta si de calitate superioara, prezente pe lastari bine dezvoltati.

Solul:

Planta de smochin prefera solurile cu fertilitate si textura medie (nisipo-lutoase, lutoase) si ușoare (nisipoase), bine drenate, reavene; Smochinul suporta inclusiv solurile calcaroase (bogate in carbonati de calciu).

Reactia solului: smochinul nu are pretenții deosebite fata de pH, dar prefera un pH slab acid – neutru (6-7), totuși specia suporta bine un pH in intervalul:  acid-slab alcalin (4,5-8,5);

 

CULTURA DE SMOCHIN IN ROMANIA

Smochinul (Ficus carica) este o specie arbustiva, a carei inaltime ajunge la 2,5-4  metri, iar diametrul coroanei la 2,5-4 m. Cresterea in inaltime are loc pana la varsta de 10-20 ani.

Soiurile de Smochin provin inclusiv din selecții de biotipuri valoroase de smochini partenocarpici.

Intre soiurile de smochin cunoscute si cultivate in Romania se regasesc soiuri de smochini adriatici cu fructificare partenocarpica (nu necesita polenizare pentru a lega fructe) ca: Svinita 1, Caracal 3, Drobeta 1, Drobeta 3, Dotatto (sin. Kadota), Curmala, De Portugalia, De Crimea,  Calimirna, San Piero, De Adriatica,

 

Infiintarea Plantatiei de Smochin

Culturile de smochin se infiinteaza in zone adapostite (natural sau artificial) si calde indicate anterior. Pe terenurile in panta se recomanda expozitia Sudica, Sud-Vestica.

Pregatirea terenului pentru plantare  consta in:

Desfundatul terenului se poate face la o adancime de cca. 45-50 cm in perioada de vara.

Scarificarea terenului in cruce la o adancime de 50-60 cm este recomandata (acolo unde este tehnic posibil, pe terenuri plane sau cu pante < 13º) si se poate face vara, aceasta lucrare inlocuieste lucrarea de desfundat.

Mobilizarea adanca a solului  (aratura adanca) se face  toamna, printr-o aratura la 30 cm, sau sapat la cazma.

Fertilizarea de baza inainte de plantat se poate face cu ingrasaminte complexe cu eliberare lenta (NPK + microelemente de tip 8-8-8) incorporate in sol.

Inainte de pichetat si plantat, solul se marunteste si se niveleaza cu ajutorul cultivatorului, combinatoarelor, grapei cu disc, grapei cu colti, etc. In gradini maruntim si nivelam cu ajutorul frezei sau motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa si grebla).

Infiintarea culturii de smochin se face utilizand plante inmultite vegetativ (butasi, marcote, drajoni).

Intrucat este o specie iubitoare de lumina este recomandata (unde este posibila) o orientare a randurilor Nord-Sud.

Plantarea/infiintarea plantatiei de smochin se face in toamna (perioada recomandata), dar poate sa aiba loc si primavara.

In functie de distanta intre randuri si cea dintre plante pe rand sunt necesare cca. 625 plante / ha (pentru o distanta de 4 m intre randuri si 4 m  intre plante pe rand).

Plantarea la smochin se face la distanta de 4  m sau 5 m intre randuri si 2,54 m intre plante pe rand (valorile difera in functie de vigoarea soiului de smochin, forma coroanei aleasa, masinile folosite la lucrarile solului, etc.).

Plantarea se face pe teren desfundat  in gropi de 40 cm latime x 40 cm  lungime x 40 cm adancime. Iar pe celelalte terenuri (scarificat, doar arat adanc, nearat) la 60-80 cm latime x 60-80 cm  lungime x 50-60 cm adancime.

 

LUCRARI DE INGRIJIRE LA CULTURA SMOCHIN

Completarea golurilor este necesara, intrucat din diverse motive unele plante nu s-au prins si au pierit. Lucrarea se face toamna târziu.

 

Lucrari ale solului:

La cultura de smochin este de preferat pentru a economisii apa din sol sa il pastram la nivel de ogor negru (solul este mentinut in permanenta lucrat ‘afanat’ si fara buruieni).

Pentru a combate buruienile si afana solul pe rand,  se fac prasile manuale (cu sapa).

Pe perioada sezonului de vegetatie (mai-august) se pot face (la culturile la care intervalul dintre randuri nu este inierbat) pe intervalul dintre randuri circa 4-5 prașile superficiale (la adancimea de 5-8 cm) mecanizate (prasile cu freza, cultivator, discuit, etc.).

Toamna pe intervalul dintre randuri se poate afectua o aratura la mica adancime (12-15 cm).

 

Taierea Plantelor de Smochin

In general smochinul in Romania se conduce sub forma de tufa (pentru a putea fi protejat macar partial de geruri in timpul iernii), dar exista situatii in zonele calde (cu climat mediteranean, adapostite, etc) in care smochinul este condus sub forma de pom (trunchi si coroana).

Taierile de formare a plantelor de smochin, presupun ca imediat dupa plantare in uscat (in repaus vegetativ, toamna sau primavara in martie), sa scurtam ramurile la cca. 30 cm, stimuland astfel obtinerea de tufe cu 4-6 tulpini principale. Si in anul II putem proceda la scurtarea ramurilor de 1 an la 40 cm (pentru a forma tufa cu 5 tulpini principale, ramificatii numeroase de ordinul II si III  si a beneficia astfel de un numar mare de ramuri anuale purtatoare de rod).  In anul 2 in toamna (octombrie) si anul 3 in vara (iulie) apar si primele recolte de smochine.

Taiera de fructificare la smochin se efectueaza in uscat (primavara, dupa 21 martie) si presupune suprimarea/înlocuirea  permanenta a 1/3 sau 1/4 din formațiunile fructifere bătrâne/tulpini (ce au trecut de ordinul IV – ramuri de 1 an prezente pe ramuri de 4 ani, ramuri de schelet la pom sau tulpini din tufa), aceasta înlocuire este necesara întrucât fructificarea pe acest tip de ramuri scade.

 

Irigarea la smochin este deosebit de importanta si obligatorie in perioadele toride de vara, sau in cele  secetoase. Irigarea se face utilizând un sistem de irigare prin picurare, iar solul trebuie sa fie suficient aprovizionat cu apa/umectat pana la adancimea de 35-40 cm (adancime la care se regasesc marea majoritate a radacinilor). Norma de udat se stabileste in functie de:  deficitul de precipitatii/apa in sol, fenofaza, etc. Odata cu irigarea prin picurare, se poate face la nevoie si fertilizarea faziala  prin  administrarea de ingrășăminte hidrosolubile.

 

Recoltarea Smochinelor

Plantele de smochin intra pe rod in anul 2-3 de la plantare, iar productia maxima / planta se obtine in anii 4-5 de la plantare.

Smochinul fructifica de doua (2) ori intr-un an (specie bifera – 2 recolte/an), astfel:

= prima recolta din an de smochine apare  pe ramuri de 1 an (acestea s-au format in anul anterior si prezinta mugurii-fructe in zona dinspre vârf), iar smochinele se pot recolta in luna iulie. In iernile când temperaturile scad < -12 …-14 ºC exista riscul ca aceste ramuri cu muguri-fructe sa înghețe (cand smochinul este afectat de temperaturi negative, ramurile de 1 an ingheata primele), iar recolta sa fie astfel compromisa;

= a doua recolta de smochine din an se formează pe lăstarii in crestere si ajunge la maturitate in lunile septembrie-noiembrie (aceasta recolta poate fi ușor compromisa total sau parțial de apariția prea devreme a temperaturilor negative / brumelor din toamna).

Smochina este o inflorescenta/fruct denumit sicona. Fructele din recolta a I-a ajung la maturitate in luna iulie, iar cele din recolta a II-a ajung la maturitate in septembrie-noiembrie.

Recoltarea smochinelor se face la maturitatea de consum/industrializare. Smochinele sunt fructe care nu își continua maturarea după recoltare (fructe neclimacterice). Recoltarea smochinelor se face esalonat,  prin desprindere cu mana la fructele coapte (fructele se inmoaie si vireaza in violet),  sau prin taiere la cele aflate in parga (utilizate la dulceata, gem).

Smochinele se pot utiliza ca: fructe proaspete,  fructe deshidratate, dulceata, gem, sirop, etc.

 

Combaterea bolilor si daunatorilor la smochin

Tratamentele pentru combaterea bolilor si daunatorilor la smochin sunt rare si se efectueaza numai daca presiunea atacului este mare si este depasit PED (pragul economic de daunare).

Bolile smochinului: Monilioza (Monilinia laxa, Monilinia fructigena), Antracnoza smochinului (Colletotrichum gloeosporioides), Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatori smochinului: Musca portocalie a smochinului (Ceratitis capitata), Paduchele lanos al smochinului (Pseudococcus comstocki), Paduchele testos al smochinului (Lopholeucaspis japonica), Musculita alba a smochinului (Parabemisia myricae), Musculita cu aripi patate  (Drosophila suzukii),  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul, fertilizantul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cultura Smochinului: plantare, ingrijire, infiintare, soiuri

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii