dec. 06 2013
Kaki (Diospyros kaki) – descriere, particularitati
Denumire populara: Kaki, Abanos kaki, Curmal japonez
Denumire populara in engleza: Kaki, Persimmon, Chinese persimmon, Japanese persimmon
Denumire stiintifica: Diospyros kaki
Specie exotica originara din China.
In Romania kaki se poate cultiva in scop pomicol dar si ornamental in parcuri si gradini, acolo unde temperaturile o permit.
La Oradea, pomii de Kaki de peste 6 ani fructifica. Recoltarea fructelor a avut loc in noiembrie (dupa prima bruma), o parte din fructe au ajuns la maturitate in pom, iar cele care nu au ajuns la maturitate isi continua maturarea in depozit (fructe climacterice – post maturare).
Utilizare
Specie arboricola cultivata in scop pomicol (pentru fructe) dar si decorativ in parcuri si gradini.
Conditii de crestere si fructificare / Factorii de mediu:
- Kaki este o specie sensibila la ger, motiv pentru care se planteaza in locuri adapostite in zone din tara unde riscul de inghet este redus. Plantele de kaki sunt afectate de temperaturile scazute: sub – 18°C. Planta de kaki se poate cultiva acolo unde riscul de inghet este mai redus: partea de Sud-Vest si Vest a tarii (Oradea, Arad, Timisoara, etc.), Bucuresti, Litoral, Terasele Dunarii, etc. Gerurile din timpul iernii afecteaza in primul rand lastarii (lujerii) anuali. Totusi s-au creat si varietati de KAKI tolerante la ger ca: Kaki ROSSEYANKA (Diospyros kaki x Diospyros virginiana) care suporta temperaturi de pana la -32°C; Kaki Nikita care suporta temperaturi de pana la -28°C.
- Temperaturile reprezinta un factor limitativ pentru plantele de kaki (necesita toamne lungi si calduroase) existand adesea riscul ca fructele sa nu ajunga la maturitatea de recoltare.
- Planta de Kaki (Diospyros kaki) prefera solurile fertile, bogate in humus, bine drenate, aerate, reavene, luto-nisipoase si un interval optim de pH 5.5-6.5 (dar suporta un interval mult mai larg: 5-8.3) dar suporta bine si solurile cu fertilitate medie (argiloase sau lutoase). Kaki nu suporta solurile cu umiditate ridicata si prezenta orizontului gleizat;
- Lumina – Kaki (Diospyros kaki) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite);
Kaki – fructifica la aproximtiv 4 ani de la plantare.
Taierea – planta de Kaki (Diospyros kaki) este o specie care necesita taiere (tundere). Taierea plantelor de kaki se face la finele iernii sau primavara devreme;
Plantarea se face in perioada de repaus vegetativ (toamna sau primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.
Descriere, Proprietati ornamentale/pomicole:
Kaki (Diospyros kaki) este o planta decorativa prin fructe, frunze, flori si port;
- Kaki este un arbore (atinge inaltimi de pana la 14 metri) cu coroana rotunda (Vezi fig.);
- Florile de kaki sunt albe-galbui, cele mascule au 1 cm iar cele femele 1.5-1.8 cm, Vezi fig. Infloreste in intervalul 20 mai – iunie. La kaki gasim frecvent separat exemplare cu flori barbatesti si exemplare cu flori femeiesti (planta dioica), dar se poate intampla ca pe aceiasi planta sa existe si ambele tipuri de flori.
- Fructul de Kaki este comestibil, obovoid pana la turtit-globulos (asemanator cu cel de tomate) de culoare rosie-portocalie sau galben-auriu, lucitor. Recoltarea fructelor se face toamna tarziu-iarna la maturitate (fructele ajung la maturitate la cca. 7 luni de la inflorire) sau inainte de a ajunge la maturitate – fructe climacterice (isi continua maturarea dupa recoltare). In conditiile climatului din Romania fructele ajung foarte greu la maturitate. Fructele de kaki sunt bogate in vitamina C (11 mg/100 g fruct);
- Frunzele de Kaki (Diospyros kaki) sunt caduce (cazatoare), eliptic-ovate, sau obovate lungi de 5-25 cm, partea superioara este de culoare verde-inchis, lucioasa iar partea inferioara este pubescenta (cu perisori).
- Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini (Vezi fig.).
- Kaki este o specie pomicola valoroasa, fiind cultivata in livezi (Vezi fig) in tari ca SUA, Grecia, Italia, Spania, Franta, Israel, etc.
Varietati-Cultivaruri-Soiuri: in China sunt cunoscute peste 2.000 cultivaruri.
- Diospyros kaki ‘Fuyu’ – varietate cu fructul aplatizat, de culoare portocaliu-deschis, cu fermitate buna, pulpa de culoare portocalie, non-astringent, cu seminte putine sau deloc, cu rezistenta buna la pastrare;
- Diospyros kaki ‘ Tsuru ‘ – varietate cu fructul conic-alungit, 8 cm lungime si 6 cm diametru, culoarea la maturitate este rosu-portocaliu cu pulpa galben-portocalie, gust astringent pana la maturitatea deplina cu seminte putine sau deloc, coacere tarzie, etc.
Alte Specii: Diospyros lotus; Diospyros virginiana.
Inmultirea plantelor de kaki:
1. Inmultirea plantelor de kaki prin seminte, stratificate peste iarna si semanate in rasadnita;
2. Inmultirea plantelor de kaki prin altoire pe portaltoi de 2 ani de Diospyros virginiana.
Fertilizarea se face utilizand programele tehnologice specifice culturii de kaki.
Daunatori: Afide, Paduchi lanosi, Paduchi testosi.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Kaki (Diospyros kaki) – descriere, particularitati