oct. 22 2017

Soiul de par Contesa de Paris – descriere, particularitati

Denumire stiintifica: Pyrus communis ‚Contesa de Paris’

Denumire populara soi de par:  Contesa de Paris

Originar din Franta, a fost obtinut  jurul anului 1884 prin incrucisarea soiurilor Saint Germain si Cure.

Vigoarea pomului: soi cu vigoare medie-mare (in functie de portaltoi). Atinge inaltimea de 4-5 m si diametru coroanei de 4-5 m.

Inflorire:  perioada de inflorire este de timpurie;

Perioada maturarii fructelor: soi de pere/par de Iarna, 10 octombrie – noiembrie

Productia: rodeste in general pe tepuse dar formeaza muguri de rod si pe nuieluse, mladite.

Marimea fructului: mijlocie-mare,  fructe de circa 180-230 grame cu diametru de 6-7 cm.

Culoarea fructului “pielitei”-  de un verzui-galbui, semiaspra, acoperita cu puncte si pete de  rugina (Vezi fig.). Pielita este subtire.

Codita fructului ‚pedunculul’ este groasa, arcuita, pozitionata oblic pe fruct (Vezi fig).

Forma fructului  este piriform-asimetric, invers-ovoida  (Vezi fig.).

Gustul –  fructul este dulce, fin aromat

Pulpa: alba, fina, suculenta, fondanta, fara sclereide (celule lignificate dispuse in jurul ovarului).

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate  1-2 luni de la recoltare si 3 luni  in conditii de depozitare speciale  (depozit cu atmosfera si temperatura controlata).

Utilizare: fruct de desert, salata de fructe, compot.

Polenizare: soiul de par Contesa de Paris se polenizeaza bine si cu polenul altor soiuri ca: Williams, Untoasa Hardy, Favorita lui Clapp, etc.

Inmultire: Soiul de par Contesa de Paris se inmulteste prin altoire, efectuata primavara sau vara-toamna. Are o afinitate buna pe portaltoi de gutui, care  se utilizeaza frecvent  pentru acest soi de par.

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii parului.

Boli: Soi de par cu rezistenta moderata la  Focul bacterian (Erwinia amylovora);

Fig. 1 Soiul de Par ‘Contesa de Paris’

Fig. 2 Soiul de Par ‘Contesa de Paris’

Fig. 3 Soiul de Par ‘Contesa de Paris’

Fig. 4 Soiul de Par ‘Contesa de Paris’

Fig. 5 Soiul de Par ‘Contesa de Paris’

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de par Contesa de Paris – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii