oct. 22 2017
Soiul de par Contesa de Paris – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Contesa de Paris’
Denumire populara soi de par: Contesa de Paris
Originar din Franta, a fost obtinut jurul anului 1884 prin incrucisarea soiurilor Saint Germain si Cure.
Vigoarea pomului: soi cu vigoare medie-mare (in functie de portaltoi). Atinge inaltimea de 4-5 m si diametru coroanei de 4-5 m.
Inflorire: perioada de inflorire este de timpurie;
Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Iarna, 10 octombrie – noiembrie
Productia: rodeste in general pe tepuse dar formeaza muguri de rod si pe nuieluse, mladite.
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 180-230 grame cu diametru de 6-7 cm.
Culoarea fructului “pielitei”- de un verzui-galbui, semiaspra, acoperita cu puncte si pete de rugina (Vezi fig.). Pielita este subtire.
Codita fructului ‚pedunculul’ este groasa, arcuita, pozitionata oblic pe fruct (Vezi fig).
Forma fructului este piriform-asimetric, invers-ovoida (Vezi fig.).
Gustul – fructul este dulce, fin aromat
Pulpa: alba, fina, suculenta, fondanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 1-2 luni de la recoltare si 3 luni in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera si temperatura controlata).
Utilizare: fruct de desert, salata de fructe, compot.
Polenizare: soiul de par Contesa de Paris se polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri ca: Williams, Untoasa Hardy, Favorita lui Clapp, etc.
Inmultire: Soiul de par Contesa de Paris se inmulteste prin altoire, efectuata primavara sau vara-toamna. Are o afinitate buna pe portaltoi de gutui, care se utilizeaza frecvent pentru acest soi de par.
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.
Boli: Soi de par cu rezistenta moderata la Focul bacterian (Erwinia amylovora);
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Contesa de Paris – descriere, particularitati