aug. 19 2020
Soiuri de Piersici cu maturare Tarzie – Foarte Tarzie
Soiurile de Piersic Propriu Zise (au coaja paroasa si pulpa neaderenta la sambure) existente permit o recoltare a piersicilor, esalonata pe un interval de 4 luni in intervalul: iunie-octombrie. Soiurile de piersic cu maturare tarzie – foarte tarzie au fructe care vor ajunge la maturitatea de recoltare si vor fi recoltate in luna august.
Soiurile de Piersic (Prunus persica) se impart dupa perioada de maturare/recoltare a fructelor (piersicilor) astfel: soiuri extratimpurii (15 iunie-10 iulie), soiuri timpurii (10-31 iulie), soiuri cu matuare mijlocie (1-25 august), tarzii (25 august – 15 septembrie), foarte tarzii (15 septembrie – 15 octombrie).
Epiderma (coaja “pielita” ce protejeaza la exterior fructul) piersicilor propriu zise este pubescenta (paroasa – prezinta perisori desi).
Piersicile sunt fructe care își continua ușor maturarea si după recoltare (fructe climacterice), si sunt utilizate atat pentru consum in stare proaspata (piersici de masa) cat si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi).
Pe pom piersicile se coc treptat si se recolteaza esalonat la interval de circa 1 saptamana cand ating maturitatea de recoltare. Pentru recoltarea tuturor piersicilor dintr-un pom sunt necesare circa 3 treceri in 3 saptamani.
CUPRINS:
SOIURI DE PIERSICI CU MATURARE TARZIE – FOARTE TARZIE (august – octombrie)
Soiul de piersic Flacara – origine Romania; este un soi de piersic foarte tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 septembrie-25 septembrie; marimea fructelor mari–foarte mari (peste 250 g); forma fructelor sferic-alungita; pielita cu pubescenta fina, de culoare galbena, pe partea umbrita si rosu inchis, pe cea insorita (pe circa 35-50% din suprafata fructului); pulpa de culoare galben-orange, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce-vinuriu, foarte aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata dar si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Gladis – este un soi de piersic foarte foarte tarziu, cu perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie; marimea fructelor mijlocie-mare (190-240 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare galbuie pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (pe circa 65-75% din suprafata fructului); pulpa de culoare alb-crem, consistenta; gustul echilibrat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata dar si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Elberta – origine S.U.A.; este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 august-15 septembrie; marimea fructelor supramijlocie-mare (130-300 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita, asimetrica; pielita foarte pubescenta (cu peri aspri), de culoare galben-verzuie, pe partea umbrita si galben-auriu, cu putin rosu aprins, pe cea insorita; pulpa de culoare galben-aurie, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure, la supracoacere fructele cad din pom; gustul echilibrat (dulce-acidulat), foarte aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mare.
Soiul de piersic I.H. Hale – este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 august-15 septembrie; marimea fructelor mare-foarte mare (peste 220 g); forma fructelor sferica, asimetrica; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-aurie pe partea umbrita si rosu aprins cu dungi si pete, pe cea insorita; pulpa de culoare galben-aurie, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat (acidulat-dulceag), aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic O’Herney – este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 1 septembrie-10 septembrie; marimea fructelor mare (peste 210 g); forma fructelor sferica; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare portocalie pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mare.
Soiul de piersic Plus – este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 august-5septembrie; marimea fructelor mare (160-190 g); forma fructelor sferica; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, consistenta; gustul dulce aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Redskin – origine S.U.A.; este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 august-10 septembrie; marimea fructelor supramijlocii (160-170 g); forma fructelor sferica, aproape simetrice; pielita cu pubescenta (cu peri fini), fina, de culoare galben-orange, pe partea umbrita si rosu aprins, pe cea insorita (pe circa 65-75 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, cu aroma de muscat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mare.
Soiul de piersic Settembrina – este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 25 august-5septembrie; marimea fructelor mare (160-170 g); forma fructelor sferica, usor alungita, asimetrica; pielita pubescenta (cu peri fini), de culoare galben-orange pe partea umbrita si rosie pe cea insorita; pulpa de culoare galbena, suculenta; gustul dulce; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata; vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Suncrest – origine S.U.A.; este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 20 august-10 septembrie; marimea fructelor mare (170-200 g); forma fructelor sferica, sferic-alungita; pielita de culoare galben-aurie, pe partea umbrita si rosu aprins, pe cea insorita (pe circa 65-75 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galben-portocalie, cu nuante de rosu langa sambure, consistenta, neaderenta la sambure; gustul echilibrat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru compoturi; vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Superba de toamna – origine Romania; este un soi de piersic foarte foarte tarziu, cu perioada maturarii fructelor dupa 20 septembrie; marimea fructelor mari (160-200 g); forma fructelor sferica; pielita de culoare alb-galbui pe partea umbrita si rosiatica pe cea insorita (pe circa 30-35% din suprafata fructului); pulpa de culoare crem, consistenta, neaderenta la sambure, cu nuante de rosu in jurul samburelui; gustul echilibrat, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata dar si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Sweet Juana – este un soi de piersic tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 1 septembrie-15 septembrie; marimea fructelor mare (peste 210 g); forma fructelor sferica; pielita subtire, pubescenta (cu peri fini), de culoare galbena pe partea umbrita si rosu aprins pe cea insorita (pe circa 85-95% din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, consistenta; gustul dulce, cu aciditate redusa, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata, dar si pentru industrializare (dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Soiul de piersic Victoria – origine Romania; este un soi de piersic foarte tarziu, cu perioada maturarii fructelor intre 15 septembrie -25 septembrie; marimea fructelor foarte mari (210-250 g); forma fructelor sferica; pielita cu pubescenta fina, de culoare galbena, pe partea umbrita si rosu carmin cu striatii, pe cea insorita (pe circa 65-75 % din suprafata fructului); pulpa de culoare galbena, consistenta, suculenta, neaderenta la sambure; gustul dulce, aromat; fructele sunt folosite in special pentru consum in stare proaspata dar si pentru industrializare (deshidratare, dulceturi, gemuri, sucuri, compoturi); vigoare pom mijlocie.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de Piersici cu maturare Tarzie – Foarte Tarzie